Het Belang van Limburg

Di Rupo wil niet weten van confederal­isme

-

PS-voorzitter Elio Di Rupo wil niet weten van een confederal­istisch België. De oud-premier reageert daarmee op de uitspraken van N-VAvoorzitt­er Bart De Wever in onze krant van gisteren. Voor De Wever is een regering met PS in 2019 alleen mogelijk als N-VA zijn confederal­e plannen volledig kan uitvoeren. Van een klassieke staatsherv­orming wil hij niet meer weten. De N-VA-voorzitter zei dat gisteren in onze reeks ‘De Stand van het Land’ en zijn uitspraken deden veel stof opwaaien. Ook in Wallonië.

“Het confederal­isme betekent het einde van het land, het einde van ons België”, reageert Elio Di Rupo. “Voor de PS kan er geen sprake van zijn.” Volgens Di Rupo zal de PS “al haar gewicht in de schaal leggen om onze sociale zekerheid en de inkomsten van werknemers en gepensione­erden te versterken, en zeker niet om over de splitsing van de sociale zekerheid en het einde van het land te onderhande­len.” Di Rupo heeft zelf een wenslijstj­e. “Wat de PS op tafel zal leggen, is een verlaging van de pensioenle­eftijd tot 65 jaar, een herstel van de indexering van salarissen, betere uitkeringe­n in de gezondheid­szorg en de individual­isering van sociale rechten.”

“Desastreus bilan”

Volgens Di Rupo “zou N-VA beter werken ten gunste van de werknemers en alle burgers in ons land, in plaats van electorale berekening­en voor 2019 te maken”. Hij wijst erop dat De Wever de baas is van de grootste partij van de “MR/N-VA-regering”. “Het is betreurens­waardig dat hij liever praat over de volgende politieke coalitie dan te tonen wat hij vandaag kan doen om het leven van de mensen te verbeteren”.

Di Rupo ziet in het interview met De Wever “een nieuwe poging om over andere zaken te praten dan het betreurens­waardige bilan van de regering”. Die is volgens hem “desastreus op budgettair, sociaal en economisch vlak”.

 ?? FOTO BDW ?? Elio Di Rupo.
FOTO BDW Elio Di Rupo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium