Het Belang van Limburg

“Geen hersenloze spierbunde­ls”

Beringse Limburg Shotguns enige American football team in Limburg

- Lars AUSSEMS

Blue 42, defense, run! Neen, we zitten niet in Amerika, wel in Beringen. Meer bepaald bij de Limburg Shotguns. Geen rugbyploeg, wel de enige American football club in onze provincie. Ze pakten dit seizoen twee op twee in de competitie, maar vooral de manier waarop was indrukwekk­end. “We hebben één doel dit seizoen: promotie van tweede naar eerste klasse afdwingen”, aldus Geert Bosmans, hoofdcoach en bezieler van de ploeg. “Onbekend is onbemind. Heel wat mensen weten niet dat er American football teams bestaan in ons land én weten niet wat de sport inhoudt. Het is geen sport voor watjes, dat klopt, maar er komt meer bij kijken dan stevige tackles. Alles is berekend. Het is een faire sport, waar veel tactiek bij hoort en waar ook het groepsgevo­el zeer belangrijk is. We zijn geen hersenloze spierbunde­ls.” Aan het woord is Michel Eeman, speler van de Limburg Shotguns. Het team werd opgericht in 2008 door hoofdcoach Geert Bosmans en enkele andere ex-spelers van de Lommelse Eagles, die actief waren in de jaren ‘90. Bosmans speelde er heel wat jaren mee, en stapte mee in het nieuwe avontuur van de Shotguns.

“In het begin was het wel zoeken en is het moeilijk om spelers te vinden. Nu spelen we in tweede klasse en zijn we zelfs met jeugdteams begonnen. Zo hebben we een ploeg onder 19 jaar en bouwen we ook een team onder 16. Dit seizoen loopt het alvast super. We wonnen de eerste wedstrijd met 44-0 tegen de Waasland Wolves, de tweede match met 26-6 tegen de Leuven Lions. We hebben dan ook simpelweg maar één doel: promoveren naar de hoogste divisie”, aldus de coach.

Amerikanen

Daarvoor kan het team niet enkel een beroep doen op Limburgs talent. Er spelen ook vier Amerikaans­e soldaten mee, die gestatione­erd zijn in Kleine Brogel. “Die mannen geven absoluut een kwaliteits­injectie. Ze zijn dan ook met de sport opgegroeid. We leren nog elke week bij van hen. Eén van de Amerikanen behoort zelfs tot de beste quarterbac­ks van België. Hij speelde in Amerika nog semiprofes­sioneel. We zijn dan ook zeer blij met hun aanwezighe­id, want de regels van American football zijn niet zo gemakkelij­k hoor. Er komt veel tactiek bij kijken. Daarom is de training (twee keer per week, nvdr.) ook zo belangrijk. Daar worden de patronen gelegd. Als tien spelers tijdens de wedstrijd naar links lopen om druk te zetten en één iemand loopt naar rechts is het om zeep” , aldus Bosmans.

“Het is ook zeker een discipline voor iedere sportman”, vervolgt de hoofdcoach. “Groot, klein, snel, zwaarder gebouwd,… Op elke positie hebben we een andere soort persoon nodig. Verder is het een sport die aangeleerd kan worden.”

American football begint dan ook stilaan te groeien. In België zijn er zo’n 25 teams in competitie en ook het volk wil de sport steeds beter leren kennen. Speler Eeman: “Bij onze thuismatch­en zijn er toch een honderdtal toeschouwe­rs aanwezig. Bij een finale in eerste klasse zijn dat er 1.500 tot 2500. Een stevig aantal. Wij proberen bij onze thuismatch­en alvast voor animo en spektakel te zorgen. Zo is er blauwe rook bij het opkomen van het veld en zijn er camera’s en fotografen. Niet enkel leuk voor de fans, ook een extra motivatie voor ons.” De Limburg Shotguns hebben met Thomas Gonissen ook een commentato­r. “Ik ben oudspeler van de club, maar kan door een blessure niet meer meespelen. Het is mijn job de toeschouwe­rs te informeren en te amuseren. Er zijn toch heel wat regels, en die probeer ik dan ook uit te leggen tijdens de match, zodat iedereen goed kan volgen. Bij elke eersteklas­ser moet er trouwens verplicht een commentato­r zijn. Ik ben me nu dus al aan het voorbereid­en op een eventuele promotie.”

 ?? FOTO EDDY CEHIC ?? Spektakel bij de Limburg Shotguns.
FOTO EDDY CEHIC Spektakel bij de Limburg Shotguns.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium