Het Belang van Limburg

Mirakel van Messi en co

Barcelona-PSG 6-1

- Frank BUYSE

Het bestond, het perfecte scenario. Een vroege goal, eentje vlak voor en eentje vlak na de rust. Barcelona kreeg het allemaal, was met 3-0 veertig minuten voor tijd op weg naar Het Mirakel. Dacht iedereen. Maar tien minuten later was daar Edinson Cavani, de nieuwe Zlatan. Koud 3-1, einde droom, dacht iedereen. Maar in de laatste zeven minuten tekende Barça voor een regelrecht wonder. Met dank aan Neymar. De Braziliaan maakte twee goals en gaf een assist. Nog nooit in de geschieden­is van de Champions League had een team een 4-0-nederlaag uit de heenmatch opgehaald. Maar Barcelona uitgeschak­eld in de 1/8ste finales, dat was al van het seizoen 2006-2007 geleden. Sindsdien, negen jaar na elkaar, haalden ze altijd minstens de kwartfinal­e. En het bleef Barça natuurlijk. In de Champions League alleen al dit seizoen: 7-0 tegen Celtic en 4-0 tegen Manchester City en Borussia Mönchengla­dbach. En er was Messi natuurlijk: in Nou Camp al 10 goals (twee hattricks) in de Champions League dit seizoen. En alweer zes goals en drie assists sinds die smadelijke 4-0 in Parijs waarin hij onherkenba­ar was. Ja, heel Catalonië geloofde in de remonte. Dient het gezegd dat Camp Nou ontplofte toen Suarez al na twee en een halve minuut met een kopbal 1-0 maakte, doelman Trapp zag er niet goed uit en Meunier kon alleen maar achter de lijn wegwerken.

Barça losgeslage­n en PSG, zonder de ervaring van Thiago Motta en Di Maria, kroop als een geslagen hond massaal achteruit. Pas na goed tien minuten kwamen ze voor het eerst aan de overkant. Maar al snel gingen de Blaugrana weer stormen, met schoten van Neymar en Iniesta. De thuisploeg ging met de verhoopte 2-0 de rust in. Opnieuw geen goal van Barcelones­e schoonheid, een owngoal van Kurzawa, maar wat maakte het uit, het stadion zinderde. Het mirakel kwam meteen na de rust nog dichter, toen een half wegglijden­de Meunier in de grote rechthoek Neymar raakte en ref Aytekin op aanwijzen van zijn assistent naast doel voor strafschop floot. Messi pegelde er die geweldig in (3-0), er bestond geen perfecter schema om een 4-0 op te halen. Al had het er meteen anders uitgezien indien Draxler bij een zeldzame uitbraak op voorzet van Meunier niet de paal had geraakt. Maar toen viel toch die bom. Nóg een uitbraak, één onopletten­dheid en Cavani maakte zijn 8ste Champions League -doelpunt van het seizoen. Zijn 38ste goal op 37 matchen dit seizoen: où est Zlatan...? Droom aan diggelen, drie keer scoren op een half uur, dàt stond niet in het scenario. Maar dan kwam daar de Verlosser. Onwaar-schijn-lijk. Eerst, in de 87ste minuut, een geweldige vrije trap van Neymar. Dan, in de 90ste minuut een (terechte) penalty van Neymar (5-1). En dan een fantastisc­he assist van het Braziliaan­se wonderkind die Roberto er kon inschieten. Camp nou ontplofte. Een historisch­e, onvergetel­ijke en wonderlijk­e avond.