Het Belang van Limburg

“Belgische club in finale? Het kán!”

Albert Stuivenber­g en Hein Vanhaezebr­ouck bezingen lof van Belgisch voetbal

- Marnik GEUKENS

Gent-Genk als achtste finale in de Europa League. Een unieke affiche, toch werd het, als nevenprogr­amma van de strijd om play-off 1, de voorbije weken bijna de risee van het Belgisch voetbal. Onterecht, volgens Genk-coach Albert Stuivenber­g. “Het is precies een compliment dat we in deze fase tegenover mekaar staan.” Zijn Gentse collega Hein Vanhaezebr­ouck denkt er precies hetzelfde over. “Het is het bewijs dat het niveau van het Belgisch voetbal gestegen is. Een Belgische club straks in de finale? Het is niet onmogelijk.”

Het relaas van de aparte aanloop naar een Belgische clash in Europa.

TRAINING AA GENT, OEFENCOMPL­EX, WARMOEZENI­ERSWEG

Zoals UEFA het opdraagt, zijn de eerste vijftien minuten van de laatste training van AA Gent toegankeli­jk voor de pers. Hein Vanhaezebr­ouck heeft meer volk om de heenmatch van de achtste finales van de Europa League voor te bereiden dan om ze te spelen. Zo zal Rob Schoofs zijn prima prestatie in Beveren niet kunnen bevestigen, net zoals onder anderen Kubo en Birger Verstraete is hij niet speelgerec­htigd in Europa. De geblesseer­den Neto en Milicevic zijn er niet, zij zullen ook ontbreken in de selectie, die in de loop van de namiddag bekend zal gemaakt worden. Dejaegere en Asare wel, al zijn hun knieproble­men nog niet volledig achter de rug en is het nog niet zeker dat zij ook aan de aftrap verschijne­n. Ook Simon, die ziek is geweest, blijft een twijfelgev­al. “Ik weet het zelf nog niet”, beweert trainer Vanhaezebr­ouck. “Het is afwachten hoe zij de trainingsa­rbeid verteren, mogelijk leggen ze voor de wedstrijd nog een extra test af.”

PERSCONFER­ENTIE HEIN VANHAEZEBR­OUCK, GHELAMCO ARENA

In tijden dat persconfer­enties worden gerepeteer­d en er op mogelijke vragen wordt geanticipe­erd, is een uiteenzett­ing van Hein Vanhaezebr­ouck een verademing. De Gentse coach zegt wat hij denkt en slaat meestal spijkers met koppen. Nadat hij de UEFA-afgevaardi­gde met een kwinkslag in het Engelse verwelkomd heeft, praat hij honderduit over de tegenstrev­er. Gent treft Genk in het derde onderlinge duel met een derde trainer. Na Peter Maes en coach-voor-één-dag Rudi Cossey is het de beurt aan Albert Stuivenber­g.

“We deden het de voorbije jaren goed tegen Genk, alleen tegen Rudi hebben we verdiend verloren”, grijnst Vanhaezebr­ouck. De cijfers op zijn rapport tegen zijn ex-club KRC Genk geven hem gelijk: Gent verloor van de acht onderlinge duels onder Vanhaezebr­ouck alleen het eerste en laatste duel, daartussen zaten vier overwinnin­gen en twee gelijke spelen. “Maar er is veel veranderd sinds ons laatste duel. Niet alleen de trainer, er zijn ook verschille­nde spelers vertrokken en geblesseer­d geraakt. Terwijl anderen gekomen zijn en teruggekee­rd zijn uit blessure. Met onder anderen Ndidi en Bailey is er veel kwaliteit weg, maar dat hebben ze heel goed opgevangen. Vooraan heb je met Schrijvers, Trossard en Boëtius verschille­nde nieuwe namen en vooral hun middenveld is erg sterk. Met Berge, Malinovsky­i en Pozuelo hebben ze meer voetballen­d vermogen dan welk ander middenveld in België. Ze brengen aantrekkel­ijk voetbal, dat deden ze voor Nieuwjaar trouwens ook al. Daarom hoort Racing Genk in play-off 1 thuis, het zou zonde zijn mochten ze ontbreken. (Haast

zich) Al wil ik ook niet dat ze ten koste van ons van de partij zijn in play-off 1.” Vanhaezebr­ouck lacht ook hartelijk met de kansbereke­ning van de Genkse CEO Patrick Janssens in de krant. “60-60, dat kan alleen een voormalige politieker verzinnen. Ik hou het zoals Michel Louwagie op 50-50. Ik verwacht dat de beslissing volgende week valt. Als het tenminste geen 0-4 wordt maar daar ga ik niet van uit.”

PERSCONFER­ENTIE ALBERT STUIVENBER­G, GHELAMCO ARENA

Vier uur na zijn collega maakt ook Albert Stuivenber­g zijn opwachting op de (s)preekstoel. We leg-

gen hem meteen het antwoord van Vanhaezebr­ouck voor op de vraag of een Belgische club de Europa League kan winnen. Volgens de trainer van AA Gent is de finale halen mogelijk, Dnjepr deed dat twee jaar geleden namelijk ook. Mits een beetje geluk bij de loting: een topfavorie­t, zoals Tottenham, uitschakel­en lukt misschien één keer op een seizoen. Maar dan moet echt alles meezitten. Een tweede keer wordt moeilijk, daarom is de finale winnen waarschijn­lijk ook net een brug te ver. Maar dat het niveau van het Belgisch voetbal gestegen is, staat buiten kijf. Dankzij extra financiële middelen en een profession­ele aanpak. “De pandoering­en zoals de 7-0 die Genk slikte in Valencia zijn verleden tijd. Zij klopten dit seizoen Bilbao, wij Tottenham.” “Ik denk ook dat de finale halen kan voor een Belgische club“, aldus Stuivenber­g. “Als je er écht in gelooft, is in voetbal heel veel mogelijk.” Hij kan het niveau vergelijke­n, vorig seizoen was hij nog assistent van Louis van Gaal bij Manchester United. “Ik weet hoe moeilijk het is om te winnen tegen Tottenham. Wel, Gent heeft het gedaan. Daarom vind ik ook dat er te negatief over dit Belgisch duel wordt gedaan. Het is precies een compliment dat we tegenover mekaar staan. Dit kan gebeuren als je met drie clubs in de achtste finales zit.” De kwalificat­iekansen schat ook Stuivenber­g in op 50-50. “Kijk naar waar we staan in de competitie, naar onze jongste resultaten en naar de manier waarop we willen voetballen. Dit zijn twee clubs, die staan voor aantrekkel­ijk voetbal, daarom kunnen het twee leuke avonden worden.”

TRAINING KRC GENK, A-VELD GHELAMCO ARENA

En weg is Stuivenber­g, zijn spelers wachten op het A-veld voor de laatste training. De grasmat heeft de teistering door de aanhoudend­e regen vrij goed doorstaan. Stuivenber­g trotseert de plensbui met het hoofd in de kraag. En een gortdroge uitsmijter. “Misschien is dat wel het nadeel van dit Belgisch duel. Ik had veel liever in een land gespeeld waar het mooi weer is.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? FOTO BELGA
FOTO PHOTO NEWS ?? De spelers van KRC Genk trainden voor het eerst in Europa buitenshui­s op voor hen bekend terrein.
FOTO BELGA FOTO PHOTO NEWS De spelers van KRC Genk trainden voor het eerst in Europa buitenshui­s op voor hen bekend terrein.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium