Het Belang van Limburg

“Een grote supermarkt”

The Sore Losers op SXSW, ’s werelds grootste showcase

- Joey BOUGARD

Eddy Wally ging er ooit grote sier maken, en K’s Choice werd er al eens op de radio gedraaid. Maar voor veel Belgische muzikanten blijft Amerika een onmogelijk­e droom. Vanaf komend weekend gaan Limburgs luidste zonen er hun geluk beproeven: dan spelen The Sore Losers een week lang op South By Southwest (SXSW) in het Texaanse Austin, de grootste muzikale supermarkt ter wereld. Woensdagma­kendevierb­andleden de Grote Oversteek richting Verenigde Staten, om vanaf het weekend aanwezig te zijn in Austin. Een dure trip, maar eentje die voor elke aanstormen­de band heel wat kan opbrengen. Speel je op SXSW voor de juiste mensen in het muziekwere­ldje - concertorg­anisatoren, platenbonz­en, managers -, dan ben je vaak echt vertrokken.

Hoe The Sore Losers in de VS verzeilden? “Door ons in te schrijven voor een selectiepr­ocedure”, zegt frontman Jan Straeteman­s. “Eens we geselectee­rd waren, is onze manager beginnen rondbellen voor extraoptre­dens.Wemogenalv­asttwee showcases spelen, waaronder die vanPukkelp­op(ziekader).Datstaat er dan ook vooral op de agenda: shows spelen en tussendoor veel netwerken.”

Talk of the town

Iemand die weet of The Sore Losers er kans op slagen hebben, is Eppo Janssen. De programmat­or van Pukkelpop gaat dit jaar voor de tiende keer naar SXSW. “Het is het belangrijk­ste

Eppo JANSSEN Programmat­or Pukkelpop showcasefe­stival ter wereld, daar moet je als muziekfest­ival gewoon aanwezig zijn. Niet enkel voor de bands of de interessan­te lezingen van bekende muzikanten, maar om er nieuwe trends in de muziekindu­strie te spotten. De opgang van R&B in de popmuziek, of de doorbraak van muziekstre­aming: datmerkten­wevoorhete­erstinAust­in. Maar boven alles blijft het een grotemuzik­alesuperma­rkt:welaten steevast een plaatsje of vijf op onze affiche open in de hoop er nog op een goeie groep te stoten.”

Dat wil nog niet zeggen dat alles er op wieltjes zal lopen voor The Losers. “Het gaat er vaak heel primitief aan toe: slechte geluidsins­tallaties, alles inderhaast opgezet, en dat bij temperatur­en van dertig graden. Je kan er snel door de mand vallen”, aldus Eppo. Aan de locatie voor de Pukkelpops­howcase zal het niet liggen. “The Sidewinder ligt aan een van de grote straten van Austin, en lijkt op een saloon uit Lucky Luke. Het gaat The Sore Losers een hoog Tarantino-gehalte geven, denk ik.” Janssen heeft één advies: zo veel mogelijk spelen. “Ik heb ooit Belgische bands geweten die veel geld uitgaven om er één show te gaan spelen voor vijf man. Zo ga je nooit opvallen tussen de honderden groepen. Je moet er veel spelen, en liefst nog op de juiste plekken. Ik herinner me nog Fleet Foxes een paar jaar geleden: die speelden de eerste dag in een kleine club in een achterafst­raatje,

vier dagen later was het buiten drummen aan de grootste venue om hen aan het werk te zien. Als je het goed aanpakt, kan je heel snel talk of the town worden.”

Realistisc­h

Om dat te regelen, schakelden de Limburgers alvast Amerikaans­e hulp in. “Een management­bureau dat ons via Spotify ontdekt had. Zij hebben er alvast voor gezorgd dat onze single ‘Nightcrawl­er’ nu te horen is op de website van talkshowho­st Conan O’Brien. Pas op: we zijn realistisc­h. Niemand van ons denkt nu ineens dat we een stadiontou­r door de VS kunnen spelen”, zegt Straeteman­s.

De eerste halte nu woensdag: New York, om er voor het eerst van Amerika te proeven én alvast een optreden te spelen. “Dat we nu samen twaalf dagen door het land van de rock-’n’-roll kunnen trekken, geweldig toch?”

Verrassing voor de fans die zaterdagav­ond Jan Smit aan het werk zagen in de Ethias Arena in Hasselt: de bestverkop­ende artiest van Nederland kreeg op het podium het gezelschap van voormalig veldrijder Sven Nys, zelf een fan van Smit. Nys nodigde Smit uit om ook eens naar het Antwerpse Sportpalei­s te komen “zoals Sven dat vorig jaar deed”. Nys kreeg op twee avonden 30.000 man bij elkaar voor zijn grote afscheidss­how Merci Sven!. Allemaal afgesproke­n spel, natuurlijk: Jan Smit staat op 10 maart 2018 in het Sportpalei­s, mét Sven Nys die zijn ticket al op zak heeft.

Je moet er veel spelen, en liefst nog op de juiste plekken. Als je het goed aanpakt, kan je heel snel talk of the town worden

voor Jan & Alleman zijn te koop via teleticket­service.com of 070/345 345.

Met z’n drieën zijn ze al 210 jaar oud, maar de innerlijke detective van Lea Couzin (82), Mieke Bouve (55) en Paul Ricour (73) blijft eeuwig jong. De hoofdacteu­rs uit de legendaris­che jeugdreeks ‘Merlina’ van de BRT kwamen vorige week samen om een aantal radiofeuil­letons op te nemen. Deze week blaast radiozende­r Joe het stof van de jeugdreeks tijdens de Celebrate the 80’s-week, een week waarin alle muziek in het teken staat van de jaren ‘80. De radiozende­r haalde de drie acteurs naar de studio om een aantal radiofeuil­letons op te nemen die vanaf vanavond te beluistere­n zijn.

hoorspelen van Merlina zijn de hele week op Joe te beluistere­n bij Rani De Coninck en Raf Van Brussel tussen 17 en 19 uur.

 ?? MEDIAHUIS ??
MEDIAHUIS
 ?? Foto HBVL ?? The Sore Losers.
Foto HBVL The Sore Losers.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium