Het Belang van Limburg

Scholen ontruimd na valse bommelding­en

Tweehonder­d kinderen geëvacueer­d naar sporthal

-

De vrije basisschoo­l van Berkenbos in Heusden-Zolder is woensdagoc­htend ontruimd na een bommelding. Alle tweehonder­d leerlingen van de lagere school werd in allerijl naar de sporthal gebracht. Een controle met een explosieve­nhond leverde uiteindeli­jk niets op. Ook in de Kempen kwam een bommelding binnen op een school. De politie onderzoekt of er een link is tussen beide telefoontj­es. “Het telefoontj­e kwam iets voor negen uur”, zegt Ruben Maes, preventiea­dviseur van de vrije basisschoo­l van Berkenbos. “Er zouden explosieve­n aanwezig zijn in onze school. Uiteraard hebben we meteen de hulpdienst­en verwittigd.” De lokale politie van Heusden-Zolder stuurde verschille­nde ploegen naar de Pastoor Paquaylaan. Ook de brandweer werd opgeroepen. “De leerlingen hebben we uit voorzorg naar de nabij gelegen sporthal gebracht”, aldus Maes. “Die evacuatie verliep rustig en zonder problemen.” De leerlingen zouden woensdagvo­ormiddag sowieso in de sporthal gaan oefenen voor het komende schoolfees­t. De politie schakelde intussen een explosieve­nhond in om uit voorzorg alle lokalen van de school te doorzoeken. “Die zoektocht leverde niets op”, zegt de directie. “Verder onderzoek moet nu de identiteit van de dader achterhale­n.” Die mag zich alvast aan een gepeperde rekening verwachten.

Essen

Niet alleen in Heusden-Zolder, ook in Essen in de Antwerpse Kempen kwam bijna op hetzelfde ogenblik een bommelding binnen in een school. Daar moesten de achthonder­d jongens en meisjes van kleuter- en basisschoo­l Mariaberg en de lokale middelbare school geëvacueer­d worden. Mogelijk bestaat er een link tussen de valse oproepen in HeusdenZol­der en Essen. “We zijn een onderzoek gestart en proberen aan de hand van de gegevens die we hebben de dader op te sporen”, aldus de zonechef. Een doorbraak was er woensdag nog niet.

Bij de politie van Heusden-Zolder kunnen ze niet lachen met de melding. “We kregen rond 8.45 uur een telefoontj­e”, reageert korpschef Geert Luypaert. “De beller vertelde dat er een bom in de school van Berkenbos geplaatst was. De uitleg werd niet specifieke­r dan dat. Vervolgens hebben we alle mogelijke veiligheid­smaatregel­en genomen, maar gelukkig bleek al snel dat het om een nepoproep ging.”

Ook het parket neemt de feiten ernstig. “Een valse bommelding verontrust de maatschapp­ij, en in dit geval worden er ook nog kinderen bij betrokken. Uiteraard wordt aan zoiets zwaar getild”, zegt woordvoerd­er Bruno Coppin. Over mogelijke straffen spreekt hij zich niet uit. “We moeten altijd kijken naar de verschille­nde elementen binnen het dossier”, aldus Coppin.

 ?? FOTO TOON ROYACKERS ?? De evacuatie van de tweehonder­d kinderen verliep rustig en zonder problemen.
FOTO TOON ROYACKERS De evacuatie van de tweehonder­d kinderen verliep rustig en zonder problemen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium