Het Belang van Limburg

Afbraak watertoren gestart

TorenT maakt plaats voorv bouwkavels

- Roger DREESEN

De De imposante imposante watertoren watertoren in in de de Driemorgen­straat, voor veel Bocholtena­ren een ‘landmark’, verdwijnt uit het straatbeel­d. De sloopwerke­n zijn gisterocht­end gestart en duren enkele dagen. De 42 meter hoge watertoren maakt plaats voor bouwkavels. De beslissing om de watertoren uit 1966 af te breken viel al in 2012. De Vlaamse Maatschapp­ij voor Watervoorz­iening verkocht de watertoren toen aan Bocholt. De gemeente laat de toren nu afbreken. “De waterkuip op 33 meter hoogte was onstabiel. Er konden bijgevolg ook problemen met de stabilitei­t van de toren ontstaan”, zegt schepen Jos Claessens.

De aannemer gebruikt bij het slopen een kraan met een erg lange arm en een grote kniptang. “Plannen van de toren zijn er niet. In eerste fase sloopt men het metselwerk en de betonnen waterkuip. Dat gebeurt gelijkmati­g, uit veiligheid­soverwegin­gen”, gaat Claessens verder. Een andere manier om de toren te slopen is er niet. “Omdat de watertoren midden in een woonwijk staat”, zegt Claessens.

Communicat­ie

De afbraak en vooral het vrijkomen van bouwstof zorgt ondertusse­n voor ongenoegen bij enkele buurtbewon­ers. Die spreken van slechte communicat­ie. Ze hebben het meest hinder van het vrijgekome­n stof en licht puin zoals isolatiema­teriaal. Blijkbaar was de aannemer te laat om te communicer­en met de buurt en heeft de gemeente er nog eens op aangedrong­en om een sproei-installati­e te installere­n. “Die moet de aannemer tijdens het slopen constant inzetten. Dat was de afspraak”, besluit Jos Claessens. De gemeenteli­jke technische dienst kreeg opdracht om toe te zien op de naleving van de gemaakte afspraken.

 ?? FOTO RDR ?? De afbraak en vooral het vrijkomen van bouwstof zorgt voor ongenoegen bij enkele buurtbewon­ers.
FOTO RDR De afbraak en vooral het vrijkomen van bouwstof zorgt voor ongenoegen bij enkele buurtbewon­ers.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium