Het Belang van Limburg

“We nemen geen enkel risico met gezondheid van kinderen”

Gemeente Houthalen-Helchteren wil zo snel mogelijk rubberkorr­els op kunstgrasv­elden vervangen door alternatie­f

- Roel DAMIAANS/Mark van LUYK

Vanaf vandaag zal er tijdelijk geen voetbal meer rollen op de kunstgrasv­elden van FC Helson en Houthalen VV. Dat is het gevolg van een drastische beslissing die de gemeente neemt nadat ze werd ingelicht over de resultaten van ons onderzoek naar de toxische stoffen in rubberkorr­els op kunstgrasv­elden. “Gezondheid komt op de eerste plaats, en zeker die van onze kinderen. De rubberkorr­els moeten zo snel mogelijk vervangen worden door een alternatie­f waar geen ongerusthe­id over bestaat. Voor de betrokken clubs zoeken we een oplossing voor de rest van het seizoen”, zegt burgemeest­er Alain Yzermans. Het Belang van Limburg voerde samen met de UHasselt een groot onderzoek uit naar de toxische stoffen in rubberkorr­els waarmee de meeste kunstgrasv­elden zijn ingestrooi­d. De betrokken gemeenten en clubeigena­ren werden afgelopen maandag op de hoogte gesteld steld van van de de resu resultaten. Op basis daarvan daarvan heeft heeft de de gemeente Houthalen-Helchteren halen-Helchteren snel gehandeld. “We “We zijn zijn blij blij datdat w we deze gegevens over over onze onze kunst kunstgrasv­elden verkregen kregen hebben. hebben. W We hebben de cijfers fers meteen meteen doo doorgestuu­rd naar het het Agentschap Agentschap Z Zorg en Gezondheid heid en en het het Vlaam Vlaams Instituut voor Sportbehee­r Sportbehee­r en en Recreatieb­eleid met met de de vraag om ons te advise adviseren. Beide instanties stanti stuurden een gelijklope­ndgelijk antwoord woo dat verwees naarnaa studies uit het ve verleden, maar dat vo vonden we vaag e en niet voldoende”, zegt Yzermans die het dossier met schepen schepen van van sport sport Eefje Eefje Van Van Wortswinke­l gisteren bepleitte tijdens het schepencol­lege. “Het is een lange vergaderin­g geweest en we zijn tot een uitgewerkt plan van aanpak gekomen. Ten eerste willen we niks meer afwachten. We zijn als bestuur verantwoor­delijk en hanteren een nultoleran­tie voor alles wat een mogelijk gevaar kan betekenen voor de volksgezon­dheid. We willen geen enkel risico nemen en verbieden daarom dat er nog gespeeld wordt op de kunstgrasv­elden totdat de rubberkorr­els opgeruimd zijn.”

Clubs helpen

Deze drastische maatregel op korte termijn houdt in dat de spelers van FC Helson en Houthalen VV tijdelijk geen gebruik meer kunnen maken van hun kunstgrasv­elden. “Vanuit de gemeente gaan we beide clubs informeren en begeleiden zodat er een oplossing is voor de trainingen en wedstrijde­n in de rest van het voetbalsei­zoen. Wat Houthalen VV betreft, gaan we op het grondgebie­d van de gemeente tijdelijk voetbalvel­den zoeken. Bij FC Helson stelt zich dat probleem minder, omdat de club zelf nog enkele natuurgras­velden heeft.”

De komende dagen gaat Houthalen-Helchteren een bestek opstellen voor een alternatie­f instrooima­teriaal, mogelijk wordt dat kurk, maar dat is nog niet beslist.

Compensati­e

Ik wil samen met de andere gemeenten bekijken of we geen groepsaank­oop kunnen regelen voor een alternatie­f instrooima­teriaal Alain YZERMANS,, burgemeest­erg

Houthalen-Helchteren

Burgemeest­er Yzermans wil ook

niet niet blind blind zijn zijn voorvoor de de financiële financiële gevolgen. “Beide kunstgrasv­elden zijn pas enkele maanden oud. Het saneren van de kunstgrasv­elden, de rubberkorr­els verwerken en de aankoop van een alternatie­f instrooima­teriaal voor beide velden betekent een meerkost van 150.000 euro. Dat is veel geld en daarom wil ik juridisch laten onderzoeke­n of het mogelijk is om een gedeelte te verhalen op de leverancie­r. Bij de aanleg hebben we informatie en certificat­en gekregen dat alles in orde is.” De burgemeest­er wil ook vlaams minister van Sport Philippe Muyters aanschrijv­en. “De velden in Houthalen-Helchteren zijn dan wel niet aangelegd met Vlaams geld, maar we gaan toch kijken of er een compensati­e kan komen. Ik heb gemerkt dat het onderzoek van de krant en de UHasselt wel leeft bij de betrokken gemeenten. Ik zou graag met de collega’s gaan samenzitte­n om eventueel een groepsaank­oop voor een alternatie­f instrooima­teriaal te regelen.”

Hasselt wil ook alternatie­f

Ook de stad Hasselt gaat actie ondernemen. “We zijn verheugd over het feit dat de krant dit onderzoek gedaan heeft en vinden het positief dat wij de onderzoeks­resultaten en advies van professor Jan Tytgat krijgen. De sportdiens­t heeft contact genomen met het ISB voor advies. Ongeacht wat het advies zal zijn, gaan we een overleg plannen met de leverancie­r om te kijken welke producten er bestaan staan om om die die rubberkorr­els rubberkorr­els te te ververvang­en. Ook de reservevoo­rraad korrels die de stad nog heeft zal op gepaste manier worden vernietigd”, zegt de Hasseltse schepen van sport Habib El Ouakili. Hij zegt dat bij verschille­nde Hasseltse voetbalclu­bs de droom bestaat om een kunstgrasv­eld aan te leggen. “Maar het lijkt onwaarschi­jnlijk dat die nog ingestrooi­d zullen worden met rubberkorr­els.” De stad Hasselt gaat echter niet zo ver als Houthalen-Helchteren. “We gaan voorlopig niemand verbieden om te spelen op het kunstgrasv­eld aan het sportcompl­ex in Kiewit”, aldus El Ouakili.

 ??  ??
 ?? FOTO RL ??
FOTO RL
 ?? Foto TOM PALMAERS ?? Het Belang van Limburg voerde samen met de UHasselt een groot onderzoek uit naar de toxische stoffen in rubberkorr­els waarmee de meeste kunstgrasv­elden zijn ingestrooi­d. Op basis van die resultaten nam Houthalen-Helchteren al maatregele­n.
Foto TOM PALMAERS Het Belang van Limburg voerde samen met de UHasselt een groot onderzoek uit naar de toxische stoffen in rubberkorr­els waarmee de meeste kunstgrasv­elden zijn ingestrooi­d. Op basis van die resultaten nam Houthalen-Helchteren al maatregele­n.
 ?? FOTO BELGA ?? morgen het uitgebreid­e dossier over de Limburgse kunstgrasv­elden in de weekendbij­lage De Plus.
FOTO BELGA morgen het uitgebreid­e dossier over de Limburgse kunstgrasv­elden in de weekendbij­lage De Plus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium