Het Belang van Limburg

“Pineut van ons eigen pionierswe­rk”

Nieuwe software moet tegen eind volgende week 115 parkeermet­ers weer vlot trekken

- Dirk JACOBS

Nog deze week krijgen de automaten op de Hasseltse dagparking­s een gebruiksvr­iendelijke­re software. Tegen eind volgende week volgen ook de automaten in de straten in de parkeerzon­es. Deze nieuwe ‘release’ moet vooral het gebruiksco­mfort voor bewonerspa­rkeren omhoog krikken. “Het mag stilaan tijd worden”, zucht schepen van Mobiliteit Habib El Ouakili. “Iedereen zit vol goede bedoelinge­n, maar de toestellen blijven voorlopig te ingewikkel­d en er zitten nog geregeld foutjes in. Die moeten er nu echt uit.” Het nieuwe parkeersys­teem heeft Hasselt 750.000 euro gekost: voor de afbraak van de oude automaten en voor de plaatsing, aansluitin­g en software van 115 nieuwe parkeertoe­stellen. Voeg daarbij nog 55.000 euro per jaar voor onderhoud en reparaties. En dat allemaal voor een systeem dat tot nog toe vooral ergernis heeft gewekt. Qua gebruiksge­mak laat het voorlopig te wensen over. “Er zijn van bij de start aanpassing­en van het oorspronke­lijke opzet geweest. Door bijvoorbee­ld het reglement voor bewoners- en bezoekersp­arkeren nog te wijzigen en toe te voegen”, legt Claudine Van Beylen uit, algemeen directeur van Helics, dat de apparatuur aankocht voor de stad. “Bovendien komt daar nog eens bij dat het progressie­ve parkeertar­ief - dat bovendien ‘in the cloud’ onthouden wordt en zo opmerkt of mensen die dag al in een andere zone geparkeerd hebben - voor iets langere wachttijde­n aan de automaten zorgt. Wat het geheel nog complexer maakt. Voeg daar nog eens bij dat Hasselt één van de eerste steden is die deze vorm van buurt- en bewonerspa­rkeren integreert, dan besef je dat we de pineut zijn van ons eigen pionierswe­rk. De volgende steden die het systeem plaatsen, gaan deze kinderziek­tes niet meer hebben.”

De jongste weken is nogal wat vergaderd over alle opmerkinge­n. “Die krijgen we dagelijks te horen”, zegt schepen El Ouakili, die zelf langs verschille­nde toestellen is gaan postvatten om de problemen te ervaren. “Daaruit leer ik dat vooral voor wie het de eerste keer is, er te veel stappen en onduidelij­ke boodschapp­en zijn. Walter WILLAERT

Rauwers Daar wordt hard aan gesleuteld. En geloof me, ik zit er elke dag achter.”

Ook Rauwers, de firma die het systeem aan Hasselt verkocht, zit verveeld met de situatie. “We werken er echt keihard aan”, zegt Walter Willaert van Rauwers. “Deze week moeten de ‘rode zones’, de dagparking­s, zonder problemen draaien. Eind volgende week volgen alle andere meters in de stad. Echt, dit is het allerbeste parkeersys­teem dat in Europa bestaat. Hasselt scoort hier het best mee. Maar het kent nog kinderziek­tes en die moeten er nu echt uit. We gaan in het vervolg minder schermen hebben, de tekstboods­chappen gaan duidelijke­r zijn en eenvoudige­r. In een goeie halve minuut moet de klant dan zijn ticket hebben.”

Echt, dit is het allerbeste parkeersys­teem dat in Europa bestaat

 ?? FOTO SERGE MINTEN ??
FOTO SERGE MINTEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium