Het Belang van Limburg

“Nooit over seks gehad met Erik”

Hangjonger­en: Erik had onze verstandel­ijke leeftijd

-

Verschille­nde hangjonger­en, die zich ophielden in het stadspark van Dilsen, hadden seks met Erik Janssen (50) gehad. Tegen betaling. Niet alleen hij. Dat had Abdullah Essah (23) in zijn zoveelste verklaring beweerd. “Niets van aan”, klonk zowat het hele stadspark dat gisteren de revue passeerde. “Erikske was een simpele jongen, iemand die eenzaam leek en contact zocht. Misschien voelde hij zich gewoon goed bij jongere mensen, bij ons gasten van 15, 16 jaar omdat hij die verstandel­ijke leeftijd had.” Heel Dilsen wist dat Erik homoseksue­el was, heeft Abdullah Essah hier de voorbije dagen herhaaldel­ijk laten vallen. Maar de uitgebreid­e staalkaart van het Maasdorp die gisteren moest komen getuigen, bleek helemaal uit de lucht te komen vallen. Van zijn familie, cafévriend­en tot de hangjonger­en die hij in huis uitnodigde. “Wat de beschuldig­de allemaal vertelt, is waanzin. Ik zie de dood van Erik als een ware afslachtin­g”, stelde achterneef F.

Beau Séjour

Samen met zijn vrouw J. had hij zich ontfermd over ‘Erikske’, als buren keken ze toe dat hij een beetje veilig door het leven kwam. Zoals toen hij was meegenomen naar een meedrinkza­ak - in de buurt van hotel Beau Séjour in Lanklaar - en daar behoorlijk snel 1.500 euro armer was geworden. “Sommige mensen wisten dat ze van hem konden profiteren. We hebben Erik er toen op aangesprok­en en hij heeft ons dan zijn bankkaart gegeven.”

Een man met de mentale leeftijd van 15, 16 jaar, zo omschreef zijn echtgenote de minderbega­afde Dilsenaar. Maar wel de meest vriendelij­ke man, joviaal, open, iemand die wegkroop als je er boos op werd. Hun achtste kind noemden ze hem, samen met de zeven kinderen uit hun nieuw samengeste­ld gezin.

Het hele verhaal van de homoseksue­le betrekking­en konden ze maar moeilijk geloven. F: “Ik heb daar eens met Erik over gebabbeld. Als ge behoefte hebt aan seks, hetzij met een vrouw, hetzij met een man, dan zoeken we een oplossing. Wat moest hij wel met een man, was de repliek van Erik.”

Bronchitis

Eén man, E., had het openlijk verteld tijdens het onderzoek. Dat Erikske hem toevertrou­wd had dat hij eigenlijk voor de mannen was. Maar veel zin had de Dilsenaar niet om dat gisteren voor het assisenhof te herhalen. Dan maar een briefje voor bronchitis van de arts...

Waarop een gepikeerde voorzitter Thys diezelfde huisdokter liet halen. Of hij wel het belang van een assisenhof besefte? Uiteindeli­jk kon de gepensione­erde mijnwerker - met een opvallend heldere stem voor bronchitis - toch zijn verhaal komen doen. Niet dat de zaal er veel wijzer van werd. Dan was het weer dat Erik nooit over zijn seksuele geaardheid had gesproken, even later klonk daarop dat die toch had toegegeven dat hij liever mannen dan vrouwen zag.

Stadspark

Achterneef F. Het legertje ex-hangjonger­en dat daarop mocht passeren, was een stuk duidelijke­r: ze hadden Erik maar terloops gekend, nooit iets geweten van zijn seksuele voorkeur en waren zeker niet benaderd met oneerbare voorstelle­n. Wat Essah ook mag zeggen.

Een tiental jongens mocht

de overstap van het stadspark naar de getuigenba­nk zetten. Vijftien, zestien jaar waren ze destijds geweest, nu allemaal prille twintigers. Zo goed als allen aan het werk intussen, of opnieuw aan het studeren. Verzorgde jongens, die de tijd in het park duidelijk achter zich hebben gelaten.

Ouders

“Ik heb met Essah op de lagere school gezeten, een leuke, vrolijke jongen om mee om te gaan. Maar later is hij veranderd”, klonk D. (23). Van de seksuele geaardheid van de beschuldig­de had hij niets geweten. Ook niet van die van Erik trouwens. “Daar is nooit over gesproken, ik weet niet of hij homo was. Ik denk zeker niet dat hij ons daarvoor thuis uitnodigde.”

Waarop voorzitter Thys hem de vraag voorschote­lde die hij aan elk van de ex-hangjonger­en stelde: of zijn ouders hadden gedacht dat Erik slechte bedoelinge­n had, of ze hem ooit gewaarschu­wd hadden dat die man een pervert kon zijn? “Neen, maar ik denk niet dat ik het hen verteld heb. Ze zouden er waarschijn­lijk niet mee gelachen hebben.”

De andere jonge twintigers klonken veel meer overtuigd: geen van hun ouders had er een probleem in gezien dat ze al eens babbelden met Erikske. “We hebben nooit ook maar enig gevoel gehad dat hij foute bedoelinge­n had. Het ging zelfs nooit over seks, ook niet toen we eens bij hem thuis een biertje zijn gaan drinken.” G. (22): “Erik was een echte dorpsfiguu­r die met iedereen een praatje sloeg. Hij bleef gewoon even bij ons staan op de thuisweg van het werk in de steenfabri­ek en richting café.”

Wat Abdullah Essah zegt, is waanzin. Ik zie de dood van Erik als een ware afslachtin­g

Eenzaam

Vooral op zoek naar vrienden had Erik voor hen geleken. I.: “Hij zag er wat eenzaam uit. Ik denk dat hij ons ook daarom eens voor een pintje uitnodigde. Er is zeker nooit tussen ons geroddeld over het feit dat hij homo zou zijn. Ik schrok zelfs van die vragen toen de politie mij verhoorde.” Vandaag komen onder meer de wetsdokter en de onderzoeks­rechter getuigen.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Essah beweert dat het slachtoffe­r homo was, maar geen van de getuigen gisteren bevestigde dit.
FOTO TOM PALMAERS Essah beweert dat het slachtoffe­r homo was, maar geen van de getuigen gisteren bevestigde dit.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium