Het Belang van Limburg

Klachten over files, water en stroomfact­uur

-

De diensten van de Vlaamse overheid kregen vorig jaar 62.928 klachten binnen, een pak meer dan de 57.433 klachten in 2015. Dat blijkt uit het jaarversla­g van de Vlaamse Ombudsman Bart Weekers.

De klachten gaan vooral over files, wateroverl­ast en de energiefac­tuur. Weekers benadrukt wel dat er dit jaar een trend richting verzoening is. De Lijn krijgt hiervoor een pluim, net als Kind & Gezin. Energie is met stip de stijger in het klachtenbe­eld. De Turteltaks wordt via de energiefac­tuur betaald en dat biedt niet dezelfde rechtsbesc­herming bij betwisting­en en afbetaling­smodalitei­ten. Weekers schat ook dat er 15.000 verborgen klachten zijn over de dienstench­eques, maar Sodexo staat daar te weinig voor open.

Cadeaubonn­en moeten een jaar geldig zijn

-

De winkelkete­ns Zeb, Makro en Habitat gaan hun cadeaubonn­en een vol jaar geldig maken. Dat hebben ze aan minister van Consumente­nzaken Kris Peeters (CD&V) beloofd. Comeos, de beroepsorg­anisatie van de winkelkete­ns, heeft al haar leden aangeschre­ven met de vraag om hun cadeaubonn­en een jaar geldig te maken. Kris Peeters schoot in actie nadat Radio 2-luisteraar­s klaagden dat die bonnen veel te snel vervallen. Peeters vindt minstens één jaar een redelijke termijn, en heeft de ketens van wie bekend is dat hun bonnen maar een half jaar geldig gevraagd die te verlengen. Iets waar ze vlot op ingingen. “Een mooi voorbeeld van hoe consumente­nbeschermi­ng verbeterd kan worden zonder harde wetgeving”, stelt hij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium