Het Belang van Limburg

“Normaal leven wordt onmogelijk gemaakt”

Buurtbewon­ers Springstra­at boos om bomenkap aan E314

- Chris NELIS

De bewoners van de Springstra­at in Houthalen-Helchteren zijn er niet over te spreken dat de bomen en struiken tussen hun straat en de E314 zonder enig overleg zijn weggehaald. Dat leidt er toe dat het geluid in de omgeving weer is toegenomen en dat je vanuit de straat recht op de autosnelwe­g kijkt. Ook burgemeest­er Alain Yzermans (sp.a-GroenPlus) zegt ontgoochel­d te zijn in het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) omdat hij hiervan niet eens op de hoogte werd gebracht. “Ik woon al mij hele leven in de Springstra­at”, zegt Philippe Lienart. “Eerst bij mijn ouders en daarna in een eigen woning. De autostrade bestond toen nog niet eens. Zelfs toen die er kwam, viel de overlast aanvankeli­jk wel mee.” Maar het geluid nam met het verkeer stelselmat­ig toe. “Sinds 1991 ijveren we voor geluidspan­elen”, gaat Lienart verder. “Er zijn geluidsmet­ingen geweest die aangaven dat de norm wel degelijk overschred­en was, maar er was nooit geld voor de realisatie. In de loop der jaren heeft de natuur voor een natuurlijk­e buffer gezorgd. Die bomen remden het geluid gedeelteli­jk en zorgden er ook voor dat de E314 het beeld van de straat niet verstoorde.” Endan,zonderdato­okiemandin­de straat op de hoogte werd gebracht, werdendebo­mentegende­vlaktegeha­ald. “Alles werd gewoon omgezaagd,zelfsdebom­endieerall­anger stonden dan de autostrade. Met als gevolg dat we weer recht op de E314 aankijken en het geluid een normaal leven bijna onmogelijk maakt”, aldus Lienart. Volgens de buurtbewon­ers is er dringend nood aan maatregele­n om het geluid te remmen. “Desnoods met een aarden wal”, gaat Lienart verder. “Maar je kan mensen niet op die manier behandelen.”

Communicat­ie

Burgemeest­er Alain Yzermans zegt ontgoochel­d te zijn dat het Agentschap-Wegenen-Verkeerhem­nietop de hoogte heeft gebracht van de werken. “We hebben hierin geen zeggenscha­p”, zegt Yzermans. “De E314 is een bevoegdhei­d van Wegen en Verkeer. Maar het is wel de afspraak dat ze mij op voorhand verwittige­n als er werken worden uitgevoerd. En dat is niet gebeurd. Het is trouwens niet de eerste keer. Onlangs zijn er ’s nachts beheerswer­ken op de Grote Baan uitgevoerd. Dat zijn dingen die niet kunnen. Ik heb het AWV zelf al gecontacte­erd inzake de Springstra­at, maar krijg niemand te pakken. Er schort daar iets met de communicat­ie. Ik ga dit probleem in ieder geval tijdens het eerstvolge­nde overleg op tafel leggen en er voor pleiten dat er een duurzame oplossing komt.”

Veiligheid­sredenen

“Het kappen in Houthalen-Helchteren en in heel wat andere gemeenten in Vlaanderen kadert in het hakhoutbeh­eersplan van het Agentschap Daniëls, woordvoers­tervan AWV in een reactie. “Dat gebeurt om ecologisch­e, maar ook om veiligheid­sredenen. Onder meer om te voorkomen dat bij een storm zo’n boom op hetwegdekt­erechtzouk­omenofdat verkeersbo­rden onzichtbaa­r zouden worden. In die zin kan het zijn dat niet alleen uitheemse maar ook inheemse bomen weg moeten. Die hakbeheers­werken worden om de negen à vijftien jaar uitgevoerd. Het lijkt allemaal drastisch, maar het geeft de natuur de kans een nieuw groen scherm te creëren dat binnen enkele jaren weer opgevuld is. Dat burgemeest­er Alain Yzermans ontgoochel­d is, betreuren wij. Hoe het komt dat hij niet op de hoogte werd gebracht moeten ik nog nagaan.”

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Door het kappen van de bomen worden het zicht en de rust in de Springstra­at verstoord.
FOTO CHRIS NELIS Door het kappen van de bomen worden het zicht en de rust in de Springstra­at verstoord.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium