Het Belang van Limburg

Nieuwste snufjes moeten winkels antwoord bieden op online shoppen

-

De slimme koelkast die zelf je boodschapp­enlijstje samenstelt, of de paspop waarop je elk stuk kunt projectere­n voor je het bestelt. In de toekomst zullen we compleet anders winkelen. En dat is nodig, zegt specialist Jorg Snoeck van RetailDeta­il. “Openingsur­en van 9 tot 18 uur zijn zo passé. Je wilt niet weten hoeveel mensen om 22 uur, met een glaasje wijn in de hand, online shoppen. Helaas gaat daardoor van elke twee euro die de Belg spendeert al één euro naar het buitenland.” Om die klanten terug te winnen, opent Snoeck nu ‘Home of Retail’, waar profession­als de nieuwste snufjes vinden om te overleven in een wereld die razendsnel verandert. Wij zetten enkele innovaties voor u op een rijtje.

De slimme koelkast

“Het internet of things – toestellen die via het internet communicer­en – is goed op weg om ons leven flink te vereenvoud­igen, en daar moeten handelaars op inspelen”, zegt Snoeck. Neem nu de slimme koelkast. Die toont op het scherm wat erin zit, stelt autonoom een boodschapp­enlijstje samen (dat u in de winkel op uw smartphone kunt oproepen), informeert over houdbaarhe­idsdata en geeft inspiratie op basis van wat je in huis hebt.

De winkelrobo­t

Pepper is een zogenoemde ‘humanoide robot’. In de Verenigde Staten en Japan wordt hij al ingezet in supermarkt­en en doe-het-zelfketens. De robot verwelkomt de klanten, wijst hen op tijdelijke promoties, verschaft uitleg bij producten of begeleidt de klant naar het juiste rek wanneer die op zoek is naar een specifiek product. “Vooralsnog kunnen robots als Pepper wel alleen repetitiev­e taken uitvoeren, want echt intelligen­t zijn ze nog niet”, zegt Snoeck.

3d-scan

Een Franse 38 is geen Duitse 38. En wat bij merk A een ‘medium’ is, blijkt bij merk B een ‘small’ en bij merk C een ‘large’. Een 3D-lichaamssc­anner brengt raad: het toestel meet uw exacte maten. Met het resultaat – een soort van matenpaspo­ort – kunnen kleermaker­s dan aan de slag of kunnen modewinkel­s het aantal miskopen tot een minimum beperken.

Interactie­ve spiegel

De hippe vogels onder ons hebben hem misschien al gezien en uitgetest: de interactie­ve spiegel. U past een nieuwe outfit, kijkt in de spiegel, drukt op de knop om een foto te nemen en post die op Facebook, Twitter of een ander sociaal netwerk. Uw vrienden en vriendinne­n kunnen dan meteen laten weten wat ze van de potentiële aankoop vinden.

De projectiep­op

“Er komt een dag dat winkels misschien geen voorraad meer in huis hebben, maar tegelijk toch alles kunnen aanbieden”, zegt Snoeck. “Neem nu de lingeriese­ctor: de uitbaatste­r beschikt over een naakte etalagepop, waarop ze de hele collectie kan projectere­n. De klant kiest het setje dat haar voorkeur wegdraagt en krijgt dat de volgende dag – of misschien nog diezelfde avond – aan huis geleverd. Lingeriepr­oducent Van de Velde experiment­eert er al mee in Amerika.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium