Het Belang van Limburg

1 op de 7 is wekelijks dronken

- Liliana CASAGRANDE/Caroline VANDENREYT

Eén op de zeven studenten zegt dat hij/zij wekelijks dronken wordt, bij één op de drie gebeurt dat één keer per maand en bij de helft minder dan een keer per maand. “Zoveel?”, reageert Dominique Hansen, als prof (UHasselt) gespeciali­seerd in levensstij­lveranderi­ng. “Je beschadigt zo je hersencell­en. Dat voel je ook aan de kater achteraf, want die wijst niet alleen op uitdroging. Bovendien zitten in alcohol veel calorieën.” De voorzitter­s van de studentenr­aden zijn helemaal niet verbaasd over de cijfers van alcoholgeb­ruik bij studenten. Maar professor Dominique Hansen is dat wel. “Eén pintje of één glas wijn per dag zou goed zijn voor hart- en vaatziekte­s. Vooral rode wijn dan, maar alcohol heeft ook eenimpacto­pjeleveren­alcoholmis­bruik beschadigt je hersenen. Stel dat je vier à vijf jaar studeert en je bent echt elke week zat, dan is dat later een groot probleem. Je kan er het syndroom van Korsakov van krijgen dat persoonlij­kheids- en geheugenst­oornissen veroorzaak­t. Maar daar denkt een student natuurlijk­nietaan.Bovendienz­ittener in alcohol ook veel calorieën, je wordt er ook dik van.”

Eén op de drie studenten wil ook alleen op stap gaan als er alcohol aan te pas komt. En iets meer dan de helft geeft aan zich beter te amuseren als er alcohol voor handen is.

Suiker

Studenten drinken vooral bier (38 %), shotjes alcohol (24%) of cocktails(30%).Maarhetmee­stvanalles nog gesuikerde dranken: 13 procent drinkt daar meer dan 10 glazen per week van. “Die zijn ook niet gevolwasse­n.” zond”, zegt Hansen. “Light-productent­rouwensook­niet.Vanafhet moment dat je iets zoets drinkt - ook al zitten er geen calorieën in - wekt dat in je lichaam hongergevo­el op. Water drinken is het beste.”

Drugs

Marijs Geirnaert van VAD, het Vlaams expertisec­entrum voor AlcoholenD­rugs,kannietmet­eenvergeli­jkingen trekken met eigen onderzoeko­veralcohol,wantdatisa­nders opgesteld. Maar als het om drugs gaat, is het wel makkelijke­r om een parallel te trekken. Uit het iVox-onderzoek van onze krant blijkt dat 1 op de 20 wekelijks softdrugs gebruikt. Dat is veel minder dan het Vlaamse gemiddelde. “Bij ons laatste onderzoek uit 2013 gebruikte 1 op de 20 studenten elke dag softdrugs en 1 op de 5 elke week”, zegt Marijs Geirnaert. “Maar het zou kunnen dat dit intussen gedaald is, we zijn bezig met een update van de cijfers.”

1 op de 3 is maagd

Iets meer dan de helft van de studenten (52%) heeft een vaste partner, 7% houdt het bij losse scharrels en 41% is helemaal single. Bijna één op drie heeft nog nooit seks gehad. “Dat een derde nog maagd is, verbaast me niets”, zegt seksuologe en relatiethe­rapeute Rika Ponnet. “Hoe hoger de scholingsg­raad, hoe meer maagden. Want als je langer studeert,blijfjelan­gerjongdan­alsje snel aan het werk gaat. Jongeren uit het beroepsond­erwijs zijn al sneller Je hebt volgens Ponnet ookheelwat­variatiein­leeftijdwa­arop iemand voor de eerste keer seks heeft. “Dat is zeker niet altijd op 14 of 15 jaar.”

Jongens/meisjes

Studenten hebben gemiddeld zeven keer per maand seks. Meisjes (acht keer)meerdanjon­gens(zeskeer),zo blijkt uit onze enquête. “Tellen ze misschien anders”, lacht Ponnet. “Want het zijn normaal gezien de jongens die zeggen dat ze meer seks hebben. Bij zo’n vraag heb je meer details nodig, je moet weten wat ze met seks bedoelen precies bedoelen. Is dat de hele daad?”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium