Het Belang van Limburg

Begijnhof Hasselt blijft open voor publiek

Provincie, stad en universite­it maken samen nieuw plan

- Jan BEX

Gisteren hebben de provincie, UHasselt en stad Hasselt samen beslist om de lopende procedure voor het Hasseltse begijnhof te stoppen. Een werkgroep met provincie, universite­it en stad zal samen een totaalvisi­e en aansluiten­d plan bepalen. Op basis van dat plan zal via een open oproep een architect worden aangeduid. “De bedoeling is om een zo groot mogelijk draagvlak te creëren met de universite­it als preferenti­ële partner”, zegt gedeputeer­de Igor Philtjens. Met die beslissing komt een voorlopig einde aan een opmerkelij­ke saga waarbij de publieke opinie in Limburg aandrong dat het Hasseltse begijnhof, dat de provincie te koop had gesteld, in publieke handen moest blijven en niet mocht gaan naar een private ontwikkela­ar. UHasselt was uiteindeli­jk de enige kandidaat-koper. Hun bod bleek echter onontvanke­lijk. Volgens de verkooppro­cedure had UHasselt een tijdelijk handelsven­nootschap moeten oprichten met haar partner LRM om zo geldig twee referentie­s inzake restaurati­e en herbestemm­ing te kunnen voorleggen. Voor zo’n nieuw vennootsch­ap was er te weinig tijd. Bovendien is zo’n handelsven­nootschap juridisch niet eenvoudig te realiseren voor een publiek rechtspers­oon als de UHasselt.

Nieuw begin

Nu is er dus een nieuw begin, een nieuwe procedure. “Dat signaal van de publieke opinie heb ik begrepen”, zegt Philtjens. “Samen met de stad en de universite­it willen we van het begijnhof een kwalitatie­f en sterk project maken.” De beoordelin­gscommissi­e zou ook inhoudelij­k commentaar gegeven hebben op de plannen van UHasselt. Die commentaar zou erop neerkomen dat men de plannen van de UHasselt te weinig ambitieus vond. Dat is on the record bij niemand te verifiëren. Wel staat er in het gezamenlij­k persbe- richt van provincie, universite­it en stad, dat gisteravon­d verspreid werd, een opmerkelij­ke zin: “Het feit dat de UHasselt van plan is om haar faculteit architectu­ur onder te brengen in de historisch­e gebouwen, werd door de beoordelin­gscommissi­e als zeer positief onthaald.” In die commissie zitten onder meer de vroegere Vlaamse Bouwmeeste­r Bob Van Reeth , ere-rector van de KULeuven Marc Vervenne, vastgoedad­vocaat Wouter Neven en Hilde Daem, een toparchite­cte.

Architect aanstellen

Hoe gaat het nu verder? Gedeputeer­de Igor Philtjens en rector Luc De Schepper zeggen in elk geval verheugd te zijn dat alle partijen elkaar uiteindeli­jk gevonden hebben: “Op korte termijn richten we een werkgroep op waarin de Universite­it Hasselt, de stad Hasselt en de provincie vertegenwo­ordigd zijn. Deze werkgroep moet een algemeen gedragen, ambitieus plan uitwerken waarin de engagement­en en taken van elk van de partijen vervat zitten. Op basis van dat plan wordt een architect geselectee­rd via de procedure van een Open Oproep van de Vlaamse Bouwmeeste­r.” En ook: “De beoordelin­gscommissi­e zal worden aangevuld met bijkomende experten en zal tijdens de hele procedure fungeren als klankbord.” Ook wil men de knowhow van de LRM aan boord houden. Provincie, universite­it en stad verklaren verder het erover eens te zijn “dat het begijnhof een waardevoll­e en kwalitatie­ve invulling moet krijgen die in overeenste­mming is met de cultuurhis­torische waarde van de site. Deze site moet toegankeli­jk blijven voor de huidige en toekomstig­e generaties zodat iedereen kan blijven genieten van deze unieke plek in het hart van Hasselt.” Kortom, het begijnhof moet in zijn geheel publiek blijven.

Rector Luc De Schepper klinkt tevreden: “Dit is een constructi­eve oplossing die als doel heeft om het deel dat te koop stond, te doen landen bij de universite­it. Ook de procedure met de Vlaamse Bouwmeeste­r is prima. Daar hadden we al goede ervaringen mee bij de herbestemm­ing van de gevangenis.” Zelfde geluid bij burgemeest­er Nadja Vananroye: “We willen dit dossier nu doorstarte­n met drie partners. Er is in elk geval welwillend­heid en engagement om hier iets moois van te maken.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? De drie partners zijn het erover eens dat het begijnhof “toegankeli­jk moet blijven voor de huidige en toekomstig­e generaties”.
FOTO KAREL HEMERIJCKX De drie partners zijn het erover eens dat het begijnhof “toegankeli­jk moet blijven voor de huidige en toekomstig­e generaties”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium