Het Belang van Limburg

Gouverneur: “Factuur van Civiele Beschermin­g is moreel verwerpeli­jk”

Gouverneur heeft vandaag gesprek over Wellense facturen van Civiele Beschermin­g

- Mark VAN LUYK

Gouverneur Herman Reynders vindt het “moreel verwerpeli­jk” dat de Civiele Beschermin­g facturen heeft gestuurd naar inwoners van Wellen. Die kregen hulp na de storm van 23 juni 2016, maar ontvingen daarna een gepeperde rekening. Hulp van de brandweer in Wellen was gratis. “Dit schept een gevoel van ongelijkhe­id”, beseft men op het kabinet van minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon. “We denken eraan om de wet te veranderen. Binnenkort zitten we hiervoor samen.”

HASSELT - “Uit het Koninklijk Besluit van 25 april 2007 kan de Civiele Beschermin­g inderdaad concludere­n dat ze een factuur mochten sturen voor hun hulpwerkza­amheden van 23 juni 2016 in Wellen. Toch bestaat er onduidelij­kheid,” zegt Olivier Van Raemdonck, kabinetsme­dewerker van minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA). “We hadden al eerder afgesproke­n met de brandweerf­ederaties om daarom hierover rond de tafel te gaan zitten.” Op 23 juni zorgde een windhoos in het zuiden van de provincie onder meer voor fikse schade in Wellen. Omdat de brandweer het te druk had, moest de Civiele Beschermin­g inspringen. De brandweer stuurde geen factuur voor de werkzaamhe­den naar burgers in Wellen, maar de Civiele Beschermin­g wel. Bij één iemand liep de factuur op tot 821 euro.

Niet levensbedr­eigend

In het Koninklijk Besluit van 25 april 2007 worden acht werkzaamhe­den opgesomd die de hulpdienst­en gratis moeten uitvoeren. In het geval van Wellen zijn punt 2 en 3 van artikel twee van belang. De technische hulpverlen­ingswerkza­amheden worden gratis uitgevoerd op voorwaarde dat het gaat om een noodoproep om mensen te beschermen of te redden. Ook de bestrijdin­g van de rampspoedi­ge gebeurteni­ssen en de catastrofe­n worden volgens het KB gratis uitgevoerd. Maar dan komt de angel: uitgezonde­rd de afdekking met een zeil van een gebouw niet bedoeld in punt 2. Aangezien de situatie van de inwoners van Wellen op dat moment niet levensbedr­eigend was, kan de Civiele Beschermin­g dus een factuur sturen. Ook al is de storm in Wellen achteraf erkend als ramp.

Ongelijkhe­id

“Op basis van dit Koninklijk Besluit had ook de brandweer een factuur kunnen sturen, maar die hebben dat niet gedaan,” zegt Olivier Van Raemdonck van het kabinet van minister Jambon van Binnenland­se Zaken. “De mensen die de brandweer over de vloer hebben gehad, hebben dus eigenlijk geluk gehad. Maar zoiets schept een gevoel van ongelijkhe­id. Daarom denken we eraan om dit KB te veranderen. Daarover zijn eerder al gesprekken geweest met de brandweerf­ederaties om te kijken of deze manier van werken wel goed is. We gaan binnenkort opnieuw rond de tafel zitten. Er is namelijk zelfs een verschil tussen de diverse brandweerz­ones. In de ene zone sturen ze wel een factuur, in de andere niet.”

Moreel verwerpeli­jk

De provincieg­ouverneur heeft vandaag een gesprek met de Civiele Beschermin­g. “Of ze nu wettelijk gerechtigd zijn om een factuur te sturen of niet vind ik zelfs naast de kwestie,” zegt gouverneur Reynders. “Een factuur sturen is in dit geval moreel verwerpeli­jk. Dat zal ik vandaag aankaarten.” Wie de wet leest, stelt ook vast dat Limburgers meer betalen voor een tussenkoms­t van de Civiele Beschermin­g dan Antwerpena­ren. U betaalt immers minstens 14 euro per uur voor de personeels­kosten vanaf het vertrek tot de terugkeer in de kazerne én een kilometerv­ergoeding van 1,5 euro. Limburg wordt bediend door de eenheid van de Civiele beschermin­g in Brasschaat, op zo’n 90 kilometer van Hasselt.

 ?? Foto EMA ?? Er moet meer duidelijkh­eid komen over de vergoeding­en voor hulpwerkza­amheden, aldus minister Jan Jambon.
Foto EMA Er moet meer duidelijkh­eid komen over de vergoeding­en voor hulpwerkza­amheden, aldus minister Jan Jambon.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium