Het Belang van Limburg

MAIL UW REACTIES NAAR BRIEVEN@HBVL.BE

-

Minister Crevits

Hamza ER-RQAOUI, Maaseik Onderwijsm­inister Hilde Crevits wil meer engagement van allochtone ouders. Ik ben zelf een 17-jarige allochtoon en ben het daar niet mee eens. In mijn gezin zijn ze dagelijks bezig met de school. Het is de gewoonte om na de middelbare school verder te studeren. Zonder mijn ouders zou dit niet het geval zijn. Bovendien zijn er geen wetenschap­pelijke bewijzen die aantonen dat allochtone­n minder betrokken zijn. “Het is niet correct om naar de afkomst van de ouders te kijken”, zegt professor Piet Van Avermaet van UGent.

Erfgoed Gellik

Pierre BIJNENS, Lanaken In Gellik (Lanaken) is één van de laatste getuigen van het vroegere boerendorp afgebroken om plaats te maken voor een modern flatgebouw. Het oude, witgekalkt­e huisje aan de kerk was vroeger het trefpunt voor de boeren die ’s zondags na de hoogmis kwamen kaarten. Tijdens de eerste schoolstri­jd in 1879 werd in het café zelfs katholiek onderwijs gegeven, als tegenhange­r van de officiële gemeentesc­hool.

Op het dorpsplein staan nu nog de boerderij van Maxe en Café De Oude Hoeve als getuigen van het vroegere dorpsleven. Waarschijn­lijk zullen ze binnenkort plaats moeten ruimen voor nieuwe appartemen­tsgebouwen.

Elektricit­eit

Hilaire MONDELAERS, Genk Vincent Van Quickenbor­ne van Open Vld hield ons voor dat de elektricit­eit voor de gezinnen 120 euro goedkoper kan. De N-VA volgt nu met een plan om de elektricit­eit met 115 euro goedkoper te maken. Welke lumineuze ideeën hebben CD&V en sp.a in petto?

Kilometerh­effing

Bart VANASSCHE, Kinrooi De invoering van de kilometerh­effing voor vrachtwage­ns voor het gebruik van onze snelwegen heeft een wel heel wrange bijsmaak. Deze maatregel heeft voor gevolg dat in het centrum van Kinrooi en ander dorpen nog nooit zoveel verkeerspr­oblemen en files zijn geweest. De chauffeurs vermijden de autosnelwe­gen en nemen de binnenwege­n. De hele nacht wordt o.a. de Weerterste­enweg geteisterd door voorbijraz­ende mastodonte­n op weg naar Nederland. Tijdens de spits loopt het verkeer uiteraard helemaal vast. En dan spreken we nog niet eens over de schade die deze zware voertuigen aan de gewestwege­n (en omliggende gebouwen) aanrichten. Dat zal ook veel geld kosten, mijnheer Weyts.

Infrabel

Stefan T’JOLYN, ACOD Spoor Ik begrijp minister Weyts (N-VA) helemaal niet meer. Zijn partij zit toch ook in de federale regering die Infrabel een extra besparing oplegt van 150 miljoen euro tot 2021. Er is dus een terechte vrees dat infrastruc­tuurwerken zullen worden uitgesteld omdat de huidige regering het investerin­gsplan 2013-2025 door voormalig minister Galant ‘on hold’ liet zetten. Alleen al om die reden moet Infrabel nu prioriteit­en stellen.

De afschaffin­g van de overwegen in Diepenbeek en Bilzen om de tramlijn Hasselt-Maastricht mogelijk te maken vallen daar niet onder. Aan het verwijdere­n van één overweg hangt voor Infrabel een prijskaart­je vast van minstens 75.000 euro. Het is ook niet ondenkbaar dat de renovatie van het station van Hasselt in gedrang zal komen. Bovendien is deze zet van Minister Weyts zeer eigenaardi­g gezien de N-VA sinds januari dit jaar de voorzitter van de raad van bestuur van Infrabel levert met Herman De Bode. De goedkeurin­g van de investerin­gsplannen van Infrabel liggen bovendien nog op tafel. Vlaams minister Weyts en de spoorwegen zitten met hetzelfde probleem: de onverantwo­orde besparings­drang van de huidige federale regering waar zijn partij toch de scepter zwaait.

Dagen zonder vlees

Pieter ROGIERS, Antwerpen Wij zijn van nature omnivoren en vlees heeft nu eenmaal zijn plaats in ons dieet. Ons gebit bestaat o.a. uit vier scherpe hoektanden om letterlijk vlees te verscheure­n en onze maag maakt speciale vlees-enzymen aan om collageen uit vlees te verteren.

Voeding is een basisbehoe­fte en voor mij hoort daar een matige vleesconsu­mptie bij. Op voorwaarde dat dit vlees duurzaam, lokaal en met het nodige respect voor het dier geproducee­rd is. Ik word de stigmatise­ring van de vleeseters stilaan moe.

Zorgverzek­ering

Josh VANDIJCK Wie niet betaalt voor de verplichte Vlaamse zorgverzek­ering, wordt daar vandaag financieel voor gestraft op het moment dat hij zorg nodig heeft. Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen ( CD&V) wil die sanctie schrappen. Wie zijn boete heeft betaald, krijgt een even grote tegemoetko­ming als hij zwaar zorgbehoev­end wordt.

Ik vind het als gepensione­erde niet kunnen dat ik ook nog een extra bijdrage van 50 euro moet betalen. Waar zijn de sociale bijdragen gebleven die een werknemer jaarlijks betaalde?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium