Het Belang van Limburg

Gemiddeld 31 km/uur? Boete!

Trajectcon­trole opgestart in fietsstraa­t

- Geert VAN BAELEN

Na een testfase is de trajectcon­trole in het centrum van Peer nu effectief in werking gezet. De camera’s staan opgesteld over een afstand van amper 680 meter tussen de twee stadspoort­en waar onlangs een fietsstraa­t werd aangelegd. “Wie met een gemiddelde snelheid van 31 km/u over het traject rijdt, mag zich al aan een boete verwachten. Er bestaat dus geen foutenmarg­e zoals bij flitstoest­ellen”, waarschuwt de stad.

Op een gemiddelde weekdag rijden er 45% meer fietsers over de centrumas dan eind 2015

De afgelopen maanden werd het systeem van trajectcon­trole op punt gezet. Peer heeft hiermee de eerste trajectcon­trole van Vlaanderen pal in een dorpscentr­um. “In de voorbije warmloopfa­se werden tientallen snelheidso­vertreding­en vastgestel­d. Vanaf nu zal de politie de metingen dus ook effectief verwerken”, stelt de stad en ze waarschuwt meteen voor de nauwkeurig­heid van het meetsystee­m. “De trajectcon­trole werkt zo gedetaille­erd, dat je vanaf een gemiddelde snelheid van 31 km/u over het traject een boete in de bus krijgt. Er bestaat dus geen foutenmarg­e zoals bij flitstoest­ellen.”

Minder auto’s

Het doel is

de doortocht van het Peerse historisch­e centrum veiliger te maken voor de zwakke weggebruik­ers. De inrichting van de fietsstraa­t heeft hierbij alvast het gewenste effect, stelt mobiliteit­sschepen Rudi Vanhees (sp.a). “Uit tellingen blijkt dat er op een gemiddelde weekdag zo’n 45% meer fietsers over de centrumas rijden dan eind 2015 het geval was. Een percentage dat positief is, maar natuurlijk nog altijd hoger kan.”

Het aandeel gemotorise­erde verkeer in het stadscentr­um was voor de invoering van de fietsstraa­t vergelijkb­aar met het niveau van de Peerse verbinding­swegen, zoals de Panhovenst­raat of Lindedorp. “Nu zien we in de cijfers een daling van 33% van het gemotorise­erd Rudi VANHEES

Schepen verkeer in de fietsstraa­t. Nog steeds komen er op een gemiddelde weekdag meer dan 2.700 voertuigen in het centrum. Doorgaand verkeer verloopt optimaal via de Vesten, of verderop via de Noordweg en Oostweg.”

De stad ontkent niet dat de fietsstraa­t voor verwarring zorgt. “Fietsers worden nog te vaak ingehaald door auto’s. Ook rijden er nu en dan nog fietsers foutief op het voetpad. We zullen mensen hierover blijven informeren.”

 ??  ??
 ?? FOTO GVB ?? Er zijn een derde minder auto’s in de fietsstraa­t sinds het begin van de testfase.
FOTO GVB Er zijn een derde minder auto’s in de fietsstraa­t sinds het begin van de testfase.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium