Het Belang van Limburg

Vastgoed of aandelen?

- Pascal PAEPEN Economist Thomas More en KU Leuven

De recordprij­s van 360.000 euro voor een duif doet sommigen ongetwijfe­ld dromen

Tientallen beleggers scheuren broek aan droomhuis in Detroit.” Dat las ik zaterdag op de voorpagina van deze krant. Ik had medelijden met die beleggers, maar het nieuws verraste me allerminst. Ik ben er zelfs van overtuigd dat we de komende maanden nog geregeld soortgelij­ke berichten zullen lezen. De reden? Het grote aantal spaarders dat nu op zoek is naar rendement. Vroeger was het op dat vlak allemaal veel eenvoudige­r. Je spaarde op een spaarboekj­e en af en toe kocht je met het geld dat je niet dadelijk nodig had een kasbon. Zo kreeg je wat meer rendement. Maar door het beleid van extreem lage intrest dat de centrale banken tegenwoord­ig voeren is de wereld helemaal veranderd. Spaarders gaan dus op zoek naar alternatie­ven. Die zoektocht vatten ze aan zonder al te veel ervaring en kennis van zaken. En dan krijg je ongelukken, natuurlijk.

Gisteren waren het huizen in Detroit, morgen zijn het misschien duiven. De recordprij­s (360.000 euro) voor een duif van een kweker uit Wevelgem doet sommigen ongetwijfe­ld dromen. Combineer die hebzucht met een mooi bedrag aan cash op je rekening en je hebt een drama in wording. Mooiprater­s, al dan niet bedriegers, die droominves­teringen aanbieden zijn van alle tijden.

Ik hou gelukkig niet van speculeren, maar wel van beleggen. Net zoals voor zovelen is mijn voorbeeld Warren Buffett, ’s werelds bekendste belegger. Hij heeft de afgelopen dagen ook weer eens van zich laten horen. Hij heeft namelijk zijn vakantiehu­is in Californië te koop gesteld. De vraagprijs bedraagt 11 miljoen dollar. Dat is lang niet slecht voor een huis dat hij in 1971 kocht voor 150.000 dollar. Hij zal er dus meer aan verdienen dan de slachtoffe­rs van de foute investerin­gen in Detroit waarover we in de krant konden lezen. Let wel: het huis is nog niet verkocht en de uiteindeli­jke prijs kan misschien iets lager liggen. Een journalist­e stelde Buffett de vraag waarom hij destijds een hypotheekl­ening afsloot voor dat huis. Had hij dan niet genoeg geld? “Jawel”, stelde Buffett, “maar je weet dat ik nog net iets meer van een belegging in aandelen hou dan van een investerin­g in vastgoed. Met dat geld kocht ik dus aandelen bij van mijn bedrijf (Berkshire Hathaway).” Of die aandelen het dan beter hebben gedaan? Jawel. Buffett zag op die manier 150.000 dollar aangroeien tot… 750 miljoen dollar!

Ik wil u geen dromen verkopen. Het is heel onwaarschi­jnlijk dat u, net als Buffett, jaarlijks 20% zal verdienen met beleggen. Maar 5% per jaar, gemiddeld en over voldoende lange termijn, lijkt me wel mogelijk. Veel succes.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium