Het Belang van Limburg

Achtste finale als tussendoor­tje

Bestuur verkiest titel en bijhorende miljoenen uit de Champions League

- Van onze verslaggev­er Jürgen GERIL in Nicosia

Een plezierrei­s? Neen, daarvoor is de 1/8ste finale tegen Apoel Nicosia te prestigieu­s. Maar als het bestuur moet kiezen, dan verovert Anderlecht liever de titel en bijhorende 20 miljoen van de Champions League dan te blijven doorgaan in de Europa League, die tot nu slechts 6,29 miljoen opleverde. Weiler gaat daarom weer roteren, maar zijn invallers zijn net gretig en stressloos. Zo kan RSCA toch verder raken dan het zelf denkt of wil. “En slaap je nog goed, Youri?” Op de luchthaven polst Anderlecht­Roger Vanden Stock met welgemeend­e felicitati­es naar Melina, de drie dagen oude dochter van Youri Tielemans. De 19-jarige middenveld­er stelt zijn voorzitter gerust. “We zitten twee dagen op hotel. Ik zal uitgerust zijn voor Apoel.” Vanden Stock is blij met het geluk van zijn poulain, maar wil vooral dat Tielemans en co in play-off 1 het beste van zichzelf kunnen geven om de titel te veroveren. De 1/8ste finale in de Europa League is vooral een mooi intermezzo. Paars-wit zit immers twee jaar zonder titel en mag er dit seizoen niet naast grijpen. Bovendien zouden de bijhorende 15 à 20 miljoen van de Champions League nuttig zijn voor het budget en ook om toppers zoals Dendoncker of Teodorczyk misschien nog een jaartje te houden.

Aalmoes

De huidige Europa League-campagne was tot nu toe goed voor een aalmoes van 6,29 miljoen euro. Ter vergelijki­ng: Club Brugge cashte in de Champions League 12,7 miljoen startgeld zonder ook maar één punt te pakken. Zelfs kwalificat­ie tegen Apoel levert Anderlecht straks maar één miljoen extra op en de kwartfinal­es worden dan nog gespeeld tijdens play-off 1. “Voorlopig mik ik toch op de competitie en de Europa League”, sust trainer René Weiler. “Al is er iets meer tijd om te focussen op play-off 1 zonder Europees voetbal, maar dat kun je toch niet eisen?” Het blijft hinken op twee gedachten. De laatste keer dat Anderlecht een Europese kwartfinal­e haalde, dateert al van 20 jaar geleden: in 1997 tegen Inter. Het zou eervol zijn om dat nog eens te herhalen.

Dat vinden ook de spelers. “Waarom zouden we deze 1/8ste finales skippen?”, vraagt verdediger Uros Spajic. “We weten dat de Europa League niet de toppriorit­eit is, maar het is net een voordeel dat we zonder druk kunnen voetballen. Wie weet halen we wel de finale. Natuurlijk zitten er nog enkele topclubs in dit tornooi, maar wij schakelden toch al Zenit uit, een team dat thuishoort in de Champions League. Voor sommigen zijn deze Europese duels net superbelan­grijk om zich te tonen. Denk bijvoorbee­ld aan onze Spaanse doelman Rubén die hier kansen krijgt. Conditione­el zijn we er alvast klaar voor.”

Succesform­ule?

Op het terrein is Anderlecht dus niet van plan om zich zomaar gewonnen te geven, al gaat Weiler opnieuw roteren. Daardoor zullen jongens als Rubén, Deschacht, Acheampong en Stanciu starten en hun kans willen grijpen. Voor iemand als Tielemans is het een gelegenhei­d om zichzelf nog eens in de etalage te zetten. “We willen kampioen worden, ja. Maar iedereen wil ook doorgaan in de Europa League”, oordeelt Leander Dendoncker. “Dit mooie parcours laten we toch niet schieten?” Kwartfinal­e mag dus, maar moet niet.

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Hanni en Tielemans maakten gisteren kennis met het stadion van Apoel.
FOTO BELGAIMAGE Hanni en Tielemans maakten gisteren kennis met het stadion van Apoel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium