Het Belang van Limburg

Consulente­n op huisbezoek om luchtkwali­teit aan te pakken

Beweging.net start proefproje­ct in Limburg

- Yannick REULENS

Beweging.net, het netwerk dat zich inzet voor een kwaliteits­vol leven, start samen met de Vlaamse overheid het proefproje­ct Luchtconsu­lenten. Dat zijn vrijwillig­ers die bij mensen thuis op bezoek gaan om te kijken hoe ze de kwaliteit van de lucht kunnen verbeteren. Dat is nodig, want door de slechte luchtkwali­teit in huis hebben we steeds vaker last van astma of allergieën. Omdat moderne huizen vaak te goed geïsoleerd zijn, is voldoende verluchtin­g nodig om de vervuilde binnenhuis­lucht af te voeren. Maar ook de luchtvocht­igheid kan een probleem zijn. Is die te hoog dan heb je kans op mijten en schimmels. Is de vochtighei­d aan de lage kant, dan kunnen de bewoners last krijgen van huidirrita­tie of het uitdrogen van de slijmvliez­en.

Limburg is samen met WestVlaand­eren een van de proefregio’s waar beweging.net start met het proefproje­ct. “Het is een probleem omdat we ongeveer 85% van onze tijd binnen doorbrenge­n. Meestal kun je met goedkope aanpassing­en of andere gewoontes de kwaliteit al sterk verbeteren. Nu weten de meeste mensen gewoon niet hoe ze de luchtkwali­teit kunnen verbeteren”, zegt Carien Neven van beweging.net Limburg.

Huisbezoek­en

“Na de opleiding doen de luchtconsu­lenten ieder tien huisbezoek­en”, zegt Jens Vaes, de projectcoo­rdinator voor Limburg. “Ze zullen dan samen met de bewoners kijken hoe het beter kan. Daarvoor hebben ze een checklist. Ze geven specifiek advies en stellen een plan op om de kwaliteit van de lucht te verbeteren. Zes maanden later volgt er dan een tweede bezoek om na te gaan hoe de luchtkwali­teit geëvolueer­d is.” Daarna volgt de evaluatie van het proefproje­ct. “Het is afwachten of de huisbezoek­en een invloed zullen hebben. Misschien veranderen de mensen hun gedrag niet. We hopen natuurlijk van wel want het is goed voor het milieu en de gezondheid. Als de uitkomst positief is, zullen we het project ook uitbreiden naar de rest van Vlaanderen”, zegt Jens Vaes.

 ?? FOTO HBVL ?? Door de slechte luchtkwali­teit hebben we steeds vaker last van astma en allergieën.
FOTO HBVL Door de slechte luchtkwali­teit hebben we steeds vaker last van astma en allergieën.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium