Het Belang van Limburg

Bart of Elio?

- REACTIES: DEKERN@HBVL.BE DE KERN Door Eric Donckier

U kon het gisteren uitgebreid in deze krant lezen. Bart De Wever en zijn N-VA stappen na de verkiezing­en van 2019 niet in een regering met de PS – al dan niet aangevuld met de PTB-PVDA – zonder confederal­isme. PS-voorzitter Elio Di Rupo reageerde prompt. Confederal­isme betekent ook splitsing van de sociale zekerheid en daar werkt de PS onder geen enkel beding aan mee. Niets nieuw dus. Wel nieuw is dat de N-VA, ook wanneer de PS niet mee rond de tafel zit, haar communauta­ire agenda op de onderhande­lingstafel zal leggen. Het maakt dat de verkiezing­scampagne hoe dan ook een sterk communauta­ire inslag zal hebben. En alle partijen, zowel in Vlaanderen als in Franstalig België, tot duidelijke communauta­ire stellingna­mes zal dwingen. En dat zal dan weer invloed hebben op de regeringso­nderhandel­ingen. Uiteraard moeten we eerst de verkiezing­suitslagen afwachten. Op basis van de huidige peilingen zijn er twee scenario’s mogelijk. Het eerste is dat door de forse vooruitgan­g van de PTB-PVDA in Wallonië, de drie traditione­le partijen - PS, MR en cdH - samen eerst de Waalse en Brusselse regering vormen en op die manier de drie Vlaamse traditione­le partijen - CD&V, sp.a en Open Vld - dwingen om een klassieke tripartite te vormen. In dat geval zou Wouter Beke wel eens premier kunnen worden.

Het tweede scenario, nog altijd op basis van de laatste peilingen, is dat de N-VA de grootste partij blijft in Vlaanderen en België. En dus tweemaal het initiatief­recht heeft en haar communauta­ire agenda op tafel legt. In dat geval moeten CD&V, sp.a en Open Vld kiezen tussen het Vlaanderen van Bart De Wever of het België van Elio Di Rupo. Geen gemakkelij­ke keuze. Wat het wordt, zullen we maar afwachten. Wel zeker is dat het spannende verkiezing­en en moeilijke regeringso­nderhandel­ingen worden. Als die niet lukken, is confederal­isme niet langer uit te sluiten.

En dan nog dit. Het interview met Bart De Wever verscheen gisteren, de dag waarop Hendrik Vuye en Veerle Wouters hun Grendelboe­k voorstelde­n. Politicolo­gen en journalist­en insinueerd­en dat De Wever hiermee de twee voormalige NVA-politici op voorhand wilde counteren. Dit is niet juist. De datum voor het interview werd op 30 januari geprikt. Het interview zelf ging door op woensdag 22 februari en zou woensdag 1 maart verschijne­n in het kader van de artikelenr­eeks ‘De stand van het land’. Ik nam het interview af en besliste alleen om het een week uit te stellen. Omdat Bart De Wever met krokusvaka­ntie was en ik vond dat hij beter in het land zou zijn wanneer het verscheen omwille van mogelijk reacties. Het had dus niets te maken de voorstelli­ng van het Grendelboe­k.

Bart De Wever wil confederal­isme.

Elio Di Rupo wil er niet van weten. Dat wordt de inzet van de verkiezing­en 2019. CD&V, sp.a en Open Vld moeten dan kiezen tussen het Vlaanderen van Bart De Wever of het België van Elio Di Rupo

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium