Het Belang van Limburg

Hasselaar gaat Vogelbesch­erming Vlaanderen leiden

-

Frederik Thoelen (31) uit Hasselt volgt op 27 maart Jan Rodts op als algemeen directeur van Vogelbesch­erming Vlaanderen, de organisati­e die zich inzet voor in het wild levende vogels. De bioloog was nog maar enkele maanden aan de slag als wetenschap­scommunica­tor bij de Antwerpse Zoo, nadat hij eerst tien jaar lang Sil Janssen bijstond in het Natuurhulp­centrum in Opglabbeek. “Mijn hart ligt bij de inheemse natuur. Deze kans kon ik niet laten liggen.” “We hebben de hoofdvogel afgeschote­n”, zegt Jan Rodts (55) als we hem felicitere­n met zijn opvolger. “Frederik past perfect in het profiel dat we zochten: Vogelbesch­erming Vlaanderen zocht niet alleen een goede manager maar ook iemand met een hart voor de vereniging en de natuur. Frederik kent het huis al jaren.”

Opmerkelij­k is dat Thoelen, meermaals te zien in het Eénprogram­ma ‘Dieren in Nesten’, nog maar enkele maanden aan de slag was bij de Antwerpse Zoo. “Het werk in de dierentuin deed ik ook graag, want er worden daar veel knappe zaken op vlak van natuurbeho­ud gerealisee­rd”, vertelt de Hasselaar. “Maar mijn hart ligt meer bij de inheemse natuur. Dit is een heel mooie kans om mee te werken aan natuurbesc­herming, die wil ik niet laten liggen. Bovendien ken ik de sector goed en zit ik al jaren in de Raad van Bestuur bij Vogelbesch­erming Vlaanderen. Dit moest ik doen. Het is voor mij ook een eer, dat begrijpen mijn collega’s in Antwerpen ook wel.” De selectiepr­ocedure voor de nieuwe algemeen directeur verliep overigens via een extern bureau en Jan Rodts zelf zat niet in de jury.

Veldwerk

Thoelen kan in zijn nieuwe job nog rekenen op de steun van Rodts, want die verlaat de organisati­e niet. “Maar ik wil het wat rustiger aan doen, met minder verantwoor­delijkheid. Ik werk nog maar vier vijfde. Natuurlijk zal ik Frederik door mijn 28 jaar ervaring kunnen bijstaan met raad en daad. Hij komt in een jong en dynamisch team van tien mensen terecht. Tot zijn takenpakke­t behoort de dagelijkse werking van de vereniging, het personeel ondersteun­en en nog veel meer. Het is vooral een administra­tieve functie waarin Frederik veel zal moeten netwerken. Hij gaat dat goed doen.”

Schrik dat hij het veldwerk gaat missen heeft Thoelen niet. “Al hoop ik nog af en toe naar buiten te kunnen. Bovendien heb ik met Wild Things nog een zijproject waarmee ik inheemse natuurfilm­s maak. Verder probeer ik met mijn blog de leemte op te vullen, nu ‘Dieren in Nesten’ afgelopen is. Of ik het Natuurhulp­centrum mis? Ik geef mezelf geen kans om het te missen. Ik kom er nog regelmatig en blijf contact houden. Het zal altijd een liefde voor me blijven.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Frederik Thoelen.
FOTO TOM PALMAERS Frederik Thoelen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium