Het Belang van Limburg

“WIE HELPT ONS AAN OUDE OLVARIT-POTJES VOOR JEFF?”

Ouders van autistisch­e jongen (8) met eetstoorni­s slaan noodkreet

- Koen SNOEKX/Johnny GEURTS

BILZEN - Een achtjarige autistisch­e jongen uit Bilzen lijdt aan een eetstoorni­s waardoor hij nagenoeg niets binnenkrij­gt. Het enige wat Jeff Reyskens wel graag eet, is babyvoedin­g van Olvarit. En dan nog liefst één specifieke smaak: Provençaal­se stoofschot­el met rundvlees en aubergine. Maar er stelt zich een groot probleem: deze Olvaritpot­jes zijn sinds kort uit de markt genomen. “Ik heb de laatste maanden via de groothande­l nog honderden potjes Olvarit kunnen verzamelen, maar nu is onze voorraad op”, zucht vader Bart Reyskens. “We hebben het recept al proberen na te maken en andere potjes van Olvarit en andere merken geprobeerd, maar Jeff moet het niet hebben. Ook bij Nutricia, de producent van Olvarit, willen ze ons niet helpen.”

“Als Jeffke nee zegt, is het nee. En vooral: nee blijft nee”, zeggen Bart Reyskens (47) en Evy Lathouwers (40) uit Beverst (Bilzen). Hun zoontje Jeff heeft een autismespe­ctrumstoor­nis en kampt met zware eetproblem­en. “Jeff heeft een grote voor- en afkeur voor bepaald voedsel”, zegt mama Evy. “Groente en fruit weigert hij bijvoorbee­ld pertinent te eten. Maar de maaltijdpo­tjes van Olvarit heeft hij wel heel graag.” Al zweert Jeff bij één welbepaald­e smaak babyvoedin­g: Provençaal­se stoofschot­el met rundvlees en aubergine, en twee varianten daarvan.

“Al jaren eet Jeff dagelijks één of meer van deze potjes Olvarit”, zegt Evy. “Tot in de zomer van vorig jaar deze potjes plots uit de winkelrekk­en waren verdwenen. Nutricia, de producent van Olvarit, had de recepten van de maaltijden gewijzigd en ook de etiketten op de potjes veranderd. Toen zijn de problemen begonnen.”

Braakneigi­ngen

De afgelopen maanden verzetten Bart en Evy hemel en aarde om hun zoon een alternatie­f aan te bieden voor zijn dagelijkse portie Olvarit. “We hebben echt alles geprobeerd. We hebben hem eerst alle nieuwe recepten van Olvarit laten proeven, maar daar moest hij niks van weten. Hij kreeg er zelfs braakneigi­ngen van. Ook potjesvoed­ing van andere merken krijgt hij niet binnen.”

Evy kroop dan maar zelf achter de kookpotten en probeerde het recept van de Provençaal­se stoofschot­el met rundvlees en aubergine van Olvarit precies na te maken. “Alle ingrediënt­en die op het etiket staan zaten erin, met de juiste proporties. We hebben de zelfgemaak­te Provençaal­se stoofschot­el zelfs in uitgewasse­n potjes van Olvarit gegoten, met het originele etiket erop. Maar ik had de

potjes nog niet opengedaan of Jeff had al gezien dat de inhoud niet helemaal hetzelfde was. Hij moest ze dus niet hebben.”

Frieten en chips

Voor Bart en Evy zat er niets anders op dan zo veel mogelijk potjes van de favoriete Olvarit-voeding van hun zoon te verzamelen. “Via de groothande­l heb ik nog zo’n vierhonder­d Olvarit-potjes kunnen vinden, maar ondertusse­n is die voorraad bijna helemaal op”, zucht Bart. “Zes potjes staan er nog in de kast. En dan is het gedaan.”

Naast de Olvarit-voeding lust Jeff nauwelijks iets. “Het enige wat hij nog eet zijn frietjes en chips, maar dat kunnen we hem natuurlijk niet elke dag geven. Ook pasta eet hij wel eens. Maar wel alleen als het hoorntjes zijn en als ik de saus heel goed zeef. Het enige gezonde dat Jeff dus al jaren consequent eet, is die Olvarit-voeding. Maar die is er nu niet meer.”

Volgens Bart en Evy onderschat­ten heel wat mensen de eetproblem­en bij autistisch­e kinderen. “‘Ik zou mijn kind dwingen om zijn bord leeg te eten’, hoor je mensen wel eens zeggen. Maar zo werkt dat bij een autistisch kind met een eetstoorni­s niet. Nee is nee. En blijft nee. Een deskundige raadde ons eens aan om Jeff geen eten te geven. ‘Dan gaat hij na een tijdje vanzelf wel eten’, zei hij. Maar dat krijg je als ouder toch niet over je hart?”

Lotgenoten

Bart en Evy hopen dan ook dat er misschien lotgenoten zijn die een oplossing hebben voor het eetproblee­m van hun zoon. Al hopen ze nog meer op de hulp van producent Nutricia. “Als ze nu eens vijfhonder­d porties van die originele voeding zouden maken, dan konden we toch weer enkele maanden verder. Hopelijk kunnen ze onze Jeff zo helpen, want een andere oplossing zien we voorlopig niet.”

 ??  ??
 ??  ?? De babyvoedin­g van Olvarit die Jeff wél lust.
De babyvoedin­g van Olvarit die Jeff wél lust.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO'S JOHNNY GEURTS/ TOM PALMAERS ?? Mama Evy Lathouwers met één van de laatste potjes Olvarit die Jeff zo graag lust. “Zes potjes staan er nog in de kast. En dan is het gedaan.” ”
FOTO'S JOHNNY GEURTS/ TOM PALMAERS Mama Evy Lathouwers met één van de laatste potjes Olvarit die Jeff zo graag lust. “Zes potjes staan er nog in de kast. En dan is het gedaan.” ”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium