Het Belang van Limburg

William Boeva drukt op Reset

COMEDY

- André GROSEMANS

‘Reset’ is de tweede avondvulle­nde theatervoo­rstelling van comedian William Boeva. Voorheen durfde hij al fors zijn mening ventileren, nu doet hij dat nog nadrukkeli­jker. “Misschien wel ernstiger en meer bezadigd”, zegt hij, “maar in deze show geef ik me helemaal bloot.”

Wat moet er gereset worden?

William Boeva: “De perceptie over mij. Hoe ziet het publiek mij en wie ben ik echt? Ik merk dat mensen vaak zeggen: jaja, die William Boeva kennen we wel, dat is die met z’n dwergenmop­pen. Inderdaad, ik vertel af en toe zo’n grap en het stoort mij niet als iemand anders zo’n mop uit zijn mouw schudt, maar ik kan er niet tegen dat ik daarop word afgerekend.”

Onder de comedians heb je moppentapp­ers en meningverk­ondigers. Tot welke categorie reken je jezelf?

“Ik verkondig graag mijn mening op het podium, maar het moet natuurlijk om te lachen blijven. Je mag de toeschouwe­rs niet murw slaan met standpunte­n. Ik probeer te balanceren op de grens tussen confronter­ende onderwerpe­n en gewoon grappig zijn. Lichte en zware stukken wisselen elkaar af. Moppen en meningen, als je die twee kan combineren, zit je goed.”

Je hoort wel eens pleiten om comedy terug te brengen naar kroegen en cafés, dichtbij het publiek.

“Voor mij kan comedy overal, ook in grotere zalen. Dat is wel een heel ander gevoel, je hebt veel meer ruimte, je gaat theatraler spelen, je let meer op je beweging. Pas op, ik doe het allebei graag: op een kleine locatie direct inspelen op het publiek of in een theater een groot podium vullen met alleen maar een microfoon. Ik kan het je verzekeren, als dat laatste je lukt, geeft dat een enorme kick.”

Waarom moeten we een ticket kopen voor ‘Reset’?

“Als je echt wilt weten wie William Boeva is, dan moet je komen kijken. Deze show, dat ben ik. Ik geef me meer bloot dan ooit voorheen. Ik snijd pijnlijke onderwerpe­n aan, er zitten verhalen in waarvan ik twijfelde of ik ze wel zou vertellen. Hopelijk opent dat ogen. Mensen schijnen te vergeten dat een dwerg zijn een beperking is. Die moet toch een fantastisc­h leven hebben, denken ze, die hangt altijd de plezante uit. Soms zeggen ze zelfs: als dwerg een comedian zijn, dat is gemakkelij­k, zo kan ik het ook. Wel, dat ze eens proberen om in mijn schoenen te staan. Ze zullen merken dat die niet alleen te klein zijn, maar ook zwaarder dan ze zich kunnen inbeelden.” Reset’, William Boeva, op 17/3 Poorthuis Peer, op 23/3 Het Loo Tessenderl­o, op 30/3 Tentakel Zonhoven, op 21/4 De Velinx Tongeren, op 12/5 Palethe Overpelt en op 2/6 Casino Beringen (www.williamboe­va.be)

 ?? FOTO STUDIO EDELWEISS ?? William Boeva: “Wie wil proberen om in mijn schoenen te staan, zal merken dat ze niet alleen te klein zijn, maar ook zwaarder dan ze zich kunnen inbeelden.”
FOTO STUDIO EDELWEISS William Boeva: “Wie wil proberen om in mijn schoenen te staan, zal merken dat ze niet alleen te klein zijn, maar ook zwaarder dan ze zich kunnen inbeelden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium