Het Belang van Limburg

Houthalen-Helchteren verbiedt voetbal op kunstgras onmiddelli­jk

Drastische beslissing na onderzoek van Het Belang van Limburg

- Roel DAMIAANS/Mark VAN LUYK

Vanaf vandaag mag er niet meer gevoetbald bald w worden op de kunstgrasv­elden in HouthalenH­elch Helchteren. Het gemeentebe­stuur wil de rubberkorr­els korre op de pleinen van FC Helson en Houthalen VV VV zo zo snel mogelijk vervangen door een alternatie­f. Die Die d drastische beslissing komt er nadat de gemeente meen op de hoogte werd gebracht van het onderzoek zoek dat onze krant en de UHasselt voerden naar toxisc toxische stoffen in de rubberkorr­els. In In opdrachtop van Het Belang van Limburg analyseerd­e lyseer de UHasselt de rubberkorr­els van 19 van van ded 20 Limburgse kunstgrasv­elden. Maandag dag ontvingen de gemeenten de resultaten voor voor hun kunstgrasv­elden. De stad Sint-Truiden den wachttew het onderzoek van onze krant niet af en besliste eind vorige maand al om de rubberkorr­els te vervangen.

“Als het over gezondheid gaat, en zeker die van kinderen, nemen we geen enkel risico”, zegt ook burgemeest­er Alain Yzermans (sp.a) van Houthalen-Helchteren. “Vanaf vandaag mag er niet meer gevoetbald worden op de kunstgrasv­elden. De gemeente stuurt eerstdaags een bestek uit om de velden van FC Helson en Houthalen VV zo snel mogelijk te laten saneren.” De prijs daarvan wordt geschat op 150.000 euro. Het volledige dossier over de Limburgse kunstgrasv­elden leest u morgen in HBvLPLUS

‘9 maart 2017, Ghelamco Arena Gent. Ik was erbij.’ Het is iets, waarmee je als Genkfan de rest van je leven kan uitpakken. Een wervelend KRC Genk presenteer­de in de achtste finales van de Europa League een nieuw sterrenger­echt: Genkse waterzooi, een aanrader voor fijnproeve­rs. Racing is na de 2-5 al zo goed als zeker van een plaats in de kwartfinal­es. Het maakte subliem gebruik van een zee aan ruimte en slaagde er zowaar in om zichzelf te belonen. Efficiënti­e een probleem? Het was geen verrassing dat Hein Vanhaezebr­ouck verraste met zijn basiself. Niet alleen kreeg de 17jarige Louis Verstraete de voorkeur, de Gentse coach koos ook voor Perbet én Coulibaly. Hij goot het in een offensieve 3-5-2, waarin Matton vaak centraal als derde spits opdook.

Publicitei­t

Het leverde AA Gent tegen de verwachte Genkse elf niet alleen veldoverwi­cht maar ook ei zo na een vroege openingstr­effer op. Perbet vergat echter voordeel te puren uit een eerdere buitenspel­positie en knalde na amper twee minuten een niet te missen kans van dichtbij tegen de deklat.

Het bleek de aanzet tot het spektakels­tuk tussen twee offensief ingestelde ploegen, waar iedereen op had gehoopt. Zowel Gent als Genk maakten publicitei­t voor het Belgisch voetbal. Het spel golfde aan een razend tempo op en neer, de doelkansen stapelden zich op.

Ketchup

En zowaar: kansen werden ook goals. Maar liefst vijf voor rust, vier ervan voor... de bezoekers. Is het de boarding van UEFA die het vizier van de Genkenaars op scherp zet? Of hangt er extra zuurstof in de Europese lucht? Waar Genk in 29 wedstrijde­n in de Belgische competitie welgeteld 34 goals maakte, staat de teller in Europa op 30 in 15 wedstrijde­n. Ook Kalinic vlogen de ballen als kanonskoge­ls om de oren. We hadden er in de loop van de namiddag nog mee gelachen tijdens de wandeling in de Gentse binnenstad: de Genkse aanvalslin­ie vertoont veel gelijkenis­sen met de Dulle Griet, het befaamde Gentse kanon dat er volgens de legende nooit in geslaagd is om een kogel af te vuren. Enkele uren later bleek de Genkse Griet plots dol geworden, de Gentse defensie werd dol gedraaid. Malinovsky­i gaf de aan-

zet met de perfecte vrijschop, die via de paal binnen zoefde (0-1). De Gentse gelijkmake­r (1-1) van Kalu, waarbij Ryan niet helemaal vrijuit ging, kon de pret slechts even drukken. Want nadat Malinovsky­i de grabbelend­e Kalinic versloeg met een geniale hoekschop en Colley de 1-2 binnenkopt­e, floepte plots de volledige inhoud van de ketchup uit de fles.

Barcelona

Het open vizier en veelvuldig­e balverlies van de thuisploeg werd snoeihard afgestraft. Racing kreeg een zee aan ruimte en maakte er op een hemelse manier gebruik van. De bal ging razendsnel en minutieus rond, de kansen werden ijskoud afgemaakt. Boëtius schilderde de 1-3 op de borst van Samatta, die rustig controleer­de en afwerkte. De assist voor de 1-4 kwam van de voet van Pozuelo, nu was het de mee opgerukte Uronen die oog in oog met Kalinic de rust mocht bewaren.

1-4 na 45 minuten, de 1200 meegereisd­e Limburgse fans konden hun ogen niet geloven. In de kleedkamer herinnerde­n beide coaches hun spelers aan de geflipte avond in Barcelona. In voetbal kan alles, maar gisteren trok Genk de unieke uitgangspo­sitie over de streep. Ook al kopte Perbet de 2-4 binnen. Maar de Fransman miste een goedkope strafschop - Ryan maakte zijn foutje goed - en Samatta rondde een assist van de ingevallen Buffel af. 2-5, de kwartfinal­es van de Europa League liggen binnen handbereik. De Luminus Arena is Camp Nou niet. Toch?

 ?? FOTO BBELGA ??
FOTO BBELGA
 ??  ??
 ?? JEFFREY GAENS
Foto ?? Genk wervelde door de Ghelamco. Na afloop toonden Colley en Samatta zich dankbaar.
JEFFREY GAENS Foto Genk wervelde door de Ghelamco. Na afloop toonden Colley en Samatta zich dankbaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium