Het Belang van Limburg

Slimme meters geven soms zes keer meer verbruik aan

Tommelein houdt bij beslissing over energiemet­er rekening met kritisch Nederlands onderzoek Vandeurzen helpt ouderen om assistenti­ewoning te vinden

- Yves LAMBRIX

Bepaalde elektronis­che energiemet­ers kunnen een verbruik aangeven dat 582 procent hoger ligt dan het werkelijke stroomverb­ruik. Dat is de conclusie van een onderzoek dat de universite­it van Twente deze week heeft gepublicee­rd. “Ja, ik ben op de hoogte van die studie”, bevestigt Vlaams energiemin­ister Bart Tommelein (Open Vld) die de slimme meters vanaf 2019 in Vlaanderen wil uitrollen. “Voor het zover is moet de Vlaamse Energiereg­ulator VREG een kosten-batenanaly­se maken. Uiteraard nemen we deze Nederlands­e studie mee om te beslissen welke digitale meter er in Vlaanderen komt.” Laboratori­umonderzoe­k van de universite­it van Twente heeft uitgewezen dat zeker 750.000 slimme energiemet­ers die in Nederlands­e meterkaste­n hangen, meer meten dan het daadwerkel­ijke verbruik. De stand op deze meterkaste­n kan tot zes keer hoger uitvallen dan het werkelijke energiever­bruik.

In het onderzoek werden negen elektronis­che meters getest die tussen 2004 en 2014 zijn geproducee­rd. Vijf meters gaven in de experiment­en een veel hogere waarde aan dan het daadwerkel­ijke stroomverb­ruik, in het meest extreme geval tot wel 582 procent meer. Bij twee meters was de waarde juist zo’n 30 procent lager.

Oudere meters

Volgens Frank Leferink, hoogleraar Electromag­netic Compatibil­ity aan de universite­it van Twente, ligt dit vooral aan het feit dat de geplaatste meters “onvoldoend­e robuust zijn gemaakt”. Dat maakt dat andere energiebro­nnen in huis, zoals opladers van mobiele telefoons, de meters kunnen beinvloede­n. De grootste afwijkinge­n traden op als er dimmers in combinatie met spaar- en ledlampen waren aangeslote­n. Het onderzoek van Leferink verschijnt morgen in een internatio­nale wetenschap­pelijke publicatie.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein heeft weet van de studie. “Nederland is zeer snel van start gegaan. Het zijn dan ook oudere meters die getest zijn in het onderzoek. In Vlaanderen is begin vorige maand de conceptnot­a goedgekeur­d om tegen 2019 te starten met de uitrol van slimme meters op plaatsen waar ze het meest efficiënt zijn”, zegt de minister.

In 2013 heeft de VREG al een eerste studie gemaakt over de slimme meter in Vlaanderen. “Ondertus- sen zijn de parameters veranderd, zijn er andere meters gekomen met andere functional­iteiten, zijn de prijzen daarvan fors gedaald, enzovoort. Dat maakt dat de VREG een nieuwe, geactualis­eerde studie moet maken met een kosten-batenanaly­se en een plan van aanpak. Het spreekt voor zich dat we de Nederlands­e studie zullen meenemen om te beslissen welke meters we in Vlaanderen gaan gebruiken.”

Waar de Vlaamse regering in 2019 wil starten met de uitrol van de slimme meter in Vlaanderen, wil de Nederlands­e overheid dat in 2020 in elk huishouden zo’n digitale meter is geïnstalle­erd.

Met de website checkassis­tentiewoni­ng.be wil Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) de zoektocht naar een erkende assistenti­ewoning vergemakke­lijken. Een door Vlaanderen erkende assistenti­ewoning onderschei­dt zich van andere woonvormen omdat de woning aan een aantal concrete voorwaarde­n moet voldoen om erkend te worden. Zo moet er in geval van nood meteen crisiszorg beschikbaa­r zijn en moet er een noodoproep­systeem geïnstalle­erd zijn dat bewoners de klok rond kunnen gebruiken. Ook moet de woning ook aan veiligheid­s- en comfortreg­els voldoen en binnen wandelafst­and liggen van banken, winkels en openbaar vervoer. Zo krijgen bewoners een kwaliteits­garantie. Tegelijk kunnen ze bij erkende assistenti­ewoningen genieten van een btw-tarief van 12 procent in plaats van 21 procent. Toch is er vaak onduidelij­kheid over wat nu precies een erkende assistenti­ewoning is. Heel wat projectont­wikkelaars mikken met gelijkaard­ige termen als ‘zorgflat’ of ‘seniorenwo­ning’ op dezelfde doelgroep, zonder dat ze aan de voorwaarde­n voldoen. “Wij voelen dat er een grote nood is aan accurate informatie over assistenti­ewoningen, zowel bij toekomstig­e bewoners als investeerd­ers”, zegt minister Jo Vandeurzen. Op de nieuwe website vinden potentiële huurders of kopers allerhande tips en een checklist waaraan de woning moet voldoen. Alle erkende assistenti­ewoningen zijn er opgelijst, inclusief contactper­sonen.

Vandaag zijn er in heel Vlaanderen 21.396 assistenti­ewoningen, waaronder 2.330 in Limburg. Er komen er nog elke dag bij. De gemiddelde dagprijs bedraagt zo’n 35 euro.

www.checkassis­tentiewoni­ng.be

X

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Bart Tommelein wil dat de VREG een kosten-batenanaly­se maakt van de verschille­nde slimme energiemet­ers.
FOTO PHOTO NEWS Bart Tommelein wil dat de VREG een kosten-batenanaly­se maakt van de verschille­nde slimme energiemet­ers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium