Het Belang van Limburg

“Geen paniek, maar wel bijsturen”

-

Voor demograaf Patrick Deboosere (VUB) is het geen verrassing dat alleen Limburg en West-Vlaanderen ontvolken. “Het zijn lang de j jongste provincies geweest. Maar hun bevolking veroudert en langzaam zijn ze de provincies met de oudste bevolking geworden. Daardoor begint het natuurlijk saldo stilaan te keren.”

Het aandeel 67-plussers (toekomstig­e pensioenle­eftijd) stijgt in Limburg van 17 procent nu tot 28 procent in 2051. Tegelijk daalt het aantal potentieel werkenden (18-66 jaar) van 64 procent tot 54 procent. Maar een verouderde regio moet niet onmiddelli­jk panikeren, zegt Deboosere. “Brussel is in de jaren ‘80 ook de oudste regio geweest. Nu zijn ze de jongste, dankzij immigratie uit binnen- en buitenland.” Vooral migratie is moeilijk te voorspelle­n. “Een prognose baseert zich eigenlijk op de realiteit van dit moment. De dominante trends trekt men door naar de toekomst. Zo wordt in de nieuwe prognoses rekening gehouden met de vertraging van de migratie. Maar dat zijn processen die kunnen veranderen. Vóór de val van de Muur in 1989 had niemand kunnen voorspelle­n dat de Poolse gemeenscha­p in 2015 voor de grootste migratiego­lf naar België zou zorgen.”

Bijsturen

De bevolkings­krimp die voor Limburg voorspeld wordt, is volgens Deboosere niet erg verontrust­end. “Van een echte ontvolking, zoals in sommige Nederlands­e regio’s, zou ik niet spreken. Bij een achteruitg­ang met minder dan 10 procent over 30 jaar spreek je eerder van een stagnerend­e bevolking. In Roemenië of Bulgarije heb je regio’s die een dramatisch­e ontvolking kennen, met dalingen van 50 procent.” Bevolkings­prognoses gaan uit van een gelijkblij­vende toestand. Voor regio’s die achteruit bollen, is het een signaal dat ze moeten ingrijpen. “De betrokken gemeenten moeten zich geen zorgen maken, het is geen fataliteit. Maar wel iets om rekening mee te houden en tijdig bij te sturen. Het aansnijden van nieuwe bouwkavels voor jonge gezinnen of beter openbaar vervoer zijn maatregele­n die de prognose kunnen ombuigen.”(

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium