Het Belang van Limburg

25 jaar voor moord op man van minnaar

Truienaar schoot partner van lief dood na welles-nietesrela­tie

- Caroline VANDENREYT/Shauni DEFERM

Truienaar Marc Van B. (61) is gisteren in Tongeren veroordeel­d tot 25 jaar cel voor de moord op de vaste vriend van zijn minnaar A. (78). In diens huis in Meeuwen-Gruitrode had hij Rudi Proost (53) in maart 2015 doodgescho­ten omdat Van B. niet kon verkroppen dat A. bleef terugkeren naar zijn partner. “U hebt een onschuldig man mee slachtoffe­r gemaakt in een verhaal dat niet het zijne was”, klonken de rechters als uitleg voor de strenge straf. Terwijl boven in het Tongerse assisenhof nog tot volgende week wordt gedebattee­rd over de ene moord, was er een verdieping lager meteen al een correction­eel vonnis voor een andere moord. Op de ene plek moet nog uitgemaakt worden of homoseksue­le betrekking­en een motief waren, op de andere was dat uitgesprok­en zo. “Ik weet dat ik er een einde aan had moeten maken toen A. bleef komen naar mij en teruggaan naar Rudi. Maar ik kon het niet, ik was stapelverl­iefd”, was de uitleg van Marc Van B.

Rommelmark­t

Na een korte affaire toen het even uit was met zijn vriend, 25 jaar geleden, was de Truienaar A. opnieuw tegen het lijf gelopen op de rommelmark­t in Sint-Truiden na de dood van diens vaste partner aan botkanker. Het was begonnen met een troostende schouder, maar al snel hadden de twee ook meer in elkaar gevonden. “We waren verliefd. A. beloofde me dat hij zou weggaan bij zijn partner, maandenlan­g. Maar hij deed het niet. Ze gingen zelfs nog samen op vakantie naar Spanje.”

Dat moment was de druppel geweest voor Van B. Zijn minnaar kreeg een ultimatum: kiezen voor hem of de vertrouwde relatie. Het zou Marc worden. Heel even toch, vier, vijf dagen lang. Tot A. op een avond opeens taart voor zijn nieuwe partner wou halen. “Ik moest geen taart, de winkels waren dicht. Maar hij drong aan. Wat hebt ge graag, manneke?”

Smurfentaa­rt

De smurfentaa­rt was nooit tot in Sint-Truiden geraakt, A. was terug naar zijn vroegere partner. “Ik was heel ongerust, dacht dat hij een ongeval had gehad. Toen ik hem belde, zei A. dat hij bij zijn nicht was.”

Van B. kon niet anders dan controlere­n. Helemaal tot in Meeuwen-Gruitrode. De bestelwage­n van zijn geliefde stond niet voor het huis van de twee. Wat hem opnieuw deed hopen. “Tot ik zag dat hij opzij geparkeerd stond”, klonk het verslagen voor de rechtbank.

Van B. was daarna een wapen gaan kopen, met geluidsdem­per. Een eerste keer zou het tot niets leiden in een parkeergar­age in Hasselt. Omdat de Truienaar de munitie vergeten was. “Ik wilde Rudi (die daar naar een vakbondsve­rgadering was, nvdr.) alleen schrik aanjagen omdat hij mij voordien geslagen had.”

Op de vaste kienavond van A. is het dan fataal afgelopen. Volgens Van B. was hij helemaal opgefokt geraakt toen hij Rudi boven in de slaapkamer met een ander bezig zag. “Ik dacht dat hij overspel pleegde, verkeerdel­ijk weet ik nu. Maar ik was boos omdat hij net dat ons verweet”, aldus Van B. Van een buitenecht­elijke relatie was geen sprake, Rudi was laminaat aan het leggen met hulp van zijn beste vriend.

Slapend

Volgens Van B. had hij gewacht tot die man de deur achter zich dichttrok. Dan was er een ruzie en een schermutse­ling met Rudi geweest en had hij hem daarna doodgescho­ten terwijl die alweer in de zetel zat. Niet meteen wat de wetsdokter had geconclude­erd: het slachtoffe­r was getroffen in het achterhoof­d. Wat maakt dat de negen broers en zussen van Rudi denken dat hij slapend in de sofa is doodgescho­ten. Maar zowel de verdedigin­g als de familie van Proost zagen in de dood ook de gedeelde verantwoor­delijkheid van A. Eén zus zou het zelfs letterlijk zeggen, dat ze in A. ook een klein beetje zijn moordenaar zag omdat het daar allemaal mee begonnen was.

Schadeverg­oeding

De correction­ele rechtbank besliste gisteren dat Marc Van B. 25 jaar de cel in moet. Aan A. moet hij zo’n 20.000 euro schadeverg­oeding. Ook de familie van Rudi en zijn beste vrienden krijgen een vergoeding.

“U bent schuldig bevonden aan moord, het strengst bestrafte misdrijf. Iemand van het leven beroven, is nooit een oplossing, welke problemen u ook heeft. Ik hoop dat u beseft hoe ernstig de feiten zijn. Die ernst vertaalt zich in de straf die we u hebben opgelegd”, besloot de voorzitter.

 ?? FOTO HBVL ?? Slachtoffe­r Rudi Proost werd in maart 2015 doodgescho­ten.
FOTO HBVL Slachtoffe­r Rudi Proost werd in maart 2015 doodgescho­ten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium