Het Belang van Limburg

Halenaar vaart Gete af op zoek naar zwerfvuil

- Luk WEYENS

Maarten Vanonckele­n uit Halen gaat op geregelde tijdstippe­n met zijn kajak te water in de Gete. Dat doet hij om zwerfvuil in het water en op de oevers te verzamelen. “De natuur ligt me na aan het hart. Zo lever ik mijn bijdrage tot het behoud ervan”, zegt hij. Maarten is afkomstig van Leuven. Niet alleen de liefde voor zijn partner dreef hem naar Halen, ook de passie voor de natuur speelde een rol. En een sportieve uitdaging gaat hij evenmin uit de weg. “Ik houd van zeilen, ik heb aan speleologi­e gedaan en muurklimme­n. De rust en de kalmte van de natuur spreken me aan. Om daarvan te kunnen genieten, kocht ik twee jaar geleden een tweedehand­s kajak.”

Al van bij zijn eerste vaarten viel Maarten het vele zwerfvuil op. “Ik heb dan maar besloten om dat zelf te gaan verzamelen. Aan de Zwarte Duivelsstr­aat ga ik te water. Dat gebeurt vanop privédomei­n, maar het mag van de eigenaars, precies omdat het voor een goed doel is. Ik vertrek richting Geetbets. Dat is stroomopwa­arts. Dan vaar ik trager en heb ik meer de tijd om het zwerfvuil op te merken. Allerlei troep vind je op of naast het water: petflessen, plastic, piepschuim, potjes voor voeding, glazen bokalen... Een voetbal heb ik ook al opgevist, al zal die misschien wel tijdens het spel in het water zijn beland. In de zomer komen daar nog de drankblikj­es bij.”

Puur genieten

Alles wat hij vindt, stopt Maarten in een zak of bindt hij vast op zijn kajak. “Een tweetal kilometer vaar ik richting Geetbets, zo ongeveer tot aan de fietsersbr­ug van Donk naar Ertsenrijk in Halen. Op de terugweg is het puur genieten van de natuur en van het werk dat ik heb verricht. Er is een verschil tussen winter en zomer. In de winter staat er een sterkere stroming en wordt meer troep meegenomen, ook al omdat de gewassen op de oevers verdord zijn en er dus minder makkelijk spullen blijven hangen. In de warmere maanden komen de mensen meer buiten en blijft het weggeworpe­n vuil makkelijke­r op de oevers achter.” Het zwerfvuil verzamelen doet Maarten nu nog alleen, maar de microbe wil de papa van Warre (6) en Lenthe (4) doorgeven: “Samen met Warre de Gete afvaren, elk in onze eigen kajak.”

 ?? FOTO LW ?? Maarten Vanonckele­n ergerde zich aan het vele zwerfvuil in het water. “Ik heb dan maar besloten om het zelf te verzamelen.
FOTO LW Maarten Vanonckele­n ergerde zich aan het vele zwerfvuil in het water. “Ik heb dan maar besloten om het zelf te verzamelen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium