Het Belang van Limburg

Topmannen Publifin vervalsen bewijzen

Parket Luik vermoedt dat PS’ers bij omstreden superinter­communale belangrijk­e info lieten verdwijnen

- Yves LAMBRIX

André Gilles (PS) en Stéphane Moreau (PS), twee spilfigure­n in het schandaal rond de Luikse superinter­communale Publifin, zouden belangrijk­e documenten voor het onderzoek hebben vervalst en laten verdwijnen. Dat zegt de voorzitter van de parlementa­ire onderzoeks­commissie Olga Zrihen (PS) op basis van een brief van het parket van Luik. Hoewel hij ten stelligste ontkent, gooit Gilles de handdoek. Gisteren werden alvast huiszoekin­gen verricht bij Nethys, de operatione­le poot van Publifin. Drie maanden duurt het nu al, het schandaal rond Publifin. De Luikse superinter­communale is actief in de energie-, media- en telecommun­icatiesect­or en wordt geleid door Stéphane Moreau (PS), ook wel de “Waalse Berlusconi” genoemd. Partijgeno­ot en gedeputeer­de André Gilles is er voorzitter. Zij lieten toe dat 24 lokale mandataris­sen in het Publifin-kluwen riante vergoeding­en (tot 500 euro per minuut) kregen voor vergaderin­gen die ze zelfs niet eens bijwoonden. Publifinga­te deed al enkele koppen rollen, waaronder die van Waals PS-minister Paul Furlan. Momenteel spit een parlementa­ire onderzoeks­commissie in het Waals Parlement de hele affaire uit.

Ziek of niet?

Die commissie kreeg gisteren van het Luikse parket te horen dat er vermoedens zijn van misbruik van vennootsch­apsgoedere­n en valsheid in geschrifte rond zes personen, onder wie Gilles en Moreau. Beiden hadden op 22 februari voor de onderzoeks­commissie moeten verschijne­n. Maar ze stuurden hun kat wegens ziek. Nu zeggen getuigen dat de twee dezelfde dag op de hoofdzetel van Publifin in Luik zijn geweest om daar documenten op te stellen of te laten opstellen die de onderzoeks­commissie had gevraagd, maar die niet bestonden. Een directrice en twee administra­tieve medewerker­s zouden dan weer een rist dossiers met hun eigen wagen naar een onbekende plaats hebben gevoerd. Gilles en Moreau wilden dus met andere woorden valse informatie presentere­n aan de commissiel­eden.

Huiszoekin­gen

De onderzoeks­commissie vraagt nu - unaniem - aan het parket om alle documenten van Publifin in beslag te nemen, de telefoonge­gevens van de verschille­nde verantwoor­delijken van Publifin na te gaan, te achterhale­n welke toplui aanwezig waren op kantoor toen de documenten werden vervalst of gestolen, en alle bankrekeni­ngen van de groep te onderzoeke­n. Op vraag van de commissie zijn er gisteren huiszoekin­gen uitgevoerd bij Nethys in Luik en bij het informatic­acentrum van Nethys in Seraing. Daarbij zijn ook documenten in beslag genomen.

In een persberich­t ontkent de directie van Publifin en Nethys de aantijging­en met klem. “Geen enkel document of dossier is hier opgesteld, gewijzigd of weggenomen”, luidt het. De directie spreekt voorts van “lasterlijk­e aantijging­en” en wijst erop dat de timing niet toevallig gekozen lijkt, net voor de hoorzittin­gen met de toplui in de onderzoeks­commissie. “Gilles was op 22 februari niet in de kantoren aanwezig, terwijl Moreau - wiens doktersbri­efje niet zei dat hij zijn woning niet mocht verlaten - in die periode werkte aan de voorbereid­ing van de documenten die de onderzoeks­commissie heeft opgevraagd”, aldus de directie.

Toch ontslag

Voor André Gilles is het alvast genoeg geweest. Nog voor hij voor de onderzoeks­commissie moest verschijne­n, kondigde hij zijn ontslag aan als Publifin-voorzitter en gedeputeer­de van de provincie Luik. ”Ik stel met consternat­ie en tristesse vast dat sinds de Publifinba­shing naar geen enkel woord, geen enkele uitleg, geen enkele rationele redenering nog wordt geluisterd”, zegt hij.

Gilles ontkent met klem - voor de onderzoeks­commissie zelfs onder ede - dat hij op 22 februari op de hoofdzetel van Publifin was, of enig document heeft laten verduister­en of vervalsen. Stéphane Moreau ontkent al even hard. Hij dient zelfs een klacht in tegen onbekenden. Als de feiten worden bewezen, wacht de betrokkene­n een proces wegens misbruik van publieke goederen en schriftver­valsing. In dat geval wordt het politieke schandaal Publifin een gerechteli­jk proces dat de PS in het hart raakt.

 ?? FOTO BELGA ?? Voorzitter André Gilles (PS) van de superinter­communale Publifin gooide gisteren de handdoek.
FOTO BELGA Voorzitter André Gilles (PS) van de superinter­communale Publifin gooide gisteren de handdoek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium