Het Belang van Limburg

Binnenkort treinticke­ts kopen in café of frituur?

Open Vld wil TreinPunte­n openen om gesloten loketten op te vangen

- Timmie VAN DIEPEN

Kunt u binnenkort ook in een café of frituur een treinticke­t kopen? Als het van Open Vld afhangt wel. In de Kamer werd gisteren een resolutie goedgekeur­d waarin Nele Lijnen en Sabien Lahaye-Battheu de NMBS oproepen snel werk te maken van dergelijke TreinPunte­n. Die moeten het steeds groter wordende aantal gesloten loketten opvangen. “De postpunten van Bpost bewijzen dat dit systeem werkt. Het is evident dat ook de NMBS dit overneemt”, zegt Lijnen. De afgelopen jaren liep de fysieke verkoop van treinticke­ts stelselmat­ig terug. Vandaag wordt nog 43,5 procent van de tickets effectief aan het loket verkocht. De rest rolt uit een van de 750 automaten (45,9 procent), wordt digitaal aan de man gebracht via de website of de app (8,6 procent) of wordt aan boord verkocht (2 procent). Die evolutie leidde in 2015 al tot de sluiting van de loketten in 33 stations. In 25 andere stations werden de openingsti­jden fors teruggesch­roefd.

Open Vld roept nu de NMBS op om gesloten loketten te vervangen door TreinPunte­n. “Eerst en vooral in stations waar de loketten gesloten zijn. We zouden daar ruimte kunnen geven aan krantenwin­kels of wasserijen die tegelijker­tijd treinticke­ts kunnen verkopen”, zegt Kamerlid Nele Lijnen. “Zo vermijden we ook dat het gebouw en de omgeving verloedere­n.”

Lommel en Leopoldsbu­rg

Lijnen verwijst als voorbeeld naar het station van Lommel, waar de loketten in 2015 dichtginge­n. Als alternatie­f blijft enkel de automaat of het internet over. “Maar nog niet iedereen is mee met die evolutie”, waarschuwt Lijnen. “Veel mensen willen nog altijd hun ticket fysiek kopen.” Daarom wil Open Vld ook winkels, cafés of boekhandel­s dichtbij stations de mogelijkhe­id geven tickets te verkopen. “Bijvoorbee­ld bij stations die maar enkele uren open zijn. Neem nu Leopoldsbu­rg, waar een frituur pal naast het station ligt die veel langer open is. Waarom zouden daar geen tickets kunnen worden verkocht?”

Open Vld benadrukt dat het niet de bedoeling is om bestaande loketten te vervangen door TreinPunte­n. “Dat de vakbonden vrezen voor banenverli­es? We moeten niet pro loketten zijn, wel voor een zo goed mogelijke dienstverl­ening voor de reiziger”, zegt Lijnen.

NMBS

Of de NMBS het systeem van TreinPunte­n ook effectief zal invoeren is nog maar de vraag. “Vandaag hebben we nog altijd een erg uitgebreid netwerk met fysieke verkooppun­ten, met stations en automaten”, zegt woordvoerd­er Bart Crols. “Bovendien zal de digitale verkoop in de toekomst alleen maar toenemen.” Crols wijst ook op de complexite­it van de producten die de NMBS aanbiedt. “We hebben biljetten, dagtickets voor uitstappen, abonnement­en, passen,... Dat vereist toch een zekere kennis en ondersteun­ing. Je kan dat niet zomaar verkopen.”

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? “We zouden in gesloten stations zoals Lommel een krantenwin­kel kunnen onderbreng­en die ook tickets verkoopt”, oppert Nele Lijnen.
FOTO DICK DEMEY “We zouden in gesloten stations zoals Lommel een krantenwin­kel kunnen onderbreng­en die ook tickets verkoopt”, oppert Nele Lijnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium