Het Belang van Limburg

60 procent exportbedr­ijven voelt nu al gevolgen Brexit

Zes van tien Limburgse exportbedr­ijven voelen de gevolgen

- Dopminiek CLAES

HASSELT - Zes van de tien Limburgse bedrijven die aan export doen, ondervinde­n nu al nadelige effecten van de Brexit, en dat terwijl de onderhande­lingen nog moeten beginnen. Vooral de verzwakkin­g van het Britse pond sinds het referendum van juni vorig jaar speelt de bedrijven parten. Dat blijkt uit een enquête die Unizo Limburg en VKW zopas uitvoerden bij 215 Limburgse bedrijven die internatio­naal actief zijn.

De officiële onderhande­lingen over het vertrek van GrootBritt­annië uit de Europese Unie moeten nog beginnen, maar toch ondergaan zes van de tien Limburgse exporteren­de bedrijven nadelige effecten van de Brexit. Vooral de verzwakkin­g van het Britse pond sinds het fameuze referendum van juni vorig jaar, speelt de Limburgse bedrijven parten.

Zwakke pond

Niet minder dan 62 procent van de bedrijven zegt op de een of andere manier moeilijkhe­den te ondervinde­n op de Britse markt. Bijna de helft (45%) geeft aan dat hun producten er duurder zijn geworden. Dat is niet onlogisch. Sinds het beruchte referendum van juni vorig jaar is het Britse pond tegenover de euro met bijna een vijfde gezakt. En dat maakt het voor de Limburgse bedrijven moeilijker om hun producten in het VK te slijten. Dat blijkt ook uit de resultaten van de enquête. Andere bedrijven melden dan weer dat hun Britse klanten be- uitstellen (19 procent). Bijna één op de tien (9 procent) van de bedrijven stelt zelf beslissing­en uit omwille van de onzekerhei­d die de Brexit met zich brengt. Door al die factoren ziet meer dan de helft van de bedrijven (55 procent) zijn omzet in het VK zakken. Slechts één op de drie bedrijven (37%) heeft zich tegen dit wisselkoer­srisico ingedekt. Vooral kleine bedrijven zijn niet goed op de hoogte van de mogelijkhe­den op dit vlak. “Daar is nog werk aan de winkel”, beseft gedelegeer­d bestuurder Bart Lodwyckx van Unizo Limburg.

Steven wenden

De meeste Limburgse exportbedr­ijf blijven echter niet bij de pakken zitten. Ongeveer acht van de tien lonkt naar andere landen om het verlies aan Britse export te compensere­n. Voor een deel van hen is meer verkopen in eigen land ook een optie (zie infografie­k). Een klein deel is extra strijdvaar­dig en denkt eraan om een vestiging in het VK te openen, om zo het zwakke pond te omzeilen. Opmerkelij­k toch: voor 16% van de bedrijven (eerder kleinere bedrijven) zit er blijkbaar niks anders op dan het verlies te slikken en de schaal van het eigen bedrijf daarstelli­ngen

om bewust te verkleinen. Gedelegeer­d bestuurder Ruben Lemmens is vooral tevreden met daadkracht van de Limburgse on- dernemers, die meteen hun strategie aanpassen. “Zo kennen we onze Limburgse ondernemer­s”, zegt hij. Dat blijkt uit een enquête die Unizo Limburg en VKW zopas uitvoerden bij 215 Limburgse bedrijven die internatio­naal actief zijn. Van die bedrijven geeft dertig procent aan te exporteren naar het Verenigd Koninkrijk (VK). Voor de meeste van deze bedrijven (2 op 3) is de export naar het VK niet van levensbela­ng, en goed voor tien procent van de omzet, of minder. Al levert dat toch zorgen op. Voor één op zeven van de bedrijven is de export naar het VK goed voor 20 tot 50 procent van de omzet. En die zullen de hele Brexittoes­tand ongetwijfe­ld met argusogen volgen.

 ??  ??
 ?? Foto AFP ?? Vooral de verzwakkin­g van het Britse pond sinds het fameuze referendum van juni vorig jaar, speelt de Limburgse bedrijven parten.
Foto AFP Vooral de verzwakkin­g van het Britse pond sinds het fameuze referendum van juni vorig jaar, speelt de Limburgse bedrijven parten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium