Het Belang van Limburg

Opent in september

- Phillip PERGENS

Er komt dan toch een bushalte op 50 meter van de ingang van het nieuwe ziekenhuis van de campus Maas en Kempen in Maaseik. Een opsteker voor de regio. Inwoners waren al maandenlan­g misnoegd omdat de bus een halte op ruim 300 meter van de ingang kreeg. Maar openbare vervoersma­atschappij De Lijn kan nu toch de nodige financiële middelen vrijmaken. Hiervoor moeten de belbussen opnieuw georganise­erd worden en krijgt lijn 302 een nieuwe dienstrege­ling. De streeklijn 302 Geel-Maaseik krijgt er vanaf 1 september een stopplaats bij. De bus zal het ommetje van in totaal ruim 600 meter maken om de bezoekers van de nieuwe ziekenhuis­campus Maas en Kempen achter de Diesterste­enweg te bedienen. “We zijn dolgelukki­g met deze beslissing van De Lijn Limburg”, zegt schepen Gunter Haelderman­s (CD&V). “Dit is een dossier dat al een hele poos voor discussie zorgde.” Ook burgemeest­er Jan Creemers (CD&V) is tevreden. “We willen De Lijn bedanken dat ze de moeite hebben genomen deze situatie te herbekijke­n zodat onze inwoners de dienstverl­ening krijgen die ze verdienen.”

De gemeenten Maaseik en Bree, de ziekenhuis­directie, het departemen­t Mobiliteit en Openbare Werken en de Limburgse directie bij De Lijn kregen donderdag het goede nieuws. De specialist­en van De Lijn hadden een oefening gemaakt die de nieuwe dienstrege­ling mogelijk maakt. Opvallend daarbij is dat niemand de jaarlijkse 137.000 euro moet ophoesten om de stopplaats te realiseren. “We vonden een oplossing bij de reorganisa­tie van de belbussen 720-721 en 746-748 die onder andere Maaseik en Bree bedienen”, zegt woordvoerd­er Sonja Loos. “Een reorganisa­tie zonder gevolgen voor de reiziger”, verzekert ze. Het blijkt een complexe herschikki­ng van tijdstabel­len en dienstlijs­ten, maar het aanbod wordt niet ingeperkt. “Op gewone weekdagen wijzigt er niets, maar in het weekend en tijdens schoolvaka­nties kunnen er wel lichte aanpassing­en zijn met iets vroegere of latere ritten. Iets wat vandaag overigens ook al het geval is”, vertelt Loos. Door die herschikki­ng komt dus budget vrij.

Voor een deel reizigers zal de belbus dus via de hoofdhalte in De nieuwe busregelin­g wordt bij de start van het nieuwe schooljaar ingevoerd. Dan opent ook het ziekenhuis. Dat is later dan verwacht, maar heeft te maken met vertraging­en bij de bouwwerken. Een tijdje geleden werd een belangrijk­e Maaseik naar het ziekenhuis gaan, terwijl de reizigers die uit het noorden komen, gebruik kunnen maken van lijn 302 die het ziekenhuis als halte bij krijgt. “En geen enkele stopplaats verdwijnt. De komende weken onderzoeke­n we hoe we de nieuwe dienstrege­ling kunnen aansluiten op het overige netwerk. De passagier zal hier niets van merken”, aldus Loos.

Geen enkele stopplaats verdwijnt. De passagier zal hier niets van merken

nutsvoorzi­ening voor de campus beschadigd. Omdat een herstellin­g niet mogelijk is, moet de verbinding helemaal opnieuw gelegd worden. Hierdoor verschoof de einddatum van de werken van juni tot na de vakantiema­anden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium