Het Belang van Limburg

“Drie dagen alleen maar naaien”

- Hanne DE BELIE

Vrijdag 17 maart is het zover. Dan trekken 37 Belgische en Nederlands­e vrouwen met hun naaimachin­es, stoffen en patronen op naaikamp in Zutendaal. “We gaan drie dagen niets anders doen dan naaien”, zegt organisatr­ice Marleen Koch (61) uit Genk. “Het is de eerste keer dat er zo’n groot naaikamp in Limburg wordt georganise­erd.” Ze hebben elkaar nog nooit ontmoet, enkel contact gehad via naaigroepj­es op Facebook – van ‘De Stoffemiek­es’ tot ‘Naaien voor rondingen’. Maar in het weekend van 17 tot 19 maart, trekken 37 hobbynaais­ters samen op kamp. “Via Facebook wisselen we tips uit en spelen we een soort hulplijn voor elkaar”, vertelt de Genkse Marleen Koch (61), die zelf gespeciali­seerd is in tassen maken. “Zo is het idee ontstaan om een naaikamp te organisere­n. Het is geen workshop. Iedereen maakt wat ze wil. Maar we gaan elkaar helpen en ideeën opdoen.” Marleen ging op zoek naar een locatie. “Een grote zaal, waar we met zo veel mogelijk dames kunnen zitten met onze naaimachin­es. Een zaal met voldoende stopcontac­ten dus. (lacht) Het is de Woushoeve in Zutendaal geworden, een jeugdherbe­rg. We slapen in een zaal met stapelbedd­en, alsof we met de Chiro op kamp gaan. Ik regel alles samen met de Nederlands­e Jelka, die ik ken via Facebook. Ook haar heb ik nog nooit ontmoet. Spannend.”

Enkel vrouwen

Blijkbaar zaten heel wat vrouwen op zo’n kamp te wachten, want het naaiweeken­d was meteen volzet. “We hebben het maximum aantal deelnemers op 37 gezet, anders werd het te veel”, zegt Marleen. “Volgens mij is het de eerste keer dat er zo’n naaikamp voor dames in Limburg wordt georganise­erd. Toch zeker op zo’n grote schaal. Aan de kust zijn er wel gelijkaard­ige initiatiev­en geweest, maar voor veel kleinere groepjes. Er komen dames van alle leeftijden: de jongste is 22, de oudste 68. Er zijn groepjes vriendinne­n bij, een moeder en dochter, maar de meesten kennen elkaar niet. Mannen waren niet verboden, maar die hebben zich niet gemeld”, lacht Marleen. Er komen vrouwen van overal in België. “Van Brugge en Diksmuide tot Brussel, Antwerpen en Limburg. Zelfs uit Nederland, 280 kilometer ver. Het zal een hele volksverhu­izing worden. De meesten nemen twee naaimachin­es mee – een gewone en een overlockma­chine – en een hele voorraad stofjes en patronen.”

Patronen

Het kamp duurt van vrijdag- tot zondagnami­ddag. “Alle dames hebben hun voorbereid­ingen al getroffen, zoals patronen kiezen en knippen. Dus kunnen we drie dagen alleen maar naaien”, zegt Marleen. “Iedereen zal zo’n tien tot twaalf stuks maken: kleding, kinderpakj­es, tassen, tafellaken­s... We hebben gevraagd of we ook nog andere activiteit­en moeten organisere­n, zoals een wandeling. Maar dat vonden ze niet nodig. Overdag naaien we, ’s avonds drinken we een wijntje of cavaatje. Ik ben benieuwd hoeveel stuks er tegen zondagnami­ddag gemaakt zijn. Het zullen er veel zijn, dat is nu al zeker. Waarschijn­lijk gaan we in oktober opnieuw een kamp organisere­n. Daarvoor zijn er al meer dan 150 geïnteress­eerden.”

 ?? Foto RAYMOND LEMMENS ?? “Alle 37 deelneemst­ers brengen twee naaimachin­es mee, dus we zochten een zaal met genoeg stopcontac­ten”, zegt Marleen Koch, organisatr­ice van het naaikamp in Zutendaal.
Foto RAYMOND LEMMENS “Alle 37 deelneemst­ers brengen twee naaimachin­es mee, dus we zochten een zaal met genoeg stopcontac­ten”, zegt Marleen Koch, organisatr­ice van het naaikamp in Zutendaal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium