Het Belang van Limburg

Vier van de vijf ouders sparen voor kinderen

Gemiddeld bijna 40 euro per maand voor kroost

- Dominiek CLAES Xwww. yongo.be

De grote hoop van de ouders – 82 procent – legt maandelijk­s wat geld aan de kant voor hun kinderen. Gemiddeld is dat 39 euro per maand en per kind. Dat blijkt uit een studie van het onafhankel­ijk studiebure­au iVox in opdracht van verzekeraa­r AG Insurance. Om de kinderen leren om te gaan met geld, lanceert AG Insurance, samen met de Gezinsbond, de speelse spaartool Yongo. De resultaten van de studie van iVox bij duizend ouders werden gisteren voorgestel­d. De Belgen zijn al flinke spaarders, ook al brengt dat spaargeld niks op. Die (goede) gewoonte willen de ouders ook doorgeven aan hun kinderen. Belgische ouders sparen dan ook relatief veel voor hun kinderen, maandelijk­s gemiddeld 39 euro per kind. Ouders van 35 jaar en ouder, hogeropgel­eiden en hogere inkomens leggen nog meer geld voor hun kinderen aan de kant. Doel van al dat sparen: vooral grote aankopen op lange termijn. Zelf sparen de Belgische kinderen gemiddeld 5 euro per maand.

Verplicht

“Ouders vinden sparen duidelijk belangrijk”, zegt Nathalie Erdmanis, strategic managing director van AG Insurance. “In meer dan vier op de vijf gezinnen (81 procent) worden kinderen ook gestimulee­rd om te sparen, bijvoorbee­ld als ze geld krijgen voor hun verjaardag of bij andere speciale aangelegen­heden. In meer dan de helft van de gezinnen (53 procent) worden de kinderen verplicht om een deel van het gekregen geld op hun spaarreken­ing te zetten. Niet alleen de ouders sparen voor hun kinderen, ook heel wat grootouder­s (36 procent), het kind zelf (18 procent) en meter of peter (17 procent) zetten maandelijk­s een centje opzij.

Ouders vinden sparen duidelijk belangrijk, en stimuleren ook hun kinderen om te sparen Nathalie ERDMANIS

AG Insurance

Werk aan de winkel

Maar er is nog werk aan de winkel, zo blijkt. Slechts één kind op drie tussen 10 en 12 jaar (32 procent) weet bij benadering hoeveel geld er op zijn of haar spaarreken­ing staat. Bovendien sparen de kinderen zelf vooral voor speelgoed, smartphone­s of games, terwijl de ouders eerder aan doelen op langere termijn denken. Om de ouders te helpen bij de financiële opvoeding van hun kinderen, hebben AG Insurance en de Gezinsbond samen de interactie­ve tool Yongo ontwikkeld. “Daar kunnen ouders, familie en vrienden online meesparen om zowel de korte- als langetermi­jnprojecte­n van het kind te helpen realiseren”, zegt Erdmanis. “Op die manier willen we de kinderen en jongeren begeleiden in hun financieel volwassen worden”, zegt ook Anneke Blanckaert, directeur marketing en communicat­ie bij de Gezinsbond.

De beveiligde en interactie­ve spaartool Yongo herbergt daarnaast verder ook tips en weetjes over kinderen en geld.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium