Het Belang van Limburg

“Waarom zou ik hem zomaar laten sterven?”

Kinrooiena­ar riskeert 42 maanden nadat hij doodstrijd beste vriend filmt

-

Een 31-jarige Kinrooiena­ar riskeert een celstraf van 12 maanden omdat hij zijn beste vriend Dimitri M. (24) niet zou geholpen hebben toen die na een overdosis vocht voor zijn leven. De dertiger filmde Dimitri’s doodstrijd. “Om hem achteraf te tonen dat hij moest stoppen met die drugs”, klonk het voor de rechter. “Ik wist niet dat de situatie zo erg was. Waarom zou ik mijn beste vriend laten sterven?” Voor het aanleveren van de drugs riskeert hij een extra straf van 30 maanden. 23 november 2014, 14.12 uur. Bij de politiezon­e Lanaken komt het eerste telefoontj­e binnen. Agenten moeten zich ogenblikke­lijk naar een woning op de Rijksweg in Maasmechel­en begeven, het adres van de dertiger. Op de grond van het appartemen­t treffen ze een 24-jarige man aan. Levenloos, enkel gekleed in onderbroek en sok- ken. Rond het slachtoffe­r zitten zijn beste vriend en drie andere kameraden. Het was al snel duidelijk dat een nachtje stappen met overmatig druggebrui­k fataal was afgelopen.

De avond voordien besloten de vrienden zoals gewoonlijk rond iets voor middernach­t op stap te gaan in Hasselt. Met twintig witte bolletjes xtc in zijn broekzak trok de dertiger samen met zijn beste vriend Dimitri M. en een vriendin de nacht in. Om vijf uur ’s nachts vonden ze het welletjes. Het drietal keerde terug naar de Rijksweg om op het appartemen­t van de dertiger het feestje verder te zetten. Tot het rond de middag fout liep. Dimitri M. raakte in shock. “Hij had supermanpi­llen (de stimuleren­de drug PMMA, nvdr.) genomen”, vertelde de dertiger voor de rechter. “Een gevaarlijk­e drug. Ik wist niet dat hij die gebruikte. Ik heb enkel xtc met hem gedeeld.” Dimitri verloor al snel de controle over zijn lichaam. “Toen hij in de zetel lag, kreeg hij opeens stuiptrekk­ingen.” De man nam zijn telefoon en filmde zijn hulpeloze vriend terwijl een vrien- din Google raadpleegd­e met de zoekterm ‘overdosis’. “Ik wilde hem met dat filmpje duidelijk maken dat hij moest stoppen met zoveel drugs te nemen. Had ik geweten dat het fataal zou aflopen, was ik meteen in actie geschoten.” Tijdens de zitting vertoonde het openbaar ministerie de beelden in de rechtszaal. Op een close-up van het gezicht van Dimitri M. blijkt duidelijk dat de man amper kan ademhalen. Zweetdrupp­els rollen van zijn voorhoofd terwijl hij met zijn armen in het rond zwaait. Tien minuten nadat de dertiger het filmpje maakte, valt zijn vriend al snurkend in slaap. Enkele seconden later stopt hij met ademen. “Toen pas besefte ik hoe erg Dimitri er aan toe was”, zegt de beklaagde. “Ik ben meteen met de reanimatie gestart en heb de hulpdienst­en gebeld.” Alle hulp kwam echter te laat.

Volgens de advocaat van de moeder van het slachtoffe­r was er wel degelijk waarom de vrienden van Dimitri zo lang wachtten om de hulpdienst­en te bellen. “Tijdens het telefoonge­sprek met de hulpdienst­en kan je horen hoe beklaagde opdracht geeft aan de andere vrienden om de rest van de drugs door het toilet te spoelen. Hun druggebrui­k was explosief. Het stond in de sterren geschreven dat dit ooit fout zou lopen.” Voor de moeder wordt een schadeverg­oeding van 5.000 euro gevraagd. Ook de zus van het slachtoffe­r was aanwezig. “Het shockeert me om dit allemaal te moeten horen”, zei ze voor de rechter.

 ?? FOTO GEVA ?? De site ligt er sinds het vertrek van de uitbater van taverne ‘Station van Asch’ verlaten bij, waardoor vernielzuc­htige bezoekers vrij spel krijgen.
FOTO GEVA De site ligt er sinds het vertrek van de uitbater van taverne ‘Station van Asch’ verlaten bij, waardoor vernielzuc­htige bezoekers vrij spel krijgen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium