Het Belang van Limburg

Franse presidents­kandidaat Macron in peilingen voor het eerst voor Le Pen

-

Voor het eerst in de campagne van de Franse presidents­verkiezing­en geeft een peiling aan dat Emmanuel Macron, de kandidaat van het centrum, al in de eerste ronde eind april beter zou scoren dan Marine Le Pen, de kandidate van het Front National. De peiling, die gisteren verscheen, geeft Macron 26 procent van de stemmen in de eerste ronde, tegen 25 procent voor Marine Le Pen. François Fillon, de kandidaat van Les Républicai­ns die in opspraak kwam wegens nepjobs voor zijn vrouw en kinderen, komt met 20 procent op de derde plaats. Daarmee handhaaft hij zich nog redelijk na de pogingen bij zijn partij om hem van zijn kandidatuu­r te doen afzien. De peiling was de eerste nadat François Bayrou, voorzitter van de centrumpar­tij MoDem, aankondigd­e een alliantie te vormen met de gloednieuw­e partij ‘En marche’ van Macron. Het ‘Bayrou-effect’ is voor Macron goed voor een stijging met 5 procentpun­t in één week tijd in de peilingen.

En er is waarschijn­lijk nog goed nieuws op komst voor Macron. Volgens de krant Le Figaro circuleert er binnen de rechterzij­de van de Franse PS een open brief waarin een veertigtal parlements­leden van de PS zou aankondige­n dat ze niet langer de eigen kandidaat Benoît Hamon steunen, maar wel Macron. Volgens geruchten zou de open brief vandaag verschijne­n, al ontkennen de initiatief­nemers dat.

In de tweede ronde van de presidents­verkiezing­en, begin mei, zou Macron het volgens de jongste peiling met groot overschot halen van Marine Le Pen, 65 tegen 35 procent.

Vrouw als premier

Woensdag kondigde Macron ter gelegenhei­d van Internatio­nale Vrouwendag aan dat hij als president bij voorkeur een vrouw wil benoemen als premier. Frankrijk heeft nog maar één keer een vrouwelijk­e premier gehad, Edith Cresson, in de periode 1991-1992. Macron haastte zich eraan toe te voegen dat hij niet voor een vrouw wil kiezen “omdat ze een vrouw is”. “Ik zal de meest competente en bekwame premier zoeken. En ik hoop dat dat een vrouw zal zijn.”

 ?? FOTO AFP/RTR ?? Volgens de jongste peiling verslaat Emmanuel Macron in de eerste ronde Marine Le Pen met één procent.
FOTO AFP/RTR Volgens de jongste peiling verslaat Emmanuel Macron in de eerste ronde Marine Le Pen met één procent.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium