Het Belang van Limburg

Keiharde vuurdoop voor staatssecr­etaris Demir

- Belga / Liliana CASAGRANDE

Staatssecr­etaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) is in de Kamer keihard aangepakt over zowel Unia als over de computeren telefoonpr­oblemen bij de federale dienst voor gehandicap­ten. “Je had je beter meteen met de gehandicap­ten beziggehou­den in plaats van met journalist­en te bellen over Unia”, sneerde Raoul Hedebouw (PVDA). Ook Groen en cdH hakten stevig op haar in. Demir zal overleg plegen met Unia, maar “wel pas als de rust terugkeert”. De kersverse staatssecr­etaris kreeg tijdens het wekelijkse vragenuurt­je een stortvloed aan verwijten over zich heen. Evita Willaert (Groen) verweet de N-VA’ster “leugens en halve waarheden” te hebben verkondigd over Unia. Catherine Fonck (cdH) en Raoul Hedebouw (PVDA) zagen in de kritiek van Demir op Unia een manoeuvre om de aandacht van de “affaire-Bracke” af te leiden. De Franstalig­en waren zelfs zo woest dat ze ook nog eens onder elkaar begonnen te roepen en te ruzieën.

Perceptiep­robleem

Demir blijft er echter bij dat Unia met een probleem kampt. “Als het Forum van Joodse Organisati­es zich afvraagt of het nog wel zin heeft klacht in te dienen, is er dan geen probleem? Als men Alain Courtois verwijt etnocentri­stisch te zijn alleen om de rechten van extremiste­n te vrijwaren, is er dan geen probleem?”, vroeg ze. “Ik sta achter de ambitie om te verbinden, maar je kan toch niet wegkijken bij wat er gebeurt”, aldus Demir. “Ik zal overleggen met Unia, maar eerst moet de rust terugkeren.” Zuhal Demir ontkende leugens of foute informatie te hebben verspreid. “De cijfers komen uit het jaarversla­g 2015. Daarin staat dat 80 procent van de oproepen uit Wallonië of Brussel komt. Als Unia nu in de pers uitlegt dat dit te maken heeft met de telefoonce­ntrale in Brussel, dan kunnen ze dat ook zo vermelden in hun jaarversla­g.”

Gehandicap­ten

Ander heikel dossier is het computersy­steem van het directoraa­tpersonen met een handicap. De vakbond wil dat ze gewoon opnieuw het oude systeem gebruiken, omdat er zo ongeveer alles in de soep draait. “Ik heb het softwarebe­drijf Capgemini in gebreke gesteld”, zegt Demir. “De structuurf­outen pik ik niet.”

 ?? FOTO BELGA ?? Staatssecr­etaris Demir gisteren in de Kamer met het Jaarversla­g 2015 van Unia.
FOTO BELGA Staatssecr­etaris Demir gisteren in de Kamer met het Jaarversla­g 2015 van Unia.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium