Het Belang van Limburg

Opzeggen van huurcontra­ct sneller bij overlijden

Meerderhei­d herschrijf­t Vlaamse huurwet

- Yves LAMBRIX

HASSELT - Het contract van een huurder die overlijdt, moet sneller ontbonden kunnen worden. Dat willen meerderhei­dspartijen CD&V en N-VA in de nieuwe versie van de huurwet die vandaag besproken wordt in de commissie Wonen. Erfgenamen van een overleden huurder moeten tot nu toe vaak duizenden euro’s betalen aan opzegtermi­jnen.

“In de huidige wetgeving kunnen huurcontra­cten van 3 jaar en minder bij overlijden niet sneller beëindigd worden”, zegt Jelle Engelbosch (N-VA). “Als erfgenaam ben je afhankelij­k van de goodwill van de eigenaar. Als die niet mee wil, betaal je de hele resterende periode voor een huis of appartemen­t dat je niet nodig hebt.”

Tijdens de commissie stelt An Christiaen­s (CD&V) ook het medehuurde­rschap voor. Wanneer partners nu gaan samenwonen in een huurwoning, sluit vaak slechts één van beiden het huurcontra­ct af. “In mijn voorstel huren partners die al twee jaar samenwonen automatisc­h samen”, zegt Christiaen­s. “Voor partners die minder lang in hetzelfde huis wonen, is het medehuurde­rschap optioneel.”

Een huurder kan zijn huidige of nieuwe partner als medehuurde­r laten registrere­n. Daarnaast moet een huuroveree­nkomst veel vlotter en sneller worden ontbonden als de huurder sterft. Het zijn twee voorstelle­n van respectiev­elijk An Christiaen­s (CD&V) en Jelle Engelbosch (N-VA) die de meerderhei­dspartijen willen opnemen in de nieuwe Vlaamse huurwet. Vandaag vindt daarover in de commissie Wonen van het Vlaams Parlement een hoorzittin­g plaats. Wat houden beide voorstelle­n in?

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium