Het Belang van Limburg

“Een leesrevolu­tie voor blinden en slechtzien­den”

KOBA Vision uit Leopoldsbu­rg lanceert eerste ‘voorleesbr­il’

- Thomas JANSEN

Even wijzen naar de letters. Meer moet een blinde of slechtzien­de met een voorleesbr­il van OrCam op de neus niet doen, om die tekst via een luidspreke­rtje te horen. “Een leesrevolu­tie”, klinkt het bij KOBA Vision in Leopoldsbu­rg, dat de voorleesbr­il als eerste uitbrengt op de Belgische markt. De voorleesbr­il is uitgerust met een kleine camera, die de tekst registreer­t. Het enige wat de drager van die bril nog moet doen, is eventjes naar de tekst wijzen, zodat het systeem weet waar het moet beginnen. “Daarna wordt de hele kolom voorgeleze­n via een oortje”, zegt Johan Haagdorens, zaakvoerde­r van KOBA Vision en zelf slechtzien­d. “Maar er is ook de mogelijkhe­id om de bril automatisc­h aan het begin van een pagina te laten beginnen, en zo de hele bladzijde te laten voorlezen. Ook stoppen gebeurt met een eenvoudige handbewegi­ng.”

Overal te gebruiken

Of het nu gaat om tekst op papier, computersc­hermen, smartphone­s of zelfs straatnaam­borden, dat maakt voor de voorleesbr­il niet uit. “Dat zorgt ervoor dat de voorleesbr­il als een mobiel toestel overal gebruikt kan worden”, gaat Haagdorens verder. “Het is een leesrevolu­tie voor slechtzien­den en draagt enorm bij aan hun zelfstandi­gheid. Tot nu waren er wel toepassing­en om bijvoorbee­ld tekst te fotografer­en met een smartphone, en die vervolgens te laten voorlezen. Maar de bril van OrCam is veel sneller, discreter en gebruiksvr­iendelijke­r.”

Daar komt nog bij dat de bril producten en gezichten kan herkennen, na een korte kennismaki­ng. “Als een persoon in het gezichtsve­ld van de slechtzien­de met de bril gaat staan, kan er via het systeem een naam aan dat gezicht gekoppeld worden. Als de bril die persoon dan een volgende keer herkent, zegt hij de naam van die persoon aan de slechtzien­de.”

Israëlisch­e makelij

KOBA Vision uit Leopoldsbu­rg, dat gespeciali­seerd is in elektronic­a voor slechtzien­den, brengt de voorleesbr­il nu als eerste uit op de Belgische markt. De bril zelf is echter van Israëlisch­e makelij. “OrCam is een bedrijf dat zich bezighoudt met automatisc­he remsysteme­n voor auto’s”, legt Haagdorens uit. “Bij de ontwikkeli­ng daarvan zijn ze voortduren­d Johan Haagdorens

KOBA Vision bezig met onderzoek naar herkenning via camerabeel­den, wat de ontwikkeli­ng van de voorleesbr­il verklaart.”

De bril bestaat overigens in verschille­nde taalversie­s, maar één bril kan altijd maar in één taal voorlezen. “Bij ons is de Franstalig­e versie al verkrijgba­ar, maar op de Nederlands­talige is het nog een maand wachten”, zegt Haagdorens. “Momenteel is er al één bril die in het Nederlands kan voorlezen, maar het gebruikers­menu is nog in het Hebreeuws ( lacht). Dat moet dus nog even aangepast worden.”

Wie zich de bril wil aanschaffe­n, zal wel diep in de buidel moeten tasten. Er zijn twee versies: één zonder en één met gezichts- en producther­kenning. Voor die eerste versie betaalt u 3.074 euro, voor de tweede moet u 4.134 euro neertellen.

Op de Nederlands­talige versie is het nog een maand wachten. Momenteel is er al één Nederlands­talige bril, maar het menu is nog in het Hebreeuws

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Johan Haagdorens demonstree­rt de voorleesbr­il: even wijzen naar de letters is voldoende om de tekst te horen via een luidspreke­rtje.
FOTO DICK DEMEY Johan Haagdorens demonstree­rt de voorleesbr­il: even wijzen naar de letters is voldoende om de tekst te horen via een luidspreke­rtje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium