Het Belang van Limburg

Op zoek naar nieuwe mijlpaal

-

De mopjes over het Gentse visum en de Gentse euro’s kunnen weer worden opgeborgen, wanneer vanavond de Europa League-hymne weerklinkt als de spelers van AA Gent en KRC Genk het veld opstappen. Ook al wordt het geen duel als een ander, het is en blijft voor beide Belgische clubs een unieke kans op een ticket voor een Europese kwartfinal­e. Dat zou geen primeur zijn voor AA Gent, dat precies 25 jaar geleden onder trainer René Vandereyck­en al Ajax trof bij de laatste acht in de UEFA Cup. Wel een mijlpaal voor KRC Genk, het ultieme bewijs dat de intrede in de top 50 van de UEFA-ranking geen toeval is. KRC Genk is als nummer 49 op die ranglijst de nummer twee van België. Achter Anderlecht (36), maar voor Club Brugge (52), AA Gent (60) en Standard (98). Een resultaat, waar de Limburgse club fier op mag zijn. Racing is een waardige vertegenwo­ordiger van de natie als het in Europa aantreedt: voor de derde keer in vijf seizoenen werd overwinter­d in de Europa League. Alleen is die ‘als’ nog veel te cruciaal. Volgend seizoen steken Club Brugge en AA Gent Genk voorbij in de ranking, die gebaseerd is op de jongste vijf seizoenen. Dan wegen de niet-Europese jaren zwaarder door. Volgend jaar dreigt opnieuw zo’n Europa-loos seizoen. Het derde in vijf jaar, terwijl één in drie jaar als maximum in de officiële doelstelli­ngen van het sportieve beleid is opgenomen.

Het legt meteen de Genkse achilleshi­el bloot: een gebrek aan regelmaat. Te diepe dalen, een te geaccident­eerd parcours. Daarom is het ook logisch dat het belang van het ticket voor play-off 1 hoger wordt ingeschat dan een Europese kwartfinal­e. De weg naar Europa via play-off 1 kan vrij kort zijn, aangezien de bekerwinna­ar ook al zeker uit play-off 1 komt. Toch mag dit vanavond op geen enkel moment spelen. De kans op play-off 1 wordt niet groter door niet alles te geven in de achtste finales van de Europa League, waarin de kansen om door te stoten bovendien op 50-50 worden ingeschat.

Binnen KRC Genk wordt de oorzaak van het mogelijke mislopen van playoff 1 nogal makkelijk in de eerste seizoenshe­lft gezocht. De hoofdveran­twoordelij­ke is inmiddels de laan uitgestuur­d. Hij had nog Ndidi, Karelis en Bailey ter beschikkin­g en haalde gemiddeld minder punten per wedstrijd dan zijn opvolger, zo luidt de uitleg.

Het is een onderschat­ting van de prestaties van nieuwkomer­s als Ryan, Malinovsky­i, Schrijvers en Berge. Maar vooral ook een te makkelijk excuus voor eigen falen. Wil je écht stappen vooruit zetten, dan moet de analyse van de huidige tekortkomi­ngen grondiger gebeuren en de hiaten in de kern - die er nog steeds zijn – opgevuld worden tijdens de volgende mercato. Intussen mag Albert Stuivenber­g het goede werk - we zijn de laatsten om zijn prestaties te minimalise­ren - verderzett­en. Opnieuw geschieden­is schrijven door de poort naar de kwartfinal­es open te beuken.

KRC Genk is als nummer 49 op de UEFA-ranglijst de nummer twee van België. Door het gebrek aan regelmaat wordt Racing volgend seizoen echter voorbijges­token door Club Brugge en AA Gent

Scheidsrec­hter: Paolo Tagliavent­o (Italië).

TV: live op Sporza.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium