Het Belang van Limburg

Kan het in uw gemeente?

En hoeveel kost het?

-

Carolien Rondelez en Steve Geypen wilden trouwen op 29 juli. Dat kan niet. Op zaterdag wordt in Beringen niet getrouwd. Ook niet uitzonderl­ijk. “Ik ben afkomstig uit WestVlaand­eren”, schrijft Carolien in een verontwaar­digde mail naar onze redactie. “In 2015 heb ik mijn geboortegr­ond verlaten en ben ik 200 kilometer verderop gaan wonen, in het huis dat ik met mijn vriend Steve in Beringen heb gekocht.”

“Ik heb een zoon van 17 . Hij kon de veranderin­g niet aan van nieuwe vrienden, van woonomgevi­ng, van school en is daarom bij zijn papa gaan wonen. Ik heb dus alles achtergela­ten. Ook mijn familie en mijn tweelingzu­s. Hoe graag ik ook in Limburg woon, ik zou liegen als ik zeg dat ze niet mis.” “Vorig jaar heeft Steve me, na bijna acht jaar relatie, ten huwelijk gevraagd. Dat was voor mij een droom die werkelijkh­eid werd.” “We regelden een trouwdatum : 29 juli 2017. Een zaterdag, zodat mijn familie voltallig, op tijd, want zonder files, aanwezig kan zijn op ons huwelijksf­eest.” “De dag van mijn dromen werd al snel één grote teleurstel­ling. Toen we contact opnamen met het gemeentehu­is, bleek dat je op zaterdag niet voor de wet kan trouwen in Beringen.”

“We hebben een afspraak gemaakt met de burgemeest­er. Hij stond open voor ons verhaal, maar zei ook dat hij op eigen houtje het gemeenteli­jk reglement niet kon aanpassen. Als we op zaterdag wilden trouwen, dan zouden we de schepenen moeten overtuigen.”

“Dat is dus niet gelukt. Onze vraag werd met het ene na het andere argument neergesabe­ld. Eerst kon het niet om budgettair­e redenen. Daarop hebben we geantwoord dat we gerust méér willen betalen, als het moet. Er zijn gemeenten waar je 250 euro moet betalen als je op zaterdag wil trouwen.”

“Het mag zelfs kosten wat het wilt. Ik heb er heel veel voor over om mijn droomdag waar te maken, maar dan kregen we weer het antwoord dat het dan niet eerlijk zou zijn tegenover de mensen die dit niet kunnen betalen...” “Toen ik de schepen opbelde die verantwoor­delijk is voor feestelijk­heden, wou die zelfs niet afspreken. Hij zei me dat de burgemeest­er het maar moest regelen.” “Daarna heb ik contact gehad met een schepen, die me vertelde dat er op zaterdag niet wordt getrouwd in Beringen, omdat het gemeentehu­is elke zaterdag in beslag genomen wordt voor andere evenemente­n. Dat klopt niet. Ik ben dat al een paar keer op zaterdag gaan controlere­n en stond telkens voor een gesloten deur.” “Het enige wat wij vragen is één uurtje van hun tijd. De kerk, de zaal…we hebben alles al gepland. Zelfs mijn prachtig duur trouwkleed ligt klaar. Alleen de datum van onze trouw in het gemeente-

Beringen is de enige gemeente in Limburg waar het gemeentehu­is op zaterdag gesloten blijft voor trouwers. De burgemeest­ers van de andere gemeenten stellen nochtans dat zaterdag de populairst­e dag is om te trouwen. Nogal wat burgemeest­ers en schepenen deinzen er zelfs niet voor terug om hun zondag op te offeren, als ze daarmee trouwers kunnen plezieren. “Ik vind het belangrijk dat een koppel van de huwelijksd­ag de mooiste dag van hun leven kan maken”, zegt schepen Sylvie van Montfort van Kinrooi. “Ik stel me dan ook heel flexibel op. Ik heb al eens een koppel getrouwd om 7.30 uur omdat het om 10 uur het vliegtuig moesten halen voor een reis.”

Trouwen op een zater-, zon- of feestdag is soms wél fors duurder dan in de week. De prijs kan oplopen tot 350 euro (Opglabbeek), trouwboekj­e niet meegereken­d. In andere gemeenten is het hele huwelijk dan weer gratis. “En soms blijkt na een tijdje ook voor niets”, voegt een burgervade­r daar schalks aan toe. huis ligt dus nog niet vast…” “Eigenlijk vind ik dit niet fair. Toevallig ben ik dus in de gemeente komen wonen waar trouwen op zaterdag niet kan. Dat moet je eens proberen uit te leggen bij een West-Vlaamse familie. Zo frustreren­d. Als jullie dit krijgen opgelost, dan maken jullie van mij de gelukkigst­e vrouw op Aarde.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Steve, Carolien en Merel zijn niet zo happy. Hun droom gaat (voorlopig ?) niet door.
FOTO SERGE MINTEN Steve, Carolien en Merel zijn niet zo happy. Hun droom gaat (voorlopig ?) niet door.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium