Het Belang van Limburg

Trumpcare

- Roland Duchâtelet

Velen hebben al gehoord van Obamacare, door ex-president Obama ingevoerd om de gezondheid­szorg voor de Amerikanen met een laag inkomen betaalbaar te maken. Dat viel niet in goede aarde bij de Amerikaans­e gezondheid­slobby, die sindsdien - vooral met de hulp van de Republikei­nen - haar best gedaan heeft om zo veel mogelijk stokken in de wielen te steken.

Amerika is in theorie het land van gelijkheid van kansen, maar op vlak van gezondheid­szorg is dat zeker niet het geval. Ook vandaag nog hebben miljoenen VS-staatsburg­ers geen toegang tot gezondheid­szorg. Maar ook voor de mensen die wel een verzekerin­g hebben, blijft het een onvoorstel­baar dure aangelegen­heid in vergelijki­ng met de kosten van de gezondheid­szorg in West-Europese landen.

Die uitzinnige kosten zijn te verklaren doordat ginds niet enkel de dokters, verpleegst­ers en hospitalen geld verdienen met gezondheid­szorg. Het is ook een hele “vette vis” voor verzekerin­gsmaatscha­ppijen en juristen. Want alle dokters moeten zich ginds wapenen tegen al dan niet terechte klachten van patiënten. Dus niet alleen patiënten nemen - meestal via het werk - een verzekerin­g om verzorgd te worden; de dokters en klinieken moeten zware verzekerin­gen betalen om zich te verdedigen tegen juridische klachten van ontevreden cliënten. Deze beroepsaan­sprakelijk­heidsverze­kering wordt uiteraard doorgereke­nd in de tarieven die patiënten moeten betalen.

De gezondheid­szorg is ginds historisch gegroeid via ziekteverz­ekeringen die de werkgevers onderschri­jven. Die verzekerin­gen zijn inmiddels peperduur. De overheid heeft ook voorheen al, met name in 1965 met “medicaid”, initiatiev­en genomen om mensen zonder werk of met werk en zonder verzekerin­g, vanuit het werk toe te laten de nodige verzorging te genieten. Maar de impact ervan was onvoldoend­e. Vandaar de inspanning­en van ex-president Obama om de toegankeli­jkheid van betaalbare gezondheid­szorg te verbeteren.

Er viel zeker nog veel te verbeteren aan Obamacare, maar een van de eerste beleidsdad­en van Trump deze week was het “afschaffen” van Obamacare, en vervangen door iets dat er van ver op zou moeten lijken, terwijl niet duidelijk is welke richting het echt zal uitgaan.

Het probleem is dat de Amerikaans­e toppolitic­i verkozen worden dankzij legale giften van bedrijven en particulie­ren, waardoor , of men het nu wil of niet, op z’n minst een erkentelij­kheid ontstaat tegenover de milde schenkers. Wat de gezondheid­szorg betreft, zijn er maar liefst drie groepen van schenkers, de medische sector, de verzekerin­gssector en de advocaten, die er héél dik mee verdienen en die er alle belang bij hebben de dure gezondheid­szorg in stand te houden.

Minstens op dat vlak doet Europa het véél beter dan de Verenigde Staten.

Amerika is in theorie het land van gelijkheid van kansen, maar op vlak van gezondheid­szorg is dat zeker niet het geval

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium