Het Belang van Limburg

“Erik had niet moeten sterven”

-

“De seks was misschien wat ruw, maar ik heb Erik (50) zeker niet gewelddadi­g gepenetree­rd”, klonk Abdullah Essah (23), nadat wetsdokter Wim Develter had beschreven dat het seksueel geweld op het slachtoffe­r ‘vrij impression­ant’ moet zijn geweest. Tot scheuren in de endeldarm toe. En toch had Janssen daaraan niet moeten sterven, ook niet aan de twintig messteken. Dat was pas toen Essah besliste hem te wurgen. Tussen de eerste verwonding - de gewelddadi­ge anale penetratie - en de wurging moet minstens een uur tot anderhalf uur geweest zijn. De conclusie van wetsdokter Wim Develter was vernietige­nd. Niet dat Abdullah Essah er veel van geloofde: “Zo lang kan het niet geweest zijn, toch niet zoals ik het mij herinner. Maximaal kan het allemaal een half uur geduurd hebben. Moest het meer dan een uur zijn geweest, hadden de buren toch zeker iets gehoord en waren ze komen kijken.”

Tussen de eerste verwonding - de anale penetratie - en de wurging zit zeker een uur tot anderhalf uur

Drie gebroken ribben

Lawaai hadden de achterneef van Janssen en zijn vrouw J. - die zich bekommerde­n om de minderbega­afde Erik (50) met een verstandel­ijke leeftijd van 16 jaar - die nacht van 21 op 22 oktober 2013 niet gehoord. Ontzet was J. op 24 oktober op veel bloed gestoten toen ze het huis van Erik binnenging, nadat diens werkgever bezorgd had gebeld dat hij niet op de steenfabri­ek was opgedaagd. Verder was ze niet durven gaan.

“Heel

veel

bloed”,

beaamde Wim DEVELDER

Wetsdokter wetsdokter Wim Develter. Aan de slaapkamer, op de trap, in de hal, overal in de woonkamer. Tot spatten op het plafond toe, van de uithalen met het mes. Het was ook opvallend geweest hoe de arts het lichaam had gevonden, bijna opgebaard, met het hoofd op drie kussens. “Er waren een 20-tal steek/snijletsel­s, stomp geweld aan het gelaat en de armen, anale kneuzingen en samendrukk­end geweld op de keel. En afweerlets­els aan de handen.” Met andere woorden: Erik had brutale seks ondergaan, was met een mes en een schaar gestoken in de nek en de hartstreek, had een klaplong, hij vertoonde sporen van hardhandig vastgrijpe­n aan de armen en de benen, had drie gebroken ribben van trappen of slagen en was dan gewurgd of gesmoord met een kussen. En hij had, voor zover hij nog kon, geprobeerd om zich te verdedigen tegen al dat geweld.

Bloed

Hoeveel bloed er ook mocht gevonden zijn, het had niet de dood van Erik Janssen moeten betekenen. “De dader had geen belangrijk­e bloedvaten geraakt die snel het overlijden van het slachtoffe­r zouden veroorzake­n. Wel veel schade, maar niet dodelijk.” Zonder wurging had hij het kunnen overleven, klonk het. Wellicht had Erik die ‘genadeslag’ zelfs bewust meegemaakt, badend in zijn eigen bloed. Vandaag getuigen de psychiater­s en familie van Essah.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Abdullah Essah ontkent dat het misbruik tot anderhalf uur heeft geduurd.
FOTO TOM PALMAERS Abdullah Essah ontkent dat het misbruik tot anderhalf uur heeft geduurd.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium