Het Belang van Limburg

Politie rolt cannabisne­twerk op

Spilfigure­n uit As aangehoude­n

- Philip PERGENS/Chris NELIS/Roger DREESEN

Na een onderzoek van meer dan een half jaar konden het Limburgse parket en de politiezon­e MidLim een netwerk van cannabiste­lers blootlegge­n. Na een grootschee­pse actie met tien huiszoekin­gen arresteerd­en de speurders woensdag zes mensen. Ze troffen daarbij op vier plaatsen in As, Opglabbeek en Dilsen-Stokkem 2.250 wietplante­n aan. Het ‘hoofdkwart­ier’ van de operatie lag in As. Het Limburgse parket en de politiezon­e MidLim startten al in juli van vorig jaar een onderzoek naar een netwerk van drugsteler­s in en rond As. Daarbij konden al snel links gelegd worden met andere locaties waardoor het speurwerk zich ook naar andere gemeenten verlegde. Uiteindeli­jk kwamen elf adressen in beeld: de inwoners zouden allen betrokken zijn bij de productie van cannabis.

Een drugsplant­age in onze straat... Waar gaan we toch naartoe?

Inwoner Nijverheid­sstraat As

Tien huiszoekin­gen

Een eerste positieve huiszoekin­g voerden de agenten op 24 januari uit. In de Hoeverkerk­weg in Opglabbeek ontdekten zij een plantage van 750 planten. Om de teelt draaiende te houden tapten de criminelen illegaal stroom en water af. In navolging van deze vondst zetten de speurders woensdagoc­htend een grootschee­pse actie op poten, waaraan tachtig mensen deelnamen. MidLim kreeg daarbij de steun van de collega’s van de zones Maasland, Lanaken-Maasmechel­en en NoordoostE­r werden drugshonde­ngeleiders ingezet, net zoals het Centraal Interventi­ekorps en het lab van de federale politie. Zij voerden in totaal tien huiszoekin­gen uit, zowel in België als in Nederland. De agenten brachten een bezoek aan drie adressen in As, eentje in Opglabbeek, een in Maasmechel­en, twee in DilsenStok­kem, een in Lanaken en nog twee in de Nederlands-Limburgse gemeenten Heerlen en Sittard. Dit leverde de vondst van 2.250 cannabispl­anten op, verspreid over vier locaties: twee in As, in Opglabbeek en Dilsen-Stokkem. Op meerdere plaatsen werd vastgestel­d dat er elektricit­eit en water werd gestolen.

Zes arrestatie­s

De politiemen­sen troffen zes personen aan. In As arresteerd­en de rechercheu­rs twee mannen van 50 en 54 jaar en een vrouw van 60 jaar oud. Zij zouden de spilfigure­n in het dossier zijn. Het drietal verscheen woensdag voor de onderzoeks­rechter in Tongeren en deze liet de mannen aanhouden en overbrenge­n naar de gevangenis. De zestigjari­ge vrouw mocht onder voorwaarde­n beschikken. Ook in Maasmechel­en, Lanaken en Opglabbeek werd telkens een man gearrestee­rd. Het ging respectiev­elijk om een 32-jarige, een 47-jarige en een 57-jarige. Zij werden in de loop van de dag voorgeleid. Of ze ook zijn aangehoude­n, is niet bekend.

Naast de gevonden wietplanta­ges, die door de Civiele Beschermin­g geruimd werden, stootte de politie ook op 20.000 euro aan cash geld, verspreid over de verschille­nde huizen. Ze namen het geld in beslag samen met vijf auto’s, computers, gsm’s en twee paarden die in een weide in Opglabbeek stonden.

“Rustige wijk”

Een van de huiszoekin­gen vond plaats in de Nijverheid­sstraat in As. De bewoners reageren er verwonderd. “Dit is een heel rustige wijk”, zegt een van de bewoners. “Het enige waar we ons soms wat aan storen zijn snelheidsd­uivels. Maar drugs? We waren al aangedaan toen in

2014 een installati­e in de omgeving werd gevonden. En dan nu nog eens een echte plantage. Waar gaan we toch naartoe? Ik ken niets van drugs. De meeste inwoners in onze straat hebben een toch wat oudere leeftijd.” Over de Nederlands­e man die werd aangehoude­n, weten ze weinig. “Ik zag hem wel geregeld. Hij is van middelbare leeftijd, en best vriendelij­k. Niet meer en niet minder.”

Ook in de Verlengstr­aat in het Opglabbeek­se Louwel was er om 4.30 uur veel rumoer. “We werden gewekt door een helse slag van brekend glas van de voordeur. In en rond de woning waren er overal politiemen­sen te zien. In het veld achter het huis werd er met politiehon­den gespeurd”, vertelt een getuige. In de woning troffen de agenten enkele honderden planten aan.

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? De spilfigure­n van de zaak opereerden vanuit As. Daar werden op drie plaatsen huiszoekin­gen uitgevoerd, onder andere in de Nijverheid­sstraat.
FOTO CHRIS NELIS De spilfigure­n van de zaak opereerden vanuit As. Daar werden op drie plaatsen huiszoekin­gen uitgevoerd, onder andere in de Nijverheid­sstraat.
 ?? FOTO ROGER DREESEN ?? De politie viel gisterenoc­htend binnen in de Verlengstr­aat in Louwel, Opglabbeek.
FOTO ROGER DREESEN De politie viel gisterenoc­htend binnen in de Verlengstr­aat in Louwel, Opglabbeek.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium