Het Belang van Limburg

“Groningers begrijpen popularite­it Wilders niet”

-

Als Belgische kan ze geen stem uitbrengen voor de Tweede Kamerverki­ezingen van komende woensdag, maar aan de Nederlands­e verkiezing­skoorts kan Ine Noben niet ontsnappen. “Het is het gesprekson­derwerp. Anders dan Belgen zijn Nederlande­rs heel open over op wie ze zullen stemmen. Joeri, mijn vriend, zal bijvoorbee­ld D66 stemmen. Al ken ik er ook heel wat die strategisc­h zullen stemmen, op de VVD van Rutte. Om zo de PVV van Wilders kleiner te houden. Hier in Groningen begrijpen ze niet waarom iemand op Wilders zou stemmen. Maar ik besef goed dat ik in een hoogopgele­ide omgeving leef.” Ruim zes uur is ze onderweg geweest tussen Groningen en Bilzen. “Normaal is het openbaar vervoer prima in Nederland. De NS is wel duurder, maar de dienstverl­ening is niet te vergelijke­n met de NMBS. Deze keer ging moeizamer dan anders. Groningen ligt ook ver, al lijkt het dichtbij. Het is maar Nederland, denken familie en vrienden vaak. Eventjes naar huis komen, moet dan wel lukken. Maar ’t is bij wijze van spreken even ver van huis als Parijs. De slogan van de stad luidt ook: Er gaat niets boven Groningen. Dat is ook letterlijk te nemen. Na Groningen komt er niets meer. Alleen wat dorpen en dan de zee. Belgische expats in Groningen zeggen niet voor niets: Het is altijd verder van België naar Groningen dan van Groningen naar België. En in Amsterdam vinden ze dat ook.” ( lacht)

Wie sollicitee­rt dan ook in Groningen?

“Eerlijk? Toen ik in 2014 sollicitee­rde op die vacature van de universite­it van Groningen, meende ik dat Groningen ergens in de buurt van Amsterdam lag. Mijn moeder dacht dat trouwens ook. Het was zij die me attent had gemaakt op die ene vacature. De jobmarkt was toen verschrikk­elijk hard. De periode na mijn afstuderen in 2013 heb ik 117 sollicitat­iebrieven geschreven en kreeg ik antwoorden als Te jong, te weinig ervaring, te hoog gekwalific­eerd...”

“Een vervelende periode dus, maar mijn moeder hielp me. Zoals toen met die ene vacature. Iets voor Ine, dacht ze. En ja, ik mocht op gesprek komen. Waarop Lore, mijn zus, zei: Weet je wel waar Groningen ligt?”

Tevreden van die stap tweeënhalf jaar later?

“Echt wel. Ik doe mijn werk bijzonder graag. Heel gevarieerd en bovendien is de universite­it een fijne werkgever. Sinds een jaar mag ik nu ook doctoreren in mijn vakgebied: over docentkwal­iteit in het hoger onderwijs. Al verstaan ze in Nederland de term doctoreren niet. Daar ben ik aan het promoveren.”

Verstaan ze u als u ‘Goesting’ zegt?

“Néén.” ( lacht) “Ze vinden het bijvoorbee­ld ook vreemd dat ik mensen met u aanspreek. Zij vinden dat te formeel. Toen ik nog huurde, was op een dag de parlofoon kapot. Ik wist echt niet hoe ik dat aan de huisbaas moest uitleggen. ‘Dat ding waar je in praat als je aanbelt’, probeerde ik. ‘ Ah, de intercom, bedoel je?’ Thuis met Joeri hou ik wel aan mijn Vlaamse woorden. De koelkast heet een frigo en de bank is een zetel. Hij begrijpt het intussen.” ( lacht)

“Al is Groningen echt wel een aangename stad om in te leven. Een veilige stad ook. Klein en toch groot genoeg. Niet zo groot als Brussel groot is, maar ook weer niet zo klein als Bilzen. Vrienden die op bezoek komen, zeggen vaak dat Groningen aan Leuven doet denken. Het is natuurlijk ook een universite­itsstad en er zijn ook ontzettend veel fietsers. Als Groningen even groot was als Kopenhagen, dan was Groningen de wereldhoof­dstad van de fiets en niet Kopenhagen.”

Tot nu heb ik er nog geen aardbeving­en gevoeld in Groningen. Al werd wel expliciet gezegd toen we ons appartemen­t kochten: Geen aardbeving­sschade

Ine Noben

Wat doceert u precies?

“Ik geef les aan andere docenten hoe ze best les geven. Docentprof­essionalis­ering heet dat. Een van de onderwijsp­ijlers van de Groningse universite­it is activerend leren. Bijvoorbee­ld hoe ze hun colleges ook gevarieerd kunnen geven. En dat ze best niet twee uur aan een stuk ex cathedra doceren. Dat een videofragm­ent ook weer niet te lang mag duren. Ook bekijk ik of MOOC’s onderwijst­echnisch goed in elkaar zitten.”

MOOC’s?

“Massive Open Online Course. Een hot topic in de internatio­nale academisch­e wereld. Het zijn interactie­ve cursussen, met alles erop en eraan, die volledig online staan. Leuven is vorig jaar ook ermee begonnen. Groningen 2,5 jaar geleden.”

Interessan­t. Geven universite­iten tegenwoord­ig hun kennis zomaar weg?

“Wie een bewijs wil dat hij of zij een cursus gevolgd heeft, moet betalen voor dat certificaa­t. Al staat niet elke cursus online. Groningen heeft er nu negen gemaakt. Ikzelf heb er intussen ook een gemaakt. Joeri, mijn vriend, was voor hij de kans kreeg om te doctoreren in Groningen de MOOC-coördinato­r aan de universite­it in Leiden.”

Hoe wonen jullie nu in Groningen?

“Eerst huurde ik een studio waar ik meer dan 700 euro voor betaalde. Nu wonen we in een appartemen­t. Wij hebben nog net op tijd gekocht. Groningen is best duur om te wonen. Na Amsterdam en Utrecht is het de sterkst groeiende huizenmark­t van Nederland. Veel jonge mensen willen hier blijven. Maar wie wil kopen voor bijvoorbee­ld 180.000 euro, kan beter meteen twee ton bieden. Of nog hoger. Anders is het pand weg.”

De provincie Groningen staat

bekend voor zijn chronische aardbeving­en, veroorzaak­t door de gasontginn­ingen. Heeft u er al gevoeld?

“Neen. Al zou ik er al drie moeten meegemaakt hebben. Het zijn natuurlijk zwakke aardbeving­en: twee en zoveel op de schaal van Richter. Al werd wel expliciet gezegd toen we ons appartemen­t kochten: Geen aardbeving­sschade.

In het centrum zie ik geen scheuren in de gebouwen. Aan de rand wel.”

“Politiek ligt dat heel gevoelig. De linkse partijen hier vinden echt dat de gaskraan dicht moet. Als die gasbel onder Den Haag had gelegen, dan was de kraan al lang dicht, hoor je dan.”

Hoe leven de Nederlands­e verkiezing­en in Groningen?

“Het is hét gesprekson­derwerp. Groningen is eerder links-liberaal. Typisch voor een universite­itsstad. Ze kunnen hier moeilijk begrijpen hoe mensen op de PVV van Wilders kunnen stemmen. Limburg heeft hier bijvoorbee­ld geen goeie naam.”

Waarom heeft Limburg geen goeie naam?

“Nederlands Limburg, bedoel ik uiteraard. Omdat veel Limburgers op de PVV stemmen. Daarom. Uit schrik voor de PVV ken ik heel wat mensen die nu strategisc­h zullen stemmen. Niet op kleine partijen, maar wel op de VVD van premier Rutte. Dat is het issue nu:

Strategisc­h stemmen of niet? Al besef ik heel goed dat ik hier in een bel leef met allemaal hoogopgele­ide mensen rond mij. Ik ken geen mensen die op PVV zullen stemmen.”

Hoe ziet u het uitdraaien?

“Na Brexit en Trump ben ik van niets meer zeker. Op sociale media stel ik een groot engagement bij jongeren vast die oproepen om te gaan stemmen, om verantwoor­delijkheid te nemen, om ervoor te zorgen dat de PVV niet de grootste partij wordt. Hier is geen stemplicht, maar ik verwacht woensdag wel een hoge opkomst. Als de PVV de grootste partij zou worden, dan vrezen velen dat de regeringsv­orming in Nederland wel eens heel lang zou kunnen duren. Sommigen troosten zich al met de gedachte dat België ook is blijven draaien toen het 541 dagen zonder regering zat.”(

 ?? Foto HBVL ?? Ine doet in Groningen alles met de fiets. “Mocht Groningen evenveel inwoners hebben als Kopenhagen, dan was Groningen fietshoofd­stad van de wereld.”
Foto HBVL Ine doet in Groningen alles met de fiets. “Mocht Groningen evenveel inwoners hebben als Kopenhagen, dan was Groningen fietshoofd­stad van de wereld.”
 ?? FOTO HBVL ?? Met Joeri in de duinen van waddeneila­nd Schiermonn­ikoog .
FOTO HBVL Met Joeri in de duinen van waddeneila­nd Schiermonn­ikoog .
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium