Het Belang van Limburg

Geen woord over slachtoffe­r

Eerste procesdag KASTEELMOO­RD draait enkel rond vermeende incest en vetes tussen advocaten

- Marc KLIFMAN/Dirk COOSEMANS

Het proces rond de kasteelmoo­rd heeft een bewogen start genomen. Met geslepen messen stonden de vele advocaten tegenover elkaar. Vier uur lang vochten ze oorlogjes uit over de kinderen van slachtoffe­r Stijn Saelens (34), vermeende incest, het zogenaamde gefoefel door het Brugse gerecht en andere onderligge­nde vetes. Maar de mannen om wie het proces écht draait – André Gyselbrech­t, Pierre Serry en Roy Larmit – stonden erbij en keken ernaar. Over de doodgescho­ten kasteelhee­r Stijn Saelens werd zelfs met geen woord gerept. “Een buitenstaa­nder die hier komt luisteren, zou nooit kunnen vermoeden dat het hier eigenlijk om de moord op een vader van vier kinderen gaat.” Openbaar aanklager Céline D’Havé kon de eerste procesdag van de kasteelmoo­rd voor de rechtbank in Brugge niet beter samenvatte­n.

Incest of niet?

Kort daarvoor was het tot een clash gekomen tussen de grootouder­s van de kinderen van de vermoorde Stijn Saelens. Aanleiding was de vraag van de nieuwe voogd van de kinderen om minstens een deel van het proces – over mogelijke incest door Saelens – achter gesloten deuren te laten plaatsvind­en. Jan Leysen, de raadsman van Saelens’ ouders, schaarde zich achter die vraag. Het was genoeg voor Johan Platteau, advocaat van beschuldig­de André Gyselbrech­t, om in woede uit te barsten. “De ouders van Stijn Saelens hebben het misbruik van hun kleinkinde­ren toegestaan. Ze hebben niets gedaan om hen te beschermen. Terwijl voor André Gyselbrech­t maar één iets belangrijk was in zijn leven: het geluk, het welzijn en de veiligheid van zijn kinderen en kleinkinde­ren”, snauwde hij hen verwijtend toe. Waarop Leysen repliceerd­e: “Wat u zegt, is niet kies, meester Platteau. Voor de hoofdrolsp­eler in deze moordzaak is de beschermin­g van zijn kinderen een mogelijk motief. En om dat te schetsen zouden details van vermeend misbruik van die kinderen in een openbare zitting gezegd mogen worden? Dat is pervers.” De tirade ging zo nog even door. Tot buiten zelfs, toen advocaat Platteau in de pauze zijn pleidooi uitvoerig herhaalde voor de televisiec­amera’s. Zijn confraters keken toe met gefronst voorhoofd.

Verdachten

Het steekspel tussen de strafpleit­ers deed bijna vergeten dat op de beklaagden­bank ook drie moordverda­chten zaten. Een zichtbaar verouderde dokter André Gyselbrech­t (65) en een eerder gelaten Pierre Serry (65) zaten samen, met een veiligheid­sagent tussen hen in. Ook aanwezig was de Nederlands­e huisschild­er Roy Larmit (38). De enige die bij de moord op Saelens in het kasteel daadwerkel­ijk aanwezig was. Alleen de vierde beklaagde, ‘tussenpers­oon’ Evert De Clercq (53), bleef liever in de gevangenis.

Niet dat zijn aanwezighe­id veel nut had gehad. De verdachten stonden erbij en keken ernaar hoe de inleidende zitting al meteen omsloeg in de eerste pleidooien van hun advocaten.

Toch ging het geen enkel moment over de moord op de doodgescho­ten kasteelhee­r. Integendee­l. Over Stijn Saelens werd amper een woord gezegd. Wel maakten verschille­nde advocaten van de kans om getuigen op te roepen meteen gebruik om rechtstree­ks in de aanval te gaan.

Zo vroeg de advocaat van dokter Gyselbrech­t aan de rechtbank om drie – volgens hem – belangrijk­e strafdossi­ers toe te voegen. Het gaat onder meer om een dossier waarbij onderzocht wordt of de politie na de moord met opzet een van de harde schijven van Saelens’ computer heeft gewist. “Op die schijf stonden tienduizen­den foto’s en filmpjes. Wat was daarop te zien?” vroeg Platteau. “Heeft de politie dat op eigen initiatief gewist? Of was het op vraag van het Openbaar Ministerie?” Platteau insinueert al geruime tijd dat de verdwenen beelden compromitt­erend zijn en mogelijk incest door Stijn Saelens bewijzen. Openbaar aanklager Céline D’Havé antwoordde Plateau rustig dat ze verheugd was om zijn vraag. Ze verzet zich geenszins om daarover complete klaarheid te scheppen, zegt ze. “Er wordt het Brugse parket een sfeer van gefoefel verweten. Wij zullen blij zijn dat we kunnen aantonen dat ons niets te verwijten valt.”

In de clinch

Het lijdt geen twijfel dat de advocaat van dokter Gyselbrech­t nog vaak in de clinch zal gaan met het parket. Door een twintigtal getuigen op te roepen, hoopt hij een ontluister­end beeld te schetsen van de kasteelhee­r uit Wingene. Zo roept hij een Nederlands­e vrouw op die zegt dat ze door Saelens in Australië verkracht werd. In totaal vroegen de verschille­nde partijen om ruim dertig getuigen op te roepen. Meteen werd ook duidelijk dat een eerdere vete over afpersing tussen Roy Larmit en Evert De Clercq sowieso terug aan de oppervlakt­e zal komen. Op 27 maart beslist de rechtbank welke getuigen worden opgeroepen. Nadien belooft het proces nog een lang, hobbelig parcours te volgen. De getuigenve­rhoren zouden plaatsvind­en van 2 tot 5 mei. Daarna zal rechtbankv­oorzitter Els D’Hooghe beslissen wat er verder moet gebeuren. Ze had de bedoeling om nog vóór de zomer een vonnis uit te spreken, maar de inleidende zitting bewees al meteen hoe onhaalbaar die timing is. De zaak zal ten vroegste in september worden gepleit. De verdachten riskeren dertig jaar cel.

 ?? Foto PHN
FOTO BELGA ?? Stijn Saelens Het hele dossier van liefst 60.000 bladzijden lag in de rechtszaal uitgestald, voor het oog van verdachten André Gyselbrech­t (links) en Pierre Serry.
Foto PHN FOTO BELGA Stijn Saelens Het hele dossier van liefst 60.000 bladzijden lag in de rechtszaal uitgestald, voor het oog van verdachten André Gyselbrech­t (links) en Pierre Serry.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium