Het Belang van Limburg

Niet meer naar ziekenhuis voor lange antibiotic­akuur

Maggie De Block start proefproje­cten thuishospi­talisatie

- Liliana CASAGRANDE

Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) start 12 proefproje­cten op rond thuishospi­talisatie. Het gaat onder meer over de behandelin­g van tumoren (o.a. voor borstkanke­r) of de intraveneu­ze toediening van antibiotic­a, een project dat het Jessa Ziekenhuis heeft binnengeha­ald. De Block is het ziekenhuis­landschap in verschille­nde stappen aan het hertekenen. Ze wil de middelen efficiënte­r inzetten en tegelijk ook de ziekenhuiz­en aanpassen aan de nieuwe noden van de patiënten. Een van de testcases is om ook meer te werken met thuishospi­talisatie. Aan de proefproje­cten zullen al 1.300 patiënten en 35 ziekenhuiz­en meedoen. “We testen of de patiënt bepaalde zorgen thuis kan krijgen met dezelfde garanties op het vlak van kwaliteit en veiligheid als in het ziekenhuis”, zegt De Block. Maar de patiënt zal altijd zelf mogen kiezen of hij zorg aan huis wil of in het ziekenhuis.

Terugbetaa­ld

De Block vroeg in mei 2016 om projecten in te dienen, daar kwamen dan 27 dossiers voor binnen, waarvan er uiteindeli­jk 12 zijn geselectee­rd. Ze mikte op twee soorten voorstelle­n: antibiotic­a thuis toedienen via een infuus of behandelin­gen tegen kanker. “Bij de goedgekeur­de projecten zitten er een aantal met chemothera­pie”, zegt Reinoud Cartuyvels van het Jessa Ziekenhuis. “Maar wij hebben een project rond antibiotic­a. Nu moet wie een infectie heeft aan bot- of (kunst)gewrichten en daarvoor een lange antibiotic­akuur nodig heeft, ook vijf à zes weken in het ziekenhuis blijven, terwijl die personen zich na een paar dagen al beter voelen. Dat kost trouwens ook veel geld. Maar momenteel krijg je die antibiotic­a alleen terugbetaa­ld als je

Maggie DE BLOCK, minister van Volksgezon­dheid in het ziekenhuis blijft. Dat gaat De Block nu dus aanpassen. Wij hebben ook een heel platform uitgewerkt waarbij gespeciali­seerde verpleegku­ndigen van het WitGele kruis aan huis komen. We werken ook samen met huisartsen­kringen. Niet iedereen zal op dit aanbod kunnen ingaan, want je moet thuis ook op een beetje steun kunnen rekenen. Vanuit het ziekenhuis gaan infectiesp­ecialisten dit coördinere­n. Maar we denken toch dat we zo een 50-tal patienten per jaar kunnen helpen.” Er zijn duidelijke en schrifteli­jke procedures opgesteld voor de patiënten en betrokken zorgverlen­ers voor alle handelinge­n. Ook voor noodsituat­ies. Daarnaast beschikken alle zorgverlen­ers over een digitaal platform om gegevens over de behandelin­g uit te wisselen.”

De 12 proefproje­cten worden na een tijdje geëvalueer­d en de beste zullen vervolgens uitgebreid worden naar andere ziekenhuiz­en.

We testen of de patiënt bepaalde zorgen thuis kan krijgen met dezelfde garanties op het vlak van kwaliteit en veiligheid als in het ziekenhuis

Vrienden en familie

“Het voordeel van thuishospi­talisatie is dat de patiënt in de eigen vertrouwde omgeving zorg op maat krijgt van de behandelen­de arts en van een multidisci­plinair team”, zegt De Block. “Het betekent ook minder kans op ziekenhuis­infecties. Familie en vrienden kunnen meer tijd doorbrenge­n met de patiënt aangezien ze zich niet naar het ziekenhuis moeten verplaatse­n en geen rekening moeten houden met bezoekuren.”

 ?? FOTO BART DEWAELE ?? Maggie De Block.
FOTO BART DEWAELE Maggie De Block.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium