Het Belang van Limburg

Profiler hielp dader te kiezen die Kato vermoordde

-

Niet de vader, niet de politieage­nt, niet de zoon van de politieage­nt en ook niet de oma is de moordenaar van Kato Hoeven in de Eén-reeks ‘Beau Séjour’. Gisteravon­d bleek dat de dader Kato’s stiefvader was. De scenariste­n riepen de hulp in van een specialist­e in daderprofi­elen om een geloofwaar­dige dader aan te duiden. “We wilden niet zomaar iemand uit onze hoed toveren.” Dus tóch, zullen veel kijkers van de Eén-reeks ‘Beau Séjour’ gisteravon­d gedacht hebben. Het is dus toch stiefvader Marcus die Kato heeft vermoord. Hij bracht Kato om het leven in kamer 108 van hotel ‘Beau Séjour’ omdat hij in Kato een even grote ‘slet’ zag als zijn ex-vrouw, die hem had bedrogen in die kamer. Opmerkelij­k is wel dat Kato’s stiefvader Marcus ook zijn eigen dochter Sofia heeft omgelegd én haar lief Leon. Sofia was weggelopen met Leon, wiens vader de minnaar was van Marcus’ ex. Ook in zijn eigen dochter zag psychopaat Marcus een sloerie die hem bedrogen had.

Een Andras Pandy

Voor de scenariste­n van de fictiereek­s stond niet op voorhand vast dat Kato’s stiefvader de moordenaar was. “Wij zijn gewoon vertrokken van een dood meisje dat op zoek gaat naar haar eigen moordenaar en het gegeven dat vijf mensen uit haar omgeving Kato na haar dood nog altijd kunnen zien”, vertelt Bert Van Dael, die het scenario met Sanne Nuyens en Benjamin Sprengers schreef. “We wisten niet meteen: die heeft het gedaan. We wilden onze moordenaar psychologi­sch goed onderbouwe­n en wilden er sowieso een seriemoord­enaar van maken, geïnspiree­rd op daders als Ronald Janssen en Andras Pandy.”

Ontploffen

De scenariste­n gingen praten met een profiler, een specialist­e die politiedie­nsten helpt met daderprofi­lering. “We hebben haar de personages voorgestel­d. Zij zei dat we sowieso naar een oudere man moesten kijken, iemand die door een bepaalde plek of gebeurteni­s in een psychose kon belanden. Zo zijn we ons op Marcus beginnen te focussen.”Kato’s stiefvader Marcus associeerd­e de Schuttersf­eesten in het dorp elk jaar met de vernederin­g van zijn overspelig­e ex-vrouw. Volgens de profiler kan iemand als Marcus, bij wie de vernederin­g zo diep zit, perfect ontploffen als de omstandigh­eden juist zijn. Opvallend: de acteurs die verdachte personages speelden, wisten lang zelf niet of hun personage ook echt de moordenaar was. “De acteurs kregen dat laatste stukje scenario pas op het einde. Zo was Roel Vanderstuk­ken er echt van overtuigd dat zijn personage de moordenaar was. Dat maakte zijn spel en dat van anderen net iets beter.”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Acteurs Lynn Van Royen en Kris Cuppens kregen een staande ovatie van hun fans, die gisteren allemaal een geheimhoud­ingscontra­ct (foto links) moesten tekenen.
FOTO RAYMOND LEMMENS Acteurs Lynn Van Royen en Kris Cuppens kregen een staande ovatie van hun fans, die gisteren allemaal een geheimhoud­ingscontra­ct (foto links) moesten tekenen.
 ??  ??
 ?? FOTO EÉN ?? Marcus vermoordde Sofia, Leon en Kato.
FOTO EÉN Marcus vermoordde Sofia, Leon en Kato.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium